2014 m. vasario 7 d., penktadienis

Skaitėme, juokėmės, verkėme ir balsavome

Piešime knygą, lošime “Kanovičiaus loterijoje “, stebėsime knygų paradą, vaidinsime,
dainuosime dainas, ragausime “Vilko valandos”arbatą, valgysime žydišką chalą, fotografuosimės “Tamsos ir partnerių” fotoaparatu, balsuosime už labiausiai patikusią knygą.

Šitokio skelbimo sudominti 2014 m. sausio 30 d. skaitytojai rinkosi į popietę ,,Skaitome šiandien, skaitysime ir rytoj” Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekoje,  skirtą akcijai ,, Metų knygos rinkimai 2013”.
Biblioteka šioje akcijoje dalyvauja trečią kartą, pagal pateiktą paraišką laimėjusi akcijai siūlomų knygų suaugusiems komplektą. Savo apsilankymu mus pagerbė Šiaulių rajono savivaldybės  viešosios bibliotekos direktorė Ingrida Klupšaitė, pavaduotoja Birutė Litevkienė, Kuršėnų miesto seniūno pavaduotoja  Giedrė Karkalienė.
Skaitytoja Lina Jurevičienė su dideliu įtaigumu papasakojo savo įspūdžius, patirtus perskaičius Aistės Kisarauskaitės  knygą ,,39 salto mortale”. Tai mūsų kasdienybės, švenčių, jausmų, neišsakytų minčių kūrinys.
Iki smagaus juoko sužavėjo Danutės Varnelienės ir Dalios Laureckienės suvaidintos scenos iš Undinės Radzevičiūtės romano “Žuvys ir drakonai”. Taip ir knietėjo žiūrovams sužinoti tuos linksmus, nepakartojamus herojų nuotykius, patirtus ir dieną, ir naktį... Skaitydami Andriaus Tapino ,,Vilko valandą”, nukeliavome į paslaptingus pasaulius, miestus, susitikome su nežemiškomis būtybėmis, informacinių technologijų pagalba išgirdome gyvą autoriaus žodį apie parašytą knygą.  Skaitėme, šiurpome, žavėjomės ir nutarėme išsivirti  Kuršėnų krašto žolelių  arbatos, kurią pavadinome  “Vilko valanda”. Arbata, pasaldinta pienių medumi, vaišino bibliotekos savanorės Karolina ir Kamilė.
Pravirkome, besiklausydami skaudžių epizodų iš Sigito Parulskio romano ,,Tamsa ir partneriai”. Profesonaliai ją pristatė Linas Laureckis, VšĮ  Kuršėnų politechnikos mokyklos Tolerancijos centro vadovas. Prisėdęs prie stalelio, kur prisiglaudė ,,fotografo Vincento” fotoaparatas, to laikmečio papuošalai, Linas pakalbėjo ne tik apie knygą, jos sukūrimo motyvus, bet ir plačiau panagrinėjo skaudžią holokausto problemą, papasakojo savo įspūdžius iš kelionės po Įzraelį. Paskanavome žydiškų saldainių.
Visų žvilgsnius prikaustė kalnas žydiškų chalų, kurias ,,kepė, valgė”  Grigorijaus Kanovičiaus ,,Miestelio romansas herojai. Visiems suprantamas, ironija pagardintas, Lietuvos žydų, jų kaimynų lietuvių istorijas paporino skaitytoja  Onutė Pekštienė.
Kas atspės, tas chalą laimės: skaitėme ištraukas iš nominuotų kūrinių, spėliojome ir laimėjome skanias žydiškas bandeles, keptas  Dalios Laureckienės.
Prasmingai ir linksmai bendraujant, į svečius atvyko ir ,,gyvos” penkios knygos, kurias ,,sutupdė” ant kartono  Dalia Laureckienė.
Ach, mes taip norėjome, kad visos knygos laimėtų, taip žavingai ir taikliai jos buvo pristatytos. Tačiau bibliotekoje susirinkusiai grupei teko išrinkti vieną vienintelę ir balsuoti už ją. Daugiausiai balsų surinko  Undinės Radzevičiūtės  romanas “Žuvys ir drakonai”.
Skambant Rusijos žydų tautinei dainai ,,Tumbalalaika” prie arbatos puodelio dalinomės patirtais įspūdžiais, nusiteikėme ir ateityje  dalyvauti Metų knygos rinkimuose.

Vida Ragauskienė
Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekos vedėja (Šiaulių rajonas)

Nuotraukos Petro Valskio







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą