2013 m. lapkričio 28 d., ketvirtadienis

Baigiasi projektas ,,Informacinės technologijos- tiltas tarp kartų“

      
        2013 metų gegužės mėnesį Lietuvos Respublikos kultūros ministerija paskelbė bibliotekų plėtros projektų konkursą pagal programą ,,Visuomenės informacinis aprūpinimas ir viešosios informacijos sklaida“.
Šiaulių rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos Gilaičių filialo vyresnioji bibliotekininke Elona Jasinauskienė parengė projektą  „Informacinės technologijos – tiltas tarp kartų“. Projektą iš dalies finansavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.
     Atlikus Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Gilaičių filialo aptarnaujamo mikrorajono (14 kaimų) gyventojų informacinių technologijų naudojimo analizę, paaiškėjo, kad ne visi kaimo gyventojai moka dirbti kompiuteriu arba jiems trūksta įgūdžių tai daryti savarankiškai. Laimėję  projektą  organizavome gyventojų nemokamus kompiuterinio raštingumo mokymus.
Įgyvendindami projekto tikslus paruošėme savanorius (Gilaičių bibliotekos aptarnaujamo mikrorajono jaunimą) ir įtraukėme juos į realią, sisteminę, savanorišką, socialinę veiklą. Savanoriai  moksleiviai mokymų metu mokėsi naudotis planšetiniais kompiuteriais, persisiųsti ir įdiegti programas, žaidimus,  registruotis  socialiniuose tinkluose, bendrauti elektroniniu paštu, Skype programa. Savanoriai mokymų  metu konsultavo suaugusius, dirbo kartu, mokėsi.
Projekto dalyviai, Gilaičių, Sauginių ir kitų kaimų vyresniosios kartos žmonės, mokymų metu turėjo puikią galimybę susipažinti su planšetiniais kompiuteriais, jų naudojimosi galimybėmis. Savanoriai mokė gyventojus  ieškoti naudingos informacijos, konsultavo senjorus. Mokymų dalyviai susipažino su paieškos sistema www.google.lt, jos panaudojimo galimybėmis, internete publikuojama informacija, naujienų portalais, išmoko naudotis žemėlapiais, surasti autobusų, traukinių, lėktuvų tvarkaraščius, susirasti internete patinkančios muzikos, jos pasiklausyti, pažiūrėti vaizdo įrašus. Žmonės mokėsi rašyti tekstą, jį maketuoti, įterpti paveikslėlius, susikūrė elektroninio pašto paskyras, išmoko parašyti elektroninį laišką, prisegti priedą prie laiško, parašyti atsakymą. Susipažino su mokomosiomis anglų kalbos, istorijos, geografijos programomis. Mokymų dalyviai buvo supažindinti su saugiu internetu, su internete skelbiama asmenine informacija, jos saugumu.
Jaunimas įgijo naujų praktinių ir profesinių žinių, papildomų kompetencijų, dirbant su informacinėmis technologijomis, o ir pagyvenusiems žmonėms buvo malonu bendrauti , kartu dirbti, mokytis ir praleisti įdomų laiką su jaunimu.
Pasibaigus mokymams, savanoriai įsipareigojo ir toliau padėti suaugusiems, juos konsultuoti, supažindinti su naujovėmis ir taikyti jas praktikoje.
Mokymo programos medžiaga išleista atskiru leidiniu ,,Informacinės technologijos – tiltas tarp kartų“. Šia metodine medžiaga galės pasinaudoti ir kitos viešosios bibliotekos bei jų filialai.
Esminė projekto idėja įgyvendinta, bet tęstinumas išlieka: Gilaičių bibliotekos mikrorajono gyventojai ir toliau galės sėkmingai naudotis bibliotekos teikiamomis informacinėmis paslaugomis.
   
                                                                         Elona Jasinauskienė
                                                        Šiaulių rajono savivaldybės VB
                                         Gilaičių filialo vyresnioji bibliotekininkė 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą