2024 m. balandžio 29 d., pirmadienis

Knygos „Dra ta ta. Stasio Ušinsko marionečių pokalbis su lėlininku Rimantu Driežiu“ pristatymas Pakruojo bibliotekininkams

Balandžio 26 d. Pakruojo ugniagesių draugijos stoginėje organizuota edukacinė programa Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos ir jos padalinių bibliotekininkams. Kultūros programų koordinatorė Rimantė Baratinskienė pristatė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos leidinį „Dra ta ta. Stasio Ušinsko marionečių pokalbis su lėlininku Rimantu Driežiu“, pasakojantį apie lėlių teatro Lietuvoje pradininko, vitražisto, knygų iliustruotojo (o pakruojiškiams – dar ir kraštiečio!) Stasio Ušinsko palikimą – teatro marionetes. Supažindinusi su unikalaus leidinio struktūra, turiniu ir pritaikomumu edukacijoms, pakvietė susirinkusius bibliotekininkus pabandyti įgyvendinti kūrybinę bei interaktyviąją knygos dalis. 

Stasys Ušinskas (1905–1974) – išskirtinė asmenybė tarpukario Lietuvoje. Apdovanotas polinkiu į monumentalaus meno kūrimą, jis įėjo į bendrą XX a. Europos modernaus meno lauką, kurio plėtrai ypač buvo svarbūs mokslo ir technikos laimėjimai. Nacionalinės bibliotekos kartu su projekto partneriais parengtas leidinys kviečia atsigręžti į garsųjį menininką, kaip į itin talentingą edukacinių programų vaikams kūrėją. „Dra ta ta“ patraukli jaunimui ne tik tema, bet ir interaktyvia skaitymo forma. Pasitelkus išmaniąsias technologijas, įdomu kitaip pažinti autoriaus iliustracijų stilistiką, personažų charakterius, istorijas. Paveiku ir tai, kad skaitytojai yra įtraukiami į veiksmą: turi galimybę formuoti savo meninį skonį per įvairius kūrybinius procesus, atskleisti kūrybinį potencialą patys kurdami personažus, juos spalvindami, o vėliau – ir „atgaivindami“.

Siekiant atminti garsų kraštietį menininką Stasį Ušinską bei aktualizuoti jo kūrybinį palikimą ir indėlį į meno istoriją, Pakruojo r. savivaldybės Juozo Paukštelio viešoji biblioteka 2023 metais teikė paraišką Lietuvos kultūros tarybai ir gavo dalinį finansavimą Kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamos programos „Tolygi kultūrinė raida“ projektui „Reveransas Stasiui Ušinskui ir jo Marionečių teatrui“. Įvykęs knygos „Dra ta ta. Stasio Ušinsko marionečių pokalbis su lėlininku Rimantu Driežiu“ pristatymas – šio projekto dalis. Renginys – ne vienadienis. Netrukus unikalūs leidiniai pasieks ir rajono bibliotekas, kuriose visus metus vyks edukacinės programos vietos jaunimui.

Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Pakruojo rajono savivaldybė.

Lina Ramonienė, projekto vadovė




 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą