2014 m. kovo 21 d., penktadienis

„Europrotai“ Joniškyje

Antrus metus šalyje rengiama  protų kovų tipo viktorina „Europrotai“. Žaidimą inicijuoja Europos Komisijos atstovybė  Lietuvoje. Miestuose ir miesteliuose žaidimus organizuoja jaunimo komandos, viešosios bibliotekos. Šiais metais Jono Avyžiaus viešoji biblioteka ėmėsi iniciatyvos „Europrotų“ kovas  surengti ir Joniškyje. „Europrotai“– komandinis žaidimas, suteikiantis galimybę ne tik smagiai praleisti laiką, bet ir pasitikrinti savo žinias  apie Europos kultūrą, meną, sportą, istoriją, geografiją, kiną, muziką, įžymius žmones ir t. t. Kovo mėnesį vyko pavasario sezono turnyras, kurį sudarė 4 turai.  Joniškyje dalyvauti žaidime užsiregistravo 8 komandos, po 4–6 narius.Tarp žaidėjų ir jaunimas, ir politikai,  pedagogai, mokyklų vadovai, nevyriausybinių organizacijų nariai iš viso rajono.  Kovo 19 –ąją PC „Žilvinas“ įvyko paskutinis sezono turas. Iš viso dalyviams  teko atsakyti į 200  įvairiausių klausimų. O atsakymų būta,  kad ir netikslių, bet ir originalių.  Štai į klausimą:  „Kai 1994 m. telekomunikacijų įmonė „Orange“ pradėjo savo veiklą Šiaurės Airijoje, ji turėjo pakeisti savo šūkį „Ateitis šviesi... Ateitis oranžinė". Kodėl?“ viena joniškiečių komanda atsakė, kad  „Airijoje neauga apelsinai“. Atsakymas išrinktas kaip vienas linksmiausių tarp visų šiame žaidime dalyvavusių komandų, kurių  buvo daugiau kaip 400.   
Sezono turnyro nugalėtoja tapo komanda „Sveikas protas“ (kapitonas Linas Česnulis). Antrąją vietą užėmė komanda „Pretendentai“ (kapitonė Irena Šimkuvienė) iš Kepalių bendruomenės, trečioji vieta atiteko  komandai „Liberalai“ (kapitonas Eugenijus Butkus),  Neprastai sekėsi ir Žagarės gimnazijos komandai (kapitonė Asta Vaitiekūnienė), tapusiai paskutinio turo nugalėtoja, o bendroje  turnyro lentelėje  užėmusiai 4 vietą. Žaidime dalyvavo ir jauniausių narių komanda „Optinė žūklė“ (kapitonas Dovydas Umbrasas), kurią  sudarė „Saulės“ pagrindinės mokyklos  moksleiviai. Jie ne tik pirmieji užsiregistravo į žaidimą, bet  ir entuziastingai ieškojo žinių bibliotekoje. Džiugu, kad Joniškis turi augančią intelektualią kartą, kuri nepabijojo proto iššūkių ir drąsiai žengė į protų kovą.
Iš šypsenų ir gražių emocijų matėsi, kad žaidimu nenusivylė ir kitos dalyvavusios komandos: „Audruvė“ (kapitonė Regina Briedytė), „3 viename“ (kapitonė Janina Šimaitienė) ir  „Vėjas ir šlavėjas“ (kapitonė Toma Bilytė). 
Turnyro nugalėtojai buvo apdovanoti Europos Komisijos atstovybės prizais: skėčiais, rašikliais, knygomis, „Europrotų“ diplomais ir padėkomis, Viešosios bibliotekos dovanomis. Žaidimo dalyvių ir nugalėtojus pasveikino Joniškio rajono savivaldybės mero pavaduotojas Gintaras Gadliauskas ir Kultūros ir viešųjų skyriaus vyr. specialistė Liucija Bertulienė,  visus komandų kapitonus apdovanodami  enciklopediniu leidiniu apie Joniškį.
Teigiamos emocijos bei puiki „protiška“ nuotaika tvyrojo visą žaidimo laikotarpį. Žaidėjų veidus puošė šypsenos bei entuziazmas, daugelis pareiškė norą  dalyvauti ir „Europrotų“ žaidimo  rudens sezone. Tai tik įrodo, kad mūsų, Joniškio krašto žmonės yra imlūs ir nusiteikę įgauti žinių bei pasidalyti jau turimomis. Ir, žinoma, nugalėti protu! 
Visus   žaidimo  renginius  vedė Viešosios bibliotekos darbuotoja Simona Jonkutė. 
Simona Jonkutė

Violeta Vilčiauskienė 










Komentarų nėra:

Rašyti komentarą