2012 m. gegužės 15 d., antradienis

Renginiai, skirti Europos dienai ir vyresnių žmonių aktyvumo ir kartų solidarumo metams, Joniškyje

Joniškio rajono Jono Avyžiaus viešoji biblioteka gegužės 2-9 d. organizavo renginių ciklą Europos dienai ir vyresnių žmonių aktyvumo ir kartų solidarumo metams paminėti. Projektą parėmė Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.
Gegužės 2 d. vyko bendravimo popietės su seneliais „Pabūkime su seneliais prie kavos puodelio“. Joniškio Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos darbuotojos jau keletą metų lanko Joniškio senelių namų „Santara“ gyventojus. Bibliotekininkės apgailestauja, kad laikas iš šių namų gyventojų negailestingai atima jėgas, tačiau nuoširdus bibliotekininkių apsilankymas ir pasveikinimas Europos vyresnių žmonių aktyvumo ir kartų solidarumo metų proga senukams buvo džiugus.
Knygos Beržėnų senjorų namų gyventojams
Tą pačią dieną pabuvota ir pabendrauta su seneliais Beržėnų senjorų namuose. Nuvykta su dovanomis – glėbiu knygų, vaisių, saldumynų, suvenyrų. Bibliotekos darbuotoja E. Šukienė trumpai pristatė, kokiu tikslu ir iš kur atvykta, įteikė dovanas. V. Kuprevičienė papasakojo apie mūsų kraštietį rašytoją Joną Avyžių ir jo kūrybą. Seneliai pritariamai linksėjo galvomis: girdėję apie rašytoją, o kai kas jaunystėje skaitė jo romanus. Gerą nuotaiką seneliams dovanojo moksleivės Aistės Tuminaitės atliekamos dainos ir jos mamos literatės Virgitos Tuminienės skaitomos eilės. Paskutinę dainą „Tyliai leidžias pavargusi saulė“ dainavo visi drauge, susisėdę prie arbatos vaišinosi saldumynais. Po vaišių seneliai dėkojo ir nešėsi paskaityti knygų.
Senjorų namų vadovas Pranas Ragulis dėkojo bibliotekininkėms už nuoširdų renginį ir dovanas, kvietė apsilankyti dažniau.
Gegužės 3 d.  Žagarės miesto bibliotekoje įvyko popietė-susitikimas su žolininke Adele Karaliūnaite. A. Karaliūnaitė skaitė paskaitą „Septynios kūno galios ir jų stiprinimas žolelėmis“, su įvairaus amžiaus žagariečiais dalijosi patirtimi, kokių sveikatos galių galima pasisemti iš gamtos, iš vaistažolių, negailėjo patarimų, kaip pasigaminti skanių arbatų, gydomųjų tepalų. Kartu su Adele renginio dalyviai atliko keletą sveikatos pratimų, bičiuliškai skanavo jos paruoštą šaltos arbatos gėrimą.
Popietė-susitikimas su žolininke Adele Karaliūnaite Žagarės miesto bibliotekoje
Gegužės 8 d. prie pavasario žaluma, mėlynais ir geltonais balionais pasipuošusių Kriukų bendruomenės namų gausiai rinkosi žmonės ne tik iš Kriukų, bet ir Blauzdžiūnų, Lieporų bendruomenių į gegužinę popietę „Pabuskime su gamta ir knyga“ švęsti pavasarį, artėjančios Europos dienos proga pabūti kartu, pasilinksminti, paminėti vyresnių žmonių aktyvumo ir kartų solidarumo metus. Renginio vedėja – bibliotekininkė Violeta Navickienė padėkos raštais ir eurodovanėlėmis apdovanojo geriausias Kriukų bibliotekos skaitytojas Danutę Sekmokienę, Eleną Prušinskienę, Dalią Milenčienę.

Gegužinė popietė Kriukuose
Pasidžiaugusi kultūrine bendryste ir bičiulyste apie aktyvią senjorų veiklą patirtimi dalijosi Kriukų seniūnijos pagyvenusių žmonių asociacijos pirmininkė Genovaitė Truškauskaitė.
Primindami pavasario švenčių papročius, senų žmonių pasakojimus, dainomis ir žaidimais į smagų šventės šurmulį visus įtraukė folkloro ansamblis „Kupars“ (vadovė Rita Kipšaitė- Balčiūnaitė) ir Kriukų pagrindinės mokyklos moksleiviai, vadovaujami mokytojos Ligitos Eitkevičienės. Anot dainos žodžių, sukosi ir jauni, ir seni, ir vidutiniai.
Simboliškai pasidaliję į dvi komandas, jaunimas ir senjorai spėliojo ansambliečių minamas mįsles. Mįsles minti geriau sekėsi jaunimui, o bibliotekininkės Violetos surengtoje žinių apie Europą viktorinoje pranašesni buvo senjorai. Visi žaidimų, viktorinų dalyviai buvo apdovanoti prizais, eurodovanėlėmis.
Gegužės 9 d. 15 val. Europos diena netradiciškai paminėta rajono savivaldybės aikštėje. Gražus oras ir pirmą kartą Joniškyje įvykusi akcija sutraukė būrius jaunimo ir Joniškio senjorų. Aikštėje susirinkusius  joniškiečius su Europos dienos švente ir vyresnių žmonių ir kartų solidarumo metais pasveikino rajono savivaldybės mero pavaduotojas Gintaras Gadliauskas.
Europos dienos minėjimo šventė Joniškio savivaldybės aikštėje
Nuskambėjus šių Europos metų himnui, renginio vedėjai – dviejų jaunimo ir senjorų nevyriausybinių organizacijų vadovai Jonas Gricius ir Janina Šimaitienė pakvietė iš Šiaulių atvykusį TAFFISA žaidynių simbolinį personažą šauliuką kartu su žaviomis pagalbininkėmis surengti mankštą. Smagiai mankštinosi visi: ir jauni, ir vyresni. Po to visi pakviesti į pirmą kartą Joniškyje surengtą flashmob – „blyksnio“ akciją – sušokti makareną. Šokio studijos „Salida“ vadovas Justinas Jurkaitis parodė nesudėtingus, įsimenamus makarenos judesius, į bendrą šokio sukūrį įtraukusius ne tik senjorus ir jaunimą, bet ir visus renginyje dalyvavusius įvairaus amžiaus joniškiečius. Renginio pabaigoje nuskambėjo joniškietės Ritos Tiulenevos kartu su „Bočių“ ansambliu (vadovė Alfreda Gavorkienė) sukurtas kartų draugystės himnas, palydėtas į dangų kylančių geltonų ir mėlynų balionų puokštės.
„Bočių“ ansamblis kartu su jaunimu atlieka kartų draugystės himną
Šiame renginyje dalyvavo per 300 žmonių. Daugelis žmonių dėkojo organizatoriams už įspūdingą renginį, sėkmingu renginiu džiaugėsi ir patys organizatoriai.
Visus sujungė šokis
Netradicinio renginio idėją sumanė ir kartu su visuomeninėmis senjorų ir jaunimo organizacijomis entuziastingai padėjo įgyvendinti Joniškio rajono jaunimo reikalų koordinatorė Erika Šivickaitė.
Gegužės 9 d. vyko ir daugiau Europos dienai paminėti skirtų renginių. Viešojoje bibliotekoje ir Linkaičių filiale jaunimas ir senjorai pirmą kartą dalyvavo Europos egzamine – iš viso 11 dalyvių, geriausieji apdovanoti diplomais, knygomis apie ES ir kitomis eurodovanėlėmis. 
Europos egzamino dalyviai J.Avyžiaus viešojoje bibliotekoje
Tarp bibliotekos filialų kartu su bendruomenių nariais vyko draugystės žygiai dviračiais. Pasipuošę šventine atributika žygeiviai lankėsi vieni pas kitus, sveikino bendruomenių žmones, sutiktus praeivius, rengė viktorinas apie Europą, ekspromtu vaidino Europos šalių piliečius, spėliojo literatūrinius personažus, pasigaminę vaišinosi Europos šalių virtuvių patiekalais.
Draugystės žygio dviračiais dalyviai prie Skaistgirio seniūnijos
Dviratininkės iš Kepalių kaimo bibliotekos išvyksta į Kirnaičių biblioteką
Viešojoje bibliotekoje tądien visi skaitytojai: ir jauni, ir senjorai, taip pat Europos egzamino dalyviai prie šventiškai papuoštų stalelių buvo vaišinami arbata ir saldumynais.
Jono Avyžiaus viešajai bibliotekai ir filialams organizuoti renginius padėjo kaimų bendruomenės, neformalios jaunimo ir pagyvenusių žmonių, „Bočių“ organizacijos, Joniškio kultūros centras, Visuomenės sveikatos biuras, viešąją tvarką ir saugumą masinio renginio metu savivaldybės aikštėje užtikrino Joniškio policijos komisariatas.

Violeta Vilčiauskienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą