2014 m. gegužės 12 d., pirmadienis

Nacionalinė bibliotekų savaitė Radviliškyje

Balandžio 23 d. Radviliškio viešojoje bibliotekoje, kaip ir visoje Lietuvoje, startavo šiemetė Nacionalinė bibliotekų savaitė. Tą vidudienį Konferencijų salėje surengtas Kristijono Donelaičio kūrybos skaitymas, skirtas šio klasiko 300-osioms gimimo metinėms. Susirinkę Radviliškio Lizdeikos gimnazistai, kiti galėjo išgirsti Arvydo Kavaliausko skaitomą ištrauką iš K. Donelaičio „Metų“ skyriaus „Pavasario linksmybės“.
Tą pačią dieną bibliotekoje vyko informacinės pamokos „Informacinių technologijų galimybės bibliotekoje“.
Balandžio 24 d. Radviliškio Vaižganto gimnazijoje kvietė informacinė pamoka, kurios metu Radviliškio viešosios bibliotekos darbuotojos Nijolė Stankuvienė ir Daiva Paulauskienė gimnazistus supažindino su bibliotekos veiklos naujovėmis, jos teikiamų paslaugų įvairove. Moksleiviai sužinojo, kaip, naudojantis LIBIS (Lietuvos integrali bibliotekų informavimo sistema) programa, galima rasti ir užsisakyti bei rezervuoti leidinį internetu, neišeinant iš namų. Taip pat pristatyta atnaujinta bibliotekos svetainė, prenumeruojamos užsienio duomenų bazės ir kita. Gimnazistai išgirdo, kad Lietuvos bibliotekos, tarp jų ir Radviliškio, savo teikiamų paslaugų kiekybe bei įvairumu mažai kuo atsilieka nuo užsienio bibliotekų. Didelio susidomėjimo sulaukė leidinių savitarnos aparatas bei dokumentų grąžinimo įrenginys. Pamokoje paaiškinta ir apie portalą ibiblioteka.lt, kuriame vartotojas gali užsisakyti skaitytojo pažymėjimą į namus, užsiregistruoti kitoje bibliotekoje, nusiųsti užklausą dominančiu klausimu.
Tokio pobūdžio pamokos Viešosios bibliotekos Informacijos-kraštotyros skyriuje buvo suorganizuotos ir Vinco Kudirkos pagrindinės mokyklos šeštokams.
Tą pačią dieną į Viešąją biblioteką rinkosi bibliotekininkai senjorai. Jiems palinkėta dar ilgų gyvenimo metų, įteiktos Pranciškos Kazlauskaitės poezijos knygelės, o šiais metais švenčiančioms jubiliejines sukaktis Onutei Grigienei, Jadvygai Liutkevičienei, Elytei Pužaitienei ir Onutei Venclovienei – ir gėlių. Renginio dalyviams parodytas Kutiškių senjorų spektaklis „Bobutės susipyko“ pagal Kazį Vijūną (rež. Genovaitė Zdanienė).
Popietę Viešojoje bibliotekoje lankytojai galėjo pamatyti ir šiuolaikinę Kristijono Donelaičio kūrybos interpretaciją: Vaižganto gimnazijos moksleiviai atliko miniatiūrą „Vyžlaukio kronikos“ (rež. Inga Dovydaitienė), o Šniūraičių bibliotekos skaitovai parodė programą „Donelaitis kitoniškai“. Abi programos buvo skirtos Kristijono  Donelaičio ir Teatrų metams.
Balandžio 25 d. bibliotekoje vyko susitikimas su knygos „Kas mus žudo“ autoriumi Vitalijumi Balkumi. Lektorius supažindino su savo išleista knyga, papasakojo, kaip apsisaugoti nuo pavojingo maisto.
Balandžio 28 d. pristatytos trys garbaus amžiaus radviliškiečio Jono Česnulevičiaus knygos: „Šuoliuojantis arklys“, „Auksinio dinaro istorijos“ ir „Fortune“. Supažindinta su autoriaus biografija, jo darbu Radviliškio lokomotyvų depe (beje, paskutinių dviejų knygų išleidimą finansavo AB „Lietuvos geležinkeliai“), kūrybinių sumanymų pradžia, kai apsakymai buvo spausdinti „Pergalėje“, „Metuose“, „Nemune“, „Literatūroje ir mene“, „Santaroje“ ir kitur, apžvelgtos išleistos knygos. Pirmojoje knygoje dauguma pasakojimų iš geležinkelininkų gyvenimo, antroji – tai pasaka ne pasaka, o trečioji – turi knygos kodą „Jūra. Auksas“. Paskaityta ištraukų iš kiekvienos jų ir padėkota autoriui bei knygas redagavusiai jo žmonai Arijai Česnulevičienei.
Balandžio 29 d. Viešosios bibliotekos Paveikslų galerijoje pradėta eksponuoti Gitanos Evseičikaitės tekstilės darbų paroda „Ritualai vienumoje 2“. Autorė pristatė 21 ypatinga, tik jai vienai būdinga technika sukurtą įvairaus formato ir skirtingų formų tekstilės darbą. Tarp jų – ciklai „Loftas“, „Ne vieni“, magistro darbas „Arti bedugnės“.

Vilma Merkytė,
Radviliškio viešosios bibliotekos renginių organizatorė

Lauros Bagučanskytės nuotraukos

Ištrauką iš poemos „Metai“ skaitė Arvydas Kavaliauskas


Bibliotekininkus senjorus pasveikino Viešosios bibliotekos direktorė Aldona Januševičienė ir jos pavaduotoja Vida Marcinkienė


Apdovanojimai bibliotekininkams senjorams


Kutiškiečiai padovanojo nuotaikingą spektaklį


Šniūraičių bibliotekos skaitovų programa


Vaižganto gimnazistų „Vyžlaukio kronikos“ pagal K. Donelaitį


Vitalijus Balkus susitikime su radviliškiečiais

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą