2014 m. gegužės 6 d., antradienis

Nacionalinės bibliotekų savaitės „Biblioteka-vienas pasaulis daug istorijų“ renginiai Naisių bibliotekoje

Nacionalinė bibliotekų savaitė Naisių bibliotekoje prasidėjo balandžio 23-ąją, UNESCO minimą Pasaulinę knygos ir autorių teisių dieną.
2014-ieji paskelbti literatūros klasiko K. Donelaičio metais, tad Naisių biblioteka pakvietė skaityti šio lietuvių literatūros pradininko kūrinių. Valanda su K. Donelaičiu–skaitant, klausantis, prisimenant, mėgaujantis jo kūrybos unikaliu skambesiu. Bibliotekos lankytojams pirmiausia buvo pasiūlyta pažiūrėti filmuką „Sveiks, sieteli margs...“, o vėliau paklausyti ištraukų iš Kristijono Donelaičio poemos „Metai“. Klausytojai susipažino su visais poeto aprašytais metų laikais. Kiekvienas biblioteką atranda savaip. Knygos yra tas pats, kas ir atmintis žmogui. Jose–mūsų istorija, jose – atrastos tiesos, jose – sukauptos žinios ir amžiaus patirtis. Diskutavome apie skaitytas knygas, patikusias įdomias istorijas. Be knygos negaliu gyventi, - kalbėjo Vida Samarina, labai mėgstu skaityti. Didelį įspūdį paliko neseniai skaityta R. Matulionytės knyga „Kerintis Iranas tolimas ir artimas“. Pasak Janinos Žvigaitienės, visas gyvenimas dabar knyga ir kryžiažodžių sprendimas. Labai patiko B. Mahmoody knyga „Tik su dukra“, taip tikroviškai pavaizduotas gyvenimas, kitos tautos nesuprantami papročiai, perteikti skaudūs išgyvenimai. Apie skaitytas, išgyventas istorijas kalbėjo kultūros darbuotoja Danutė Kazlauskienė, Naisių literatūros muziejaus specialistė Rita Žukauskienė.
•••
Biblioteka-tai vieta, kur kiekvienas gali kurti savo istoriją, pilną naujų žinių, idėjų, kūrybos ir bendravimo. Balandžio 29 dieną Naisių biblioteka į popietę „Mano geriausias draugas - šuo“ pakvietė 5-7 klasių moksleivius. Bibliotekininkė Benita Dabregienė pristatė mokiniams spaudinių parodą, kurioje knygutės, pasakojačios įvairias istorijas apie keturkojus. Po to lauke vaikai piešė kreidelėmis ant asfalto. Daugelis piešė savo draugužį-šunį. Baigę piešti, čia pat susėdome paklausyti skaitomos ištraukos iš F. Moveto knygos „Šuo, kuris nenorėjo būti šunimi“. Vaikams labai patiko knygos herojaus Mato nuotykiai, jo užsispyręs būdas. Mažieji renginio dalyviai įsitraukė į pokalbį apie savo augintinius, pasakojo, kaip juos prižiūri, žaidžia su jais. Įvairias istorijas kūrė Gytis Jurgaitis, Jonas Gendvilas, Kamilė Drazdovaitė ir daugelis kitų. Po diskusijų apie mažuosius draugus, Benita Dabregienė vėl pakvietė į biblioteką. Naisių kultūros filialo darbuotoja Danutė Kazlauskienė pakvietė pažiūrėti keletą juokingų istorijų apie šunis. Vėliau vaikams buvo pasiūlyta iš popieriaus išlankstyti kiemsargį šunį. Vieniems sekėsi sunkiau įveikti užduotį, kitiems pavyko iš karto išlankstyti. Stropiai dirbo Rugilė Šimkūnaitė, Greta Jokubaitytė, Tomas Bagdonavičius. Lankstymas iš popieriaus visiems patiko. Renginio pabaigoje bibliotekininkė aktyviausiems dalyviams įteikė prizą - siurprizą ir visus pavaišino saldainiais.
Atraskime bibliotekoje šventovę, o savyje puoselėkime poreikį kuo dažniau lankytis joje. Tik čia žmogus gali virsti asmenybe, talentas–genijumi, tamsą gali nušviesti pažinimo šviesa, - palinkėjo savo skaitytojams bibliotekininkė.

Benita Dabregienė
Naisių filialo vyresnioji bibliotekininkė






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą