2013 m. spalio 24 d., ketvirtadienis

Joniškyje pristatyta knyga apie Prezidentą Algirdą Brazauską


      Spalio 23 – osios vakarą Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje pristatyta knyga „Žmogus laiko taikinyje. Algirdas Brazauskas draugų ir oponentų akimis“. Lydimi Joniškio žemės ūkio mokyklos direktoriaus Liudo Jonaičio į renginį  atvyko svečiai: knygos sudarytojas, žurnalistas Vilius Kavaliauskas, Nepriklausomybės Akto signataras, buvęs ilgametis LR Seimo narys Česlovas Juršėnas ir operos solistas prof. Virgilijus Noreika.
V. Kavaliauskas pasakojo, kaip gimė ši 800 puslapių knyga. Kurdamas šią istorinę knygą, jis kreipęsis net į 400 žmonių. Atsiliepė 146, kurių pasakojimai ir prisiminimai sugulė į knygą. „Tai knyga apie valstybės gimimą“, – sakė V. Kavaliauskas. – Prezidento asmenybė atskleista iš visų pusių, į knygą sudėta tai, kas buvo mažiau žinoma.“
      Maestro Virgilijus Noreika, pasidžiaugęs apsilankymu tėvonijoje (Maestro tėvai kilę iš Joniškio krašto) sakė Prezidentą vertinąs kaip asmenybę, ūkišką šalies vadovą, kuris ne griovė, o statė, didelį dėmesį skyrė Lietuvos kultūrai ir ją kuriantiems žmonėms. A. Brazauskas buvo garbingas, įdomus žmogus, mokėjęs gražiai bendrauti su visokias žmonėmis. Maestro prisiminė keletą linksmų nutikimų iš bendravimo su Prezidentu.
       Česlovas Juršėnas, pažinęs A. Brazauską nuo 1976-ųjų, prisiminė visuomeninį ir politinį kontekstą, kaip komunistas A. Brazauskas atėjo į šalies vadovus, užėmė visas valstybėje įmanomas aukščiausias  pareigas. Anot Č. Juršėno, Sąjūdis „pakėlė“ žmones, kurie iki tol buvo tarsi nereikalingi, ir Lietuva pražydo, bet ant tos bangos pakilo ir putos. A. Brazausko žmogiškosios savybės lėmė, kad jis tapo tuo, kuo tapo. Jis buvo lyg tiltas, kuris jungė tos pačios upės skirtingus krantus. Lietuvos žmonės pasitikėjo A. Brazausku, nes jis darė ir už jo tarsi buvo ramiau. Dalydamasis mintimis Č. Juršėnas papasakojo ir keletą gyvenimiškų bendravimo su Prezidentu nutikimų, kuriuos ir pats sužinojęs iš knygos.
       Svečiai pasidžiaugė šiltai jų pasakojimus priėmusia ir bendraujančia Joniškio auditorija, ant graibstyte išgraibstytų knygų pasirašė autografus.
      Padėkojusi svečiams už gražų susitikimą bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičūtė sakė, kad negavę įsigyti knygos ją ras bibliotekoje, taip pat informavo apie joniškietišką indėlį į knygos sklaidą. Ši solidi knyga yra išleista kompaktiniame diske, kur tekstą įskaitė garbusis joniškietis skaitovas  Juozas Šalkauskas.
         Knyga taip pat pristatyta Joniškio žemės ūkio mokyklos bendruomenėje.

                                                                                                 Violeta Vilčiauskienė,
   Joniškio r. savivaldybės Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja


   Renginio akimirkos: 
   Kalba knygos sudarytojas Vilius Kavaliauskas

       Knygos pristatymas Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje  
                                          
Prisiminimais dalijasi operos solistas prof. Virgilijus Noreika

    Pasakoja Česlovas Juršėnas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą