2013 m. gegužės 15 d., trečiadienis

Europos dieną Joniškio padangę nuspalvino aitvarai


Į šventę susirinkusius miestelėnus ir svečius su Europos diena ir pirmąja rajono aitvarų švente sveikino rajono meras G. Čepulis, viešosios bibliotekos direktorė J. Šimkevičiūtė, Lietuvos Respublikos Seimo nario Vitalijaus Gailiaus patikėtinis Marcijonas  Urmonas, Joniškio „Rotary“ klubo prezidentas Henrikas Mikalkėnas. 
            Po sveikinimo kalbų į dangų vienas po kito pradėjo kilti aitvarai.  Kiekvienas stengėsi aitvarą pakelti kuo aukščiau, kad visi matytų jų grožį ir išskirtinumą. Komisija rinko aitvarus nominacijoms. Tarp jų didžiausio ir ryškiausio aitvaro nominacija atiteko rajono savivaldybei, europietiškiausio – Viešajai bibliotekai.
             Šventės organizatoriai kvietė užsukti į aitvarų dirbtuves, kur kiekvienas nemokamai galėjo pasigaminti aitvarą. Dirbtuvės ypač daug džiaugsmo suteikė vaikams. Tarp renginio dalyvių sukiojosi jaunumas, dalijantis Europos Sąjungos piliečių teises.
            Šventės metu veikė bibliotekos infobusas, prie kurio buvo dalijama literatūra apie Europos Sąjungą, ES piliečių teises, stende buvo pristatoma 10 ES piliečių teisių. Didelį susidomėjimą sukėlė Europos žemėlapis, kuriame kiekvienas galėjo pažymėti savo aplankytą Europos šalį. Pasirodo, kad labiausiai joniškiečių lankoma šalis – Latvija, tačiau buvo žmonių, kurie sužymėjo aplankę beveik visas Europos šalis.
O vis kylantys ir kylantys į dangų aitvarai tarsi simbolizavo ne tik turtus ir sėkmę, bet ir laisvo žmogaus skrydį į pasaulį, į Europą, pasirinkimo teisę laisvai judėti, keliauti, dirbti, mokytis, jaustis Europos piliečiu.
            Krašto savanoriai šventės dalyvius vaišino kareiviška koše, arbata. Koncertinę programą šventės dalyviams dovanojo Joniškio A. Raudonikio meno mokyklos, Joniškio kultūros centro jaunimo klubo „ETC“ atlikėjai, Joniškio „Delikateso“ šokėjai, šiuolaikinių šokių grupė „Šėlsmas“, Marcės Katiliūtės pagrindinės mokyklos teatro grupė ir kiti Joniškio jaunieji atlikėjai.
            Šis renginys kaip ryškiausias akcentas vainikavo Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos renginius, su kuriais biblioteka dalyvavo Europos Komisijos Atstovybės Lietuvoje finansuojamuose renginiuose visoje Lietuvoje Europos dienai paminėti. 
Balandžio 30 d.– gegužės 8 d. vyko infodienos Jono Avyžiaus Viešojoje bibliotekoje, filialuose, bendruomenėse vaikams, jaunimui, senjorams.  
Balandžio 30 d. bibliotekininkų seminaro metu bibliotekininkams ir Joniškio visuomenei organizuotas susitikimas-diskusija su Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Šiaulių skyriaus vedėja Irena Marcinkiene ir vyriausiąja valstybine inspektore Danute Simaškiene apie vartotojų ir pirkėjų teises įsigyti kokybiškus ir saugius daiktus, apie tai, kad inspekcijos funkcijos yra ginti vartotojų teises, suderintas su Europos Sąjungos teise, kalbėjo apie ES standartus tam tikroms prekėms, supažindino su ES veikiančia skubaus keitimosi informacija apie nesaugius ir pavojingus vartotojų sveikatai gaminius ir produktus sistema (RAPEX).
Gegužės 2-9 d. bibliotekoje surengta paroda – konkursas „Mano gražiausia Europos nuotrauka”. 27 joniškiečiai pateikė 67 nuotraukas. Už labiausiai patikusias nuotraukas balsavo bibliotekos lankytojai. Gražiausia išrinkta pedagogės Ligitos Dundaitės nuotrauka su Šveicarijos vaizdu. Europos dienos minėjimo metu Ligitai Dundaitei įteiktas Europos Komisijos Atstovybės prizas – žaidimas „Europa“, taip pat Europos Parlamento narės Justinos Vitkauskaitės Bernard prizas ir diplomas.
Gegužės 3 d. Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje įvyko susitikimas su publicistu, žurnalistu, knygų apie Angliją ir „Kelionių istorijų“ autoriumi, 16 metų sėkmingai dirbusiu BBC naujienų agentūroje ANDRIUMI UŽKALNIU.
Gegužės 8 d. su Europos diena tradiciškai pasveikinti Beržėnų senjorų namų gyventojai. Bibliotekos darbuotojos kartu su Rudiškių kaimo folkloro  ansambliu „Rudbala“ nuvyko pas senelius ir surengė rytmečio valandą „Mūsų teisė į orią senatvę“. 
Renginiai Europos dienai paminėti vyko Žagarėje, Skaistgiryje, Linkaičių, Maldenių,  Plikiškių, Stungių filialuose. 
Gegužės 3-9 d. joniškiečiai buvo kviečiami į biblioteką internetu užsisakyti Europos sveikatos draudimo kortelę.
Gegužės 9 d. rytą 16 Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos darbuotojų dalyvavo Europos egzamine. Geriausia informacijos apie ES žinove tapo viešosios bibliotekos Informacijos ir kraštotyros skyriaus vedėja V. Kuprevičienė. Jai įteiktas Europos Parlamento narės Justinos Vitkauskaitės Bernard prizas ir diplomas. Dovanas įteikė europarlamentarės asistentė Diana Sičiovienė.
Gegužės 10 d. rytą Jono Avyžiaus viešoji biblioteka savo balkone iškėlė mėlyną aitvarą, taip atsiliepdama į šalies Prezidentės kvietimą kelti aitvarus visoje Lietuvoje Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai proga.  

Renginio akimirkos:

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą