2014 m. kovo 28 d., penktadienis

Projektas „Bibliotekos jaunimui“ pradėtas Radviliškyje

Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka įsijungė į VšĮ „Užsienio kalbų mokymo centro“ bei kitų partnerių ES fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis finansuojamą projektą „Neformaliojo švietimo paslaugų plėtra per savanoriškos veikos stiprinimą bibliotekose: bibliotekos jaunimui“. Tai inovatyvus, naudingas projektas Lietuvos jaunimui, kuriuo siekiama suteikti žinių, kompetencijų ir įgūdžių, padėsiančių susirasti geidžiamą darbą, populiarinti savanorišką veiklą, mažinti bedarbystę tarp jaunimo, paįvairinti  neformaliojo švietimo formas.
Projektas įgyvendinamas keliais etapais. Iš pradžių buvo organizuojami mentorystės mokymai Lietuvos viešųjų bibliotekų atstovams, turėjusiems  pasirinkti vieną iš pasiūlytų penkių veiklos sričių, kurią taikys savo bibliotekose. Vėliau suplanuoti mokymai potencialiems savanoriams, kurie, išklausę 5 dienų kursus, pasiliks savanoriauti bibliotekose.
Kovo 19–25 dienomis Radviliškyje vyko mokymai 18–29 metų jaunimui. Mokymus vedė lektorė Jūratė Boguckaitė, turinti ilgametę personalo atrankos ir konsultavimo patirtį, bei Radviliškio viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė, projekto mentorė Laura Bagučanskytė. Pirmosiomis dienomis jaunuoliai buvo mokomi pažinti save, stipriąsias asmenybės puses,  įtvirtinti socialinius įgūdžius, atpažinti stresą ir kovoti su juo, sužinojo, kaip elgtis konfliktinėse situacijose, kaip planuoti savo laiką, finansus, įgijo komandinio darbo įgūdžių. Kitomis dienomis būsimieji savanoriai išklausė paskaitą apie renginių ir parodų organizavimą, susipažino su savanoriavimo ypatumais, dirbdami grupėmis bei individualiai, siūlė naujų renginių idėjų, svarstė, kaip pritraukti daugiau dalyvių į renginius, aiškinosi, kuo gali būti naudingi bibliotekai ir jos lankytojams, planavo renginius, kūrė reklamą, dalyvavo minčių lietuje, papildydami vienas kitą, kartu veikė įvairiuose situaciniuose ir žvalinančiuose žaidimuose, kūrybingai pažvelgė į pateiktas temas.
Paskutiniąją mokymų dieną savanoriams, išklausiusiems 5 dienų kursą,  buvo įteikti sertifikatai. Atsidėkodami jaunuoliai bibliotekai padovanojo Juan Marsé knygą „Driežo uodegėlės“.

Radviliškio viešosios bibliotekos inform.

Lauros Bagučanskytės nuotraukos














Komentarų nėra:

Rašyti komentarą