2014 m. balandžio 10 d., ketvirtadienis

Knygų herojų eitynės Tytuvėnuose

                            Tarptautinė vaikų knygos diena Tytuvėnų bibliotekoje buvo paminėta kiek neįprastai. Nors knyga dažniausiai populiarinama uždaroje erdvėje, šįkart pristatyti ją sumanyta knygų herojų eitynėmis per miestą.
                      Eitynių vadovė Pepė Ilgakojinė (Ugnė Papartytė) bibliotekoje svetingai pasitiko svečius. Spalvingame personažų būryje galėjai pamatyti Rožinę Fėją, Drugelį, Mergaitę, kuriuos iš Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos pasakų klubo „Drevinukas“ atlydėjo įspūdingas burtininkas (bibliotekininkė Danguolė Garnienė), o šaunią Raudonkepuraitės, Vilko bei Karalienės svitą iš Šedbarų bibliotekos atvežė Jūrų plėšikas (bibliotekininkas Antanas Galbuogis),  iš Pagryžuvio bibliotekos atvyko Juodoji burtininkė (bibliotekininkė Vilma Dichavičienė). Eitynėse dalyvavo ir kiti vaikų įkūnyti knygų veikėjai: Emilis, Raganaitė Sabrina, Molė Minulė, Mikė Pūkuotukas...
                      Renginio dalyviai nukeliavo į Tytuvėnų kultūros centrą, kur jų laukė Tytuvėnų gimnazijos dramos būrelio artistai su vadove Jadze Arkušauskiene. Bibliotekininkė D. Galbuogienė, persikūnijusi į Merę Popins, pasveikino su Tarptautine vaikų knygos diena, o Pepė perskaitė šių metų Vaikų knygos dienos kreipimąsi – atvirą laišką pasaulio vaikams. Knygų veikėjai Raudonkepuraitė, Drugelis ir Mažoji Fėja pradžiugino išraiškingai deklamuojamais eilėraščiais. Fantazuotoja Pepė sugalvojo ir pateikė klausimų apie mėgstamiausius ir žinomiausius knygų personažus.
                      Darniai skanduodami Pepės sukurtą skanduotę „Bibliotekos mes draugai/ žengiame visi tvirtai/mes knygas gerai pažįstam/visad lydi mus draugystė“,  visi linksmai patraukė atgal į biblioteką. Pakeliui sustojo „Pašto stotelėje“, kur pašto darbuotojos pasigėrėjo gražiais personažais, parodė vaikiškų knygų, kurių galima įsigyti pašto skyriuje.
                      Šventė tęsėsi bibliotekoje. Tytuvėnų gimnazijos dramos būrelio artistai pakvietė visus dalyvauti teatralizuotame vaidinime ir įvairiais žaidimais, pokštais padėti išvaduoti pagrobtą princesę. Netrūko ir kitų linksmų atrakcijų: skambias melodijas gitara grojo A. Lindgren knygos herojus Emilis (Lukas Mačiūnas), kartu pakvietęs padainuoti raganaitę Sabriną, Kiškutę ir Molę Mėnulę.
                      Bibliotekoje apsilankęs ir į šventę užsukęs tytuvėniškis rašytojas Vladas Kalvaitis, pradžiugo pamatęs viename būryje tiek gražių knygų veikėjų. Paklaustas, ar yra ką parašęs vaikams, apgailestaudamas prisiminė žinomo rašytojo S. Maršako mintį, kad vaikams reikia rašyti labai gerai, tris kartus geriau negu suaugusiems, todėl jis ir nedrįstąs... Tačiau padeklamavo keletą savo epigramų.
                      Šventė baigėsi apdovanojimais ir smagiu saldaus „Skruzdėlyno“ skanavimu, tačiau norisi tikėti, kad Knygų herojų eitynės Tytuvėnuose taps gražia ir prasminga tradicija, kasmet draugėn suburiančia vis daugiau vaikų, skaitančių  knygas, o neskaitančiuosius ragins pasinerti į nuostabų knygų pasaulį. 

Dalia Galbuogienė,
Tytuvėnų bibliotekos bibliotekininkė



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą