2013 m. rugsėjo 29 d., sekmadienis

„METŲ TĖKMĖ KNYGŲ ŠVIESOJE“



2013 metų rugsėjo 20 dieną, švenčiant Kurtuvėnų bibliotekos 65 metų jubiliejų, jauki Kurtuvėnų universalaus daugiafunkcinio centro salė talpino gausų būrį skaitytojų, gerbėjų, svečių.
        ,,Knyga, būdama nedidelė, išlaiko žmonijos mintis, kurioms kaip erdvei, ribų nėra. Joje telpa viskas – visa planeta  su savo bėdomis  ir viltimis, ji  kaip šventovė, kurioje atgaivą randa  žmogus“ - šiais kunigo  Ričardo Mikutavičiaus žodžiais Kurtuvėnų bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė Irena Pluščiauskienė pradėjo bibliotekos istorijos apžvalgą. Pasitelkusi istorijos faktus bibliotekininkė paminėjo, kad Kurtuvėnuose spausdintas žodis buvo platinamas jau nuo senovės. Nuo 1804 metų  Kurtuvėnuose veikė parapinė mokykla, kurioje buvo biblioteka. Asmenines bibliotekėles turėjo kunigai, mokytojai, kiti šviesuoliai. Panaikinus  spaudos draudimą, Kurtuvėnuose buvo atidaryta Lietuvių katalikų blaivybės draugijos  biblioteka - skaitykla. Steigėjas kunigas Šupinskas dirbo bibliotekininku. 1908 metais kunigas Šereiva dirbo „Saulės“ draugijos bibliotekoje- skaitykloje. Istoriniuose šaltiniuose pažymėta, kad Kurtuvėnuose 1909 metais veikė „Blaivybės“ draugijos biblioteka. 1910 metais Kurtuvėnuose parapijos biblioteka naudojosi apie 300 gyventojų. 1915 metai Kaizerinei kariuomenei okupuojant Lietuvą dėl karo veiksmų buvo sužalotas bibliotekų tinklas.                                                       
           Kurtuvėnų biblioteka įkurta 1948 metais – rašoma enciklopediniuose leidiniuose. Tai patvirtina ir kurtuvėniškiai, ir ankstesniais metais dirbę bibliotekos darbuotojai.  Tylos minute buvo pagerbti buvę darbuotojai, knygų gerbėjai, išėję Anapilin. Įdomiai apie savo darbą bibliotekoje pasakojo Antanina Koskutė- Paulauskienė, atvykusi į biblioteką po 60 metų, prisiminimais dalijosi  Zofija  Stanelytė - Popova. Bibliotekininkė Irena Pluščiauskienė apžvelgė praėjusius dešimtmečius. Bibliotekos istorija ir praeitis mena, kaip knygų fondą teko net du kartus gelbėti  iš gaisro. Patalpos irgi nebuvo puikios. Kraustytis teko daugybę kartų. Pagaliau 2013 m. biblioteka įsikūrė šiuolaikiškose puikiose patalpose, o nuo 2008 metų, įsteigus Viešą interneto prieigos tašką, bibliotekos veikla neatsiejama ir nuo informacinių technologijų naudojimo. Nuoširdų padėkos žodį tarė bibliotekos rėmėjams už dėmesį ir paramą bibliotekai – Nepriklausomybės akto signatarui Donatui Morkūnui, LR Seimo narei Rimai Baškienei, kraštiečiui Romualdui Baltučiui, Kurtuvėnų regioninio parko direktoriui Rimvydui Tamulaičiui, UAB ,,Šventjonis“ direktoriui Broniui Astrauskui, Bubių seniūnijos seniūnui Vytautui Slabiui. Pasidžiaugė, kad bibliotekai jau ne kartą rėmėjai dovanoja knygas, dalyvauja renginiuose. Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Ingrida Klupšaitė  padėkas įteiktos geriausiems skaitytojams – Janinai Daujotienei, Aldonai Pluščauskienei, Vaciui Gyliui, Janini Galinienei, Mildai Strankauskaitei, Irenai Šimkienei,o rėmėjams, buvusiems bibliotekos darbuotojams ir jauniesiems knygų skaitytojams - Gretai Grigalaitytei, Airidui Rimui, Dianai Klusaitei buvo įteiktos  knygos.    
          Biblioteką su jubiliejumi sveikino ir  Šiaulių rajono savivaldybės  mero Algimanto Gaubo padėką bibliotekininkei įteikė mero  pavaduotojas Antanas Bezaras,  Kultūros skyriaus vedėjas Tomas Vaitkus, LR Seimo narė Rima Baškienė, Šiaulių rajono savivaldybės  viešosios bibliotekos direktorė Ingrida Klupšaitė, pavaduotoja Birutė Litevkienė, Kurtuvėnų klebonas Andrius Valčiukas, Kurtuvėnų regioninio parko direktorius Rimvydas Tamulaitis, ansamblio ,,Kurtuovė“ dalyviai, buvę bibliotekos darbuotojai, skaitytojai.  
           Maloniai nuteikė Kurtuvėnų moksleivių ir mokytojos Ausmos Valienės  paruošta programėlė bei  Gilvyčių kultūros namų dueto  – Rimutės Jonaitienės ir Jolantos Pūkienienės   atliekamos  dainos.  

Birutė Litevkienė, Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės pavduotoja
Irena Pluščiauskienė, Kurtuvėnų filialo vyr.  bibliotekininkė 

 Šventės akimirkos:


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą