2014 m. gegužės 20 d., antradienis

Seminaras rajono ir regiono bibliotekininkams

Radviliškio viešojoje bibliotekoje gegužės 14 d. surengtas seminaras „Bibliotekos žaisloteka: realybė ir vizija“.
Šalyje pirmosios bibliotekų žaislotekos, tarp jų ir mūsų bibliotekos, jau skaičiuoja veiklos antrąjį dešimtmetį. Pradėjusios nuo minkštų žaisliukų kaupimo, mini renginių patiems mažiausiems lankytojams, šiandieną jos rengia ir įgyvendina įvairiausius projektus, kas kartą sumano vis naujų darbo formų savo lankytojams. Juk labai svarbu „užsiauginti“ nuo kūdikystės savo skaitytoją. Kaip šiandieną gyvuoja bibliotekų žaislotekos, kokie jų džiaugsmai ir rūpesčiai? Norėdami pasidalyti mintimis apie tai, patirtimi su Šiaulių regiono ir savo rajono bibliotekininkais, ir sumanėme surengti seminarą „Bibliotekos žaisloteka: realybė ir vizija“.
Seminaro dalyvius pasveikino Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Kacevičienė, Viešosios bibliotekos direktorė Aldona Januševičienė.
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Aldona Šiaulienė kalbėjo tema „Žaislynas vaikų bibliotekoje: kaip dirbti“. Viešnia pasidalijo informacija  ir gerąja patirtimi, parsivežta iš užsienio bibliotekų, papasakojo apie žaislotekos savo bibliotekoje siekius, tradicijas, problemas bei džiaugsmus, kurie čia dirbančius bibliotekininkus lydi kiekvieną dieną. Lektorė pademonstravo klausytojams saugių ir nesaugių žaislų, kurie yra pardavinėjami žaislų parduotuvėse.
Šiaulių miesto viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Rima Matulevičiūtė pristatė tenykštės žaislotekos darbą, papasakojo apie tradicinius renginius ir naujus sumanymus, kurie pradžiugins dar ne vieną mažąjį šiaulietį. Lektorė užsiminė ir apie problemas, kurios neramina bibliotekininkus: žaislai ir žaidimai susidėvi, juos būtina atnaujinti, o rasti rėmėjų nelengva. Bibliotekos už spaudiniams skirtas lėšas žaislų negali nusipirkti. Ši problema yra aktuali visoms žaislotekoms.
Antroji seminaro dalis prasidėjo mini spektakliuku apie tai, kad tėveliai vaikams turėtų  būtinai kasdieną paskaityti knygelę. Ežiukas ir Kiškis, lėlių personažai, šią tiesą įrodė nenuginčijamai. Vaidmenis atliko Radviliškio viešosios bibliotekos Žaislotekos vyr. bibliotekininkės Audronė Sinušaitė ir Jolanta Šilinskienė. Audronė Sinušaitė savo pranešime „Žaisloteka – pramoga ar būtinybė?“ pristatė šios Žaislotekos istoriją nuo įsikūrimo iki šių dienų, papasakojo apie ilgametes jos tradicijas, renginius, kurie galbūt rengiami tik pas mus. Ne viena kolegė iš kitų rajonų pasidžiaugė mūsų žaislotekos veiklos išskirtinumu.
Seminaras baigtas diskusija ir prieita prie išvados, kad žaislotekos bibliotekose „prigijo“. Gal vienos jų yra turtingesnės žaislais ir žaidimais, kitos visko turi mažiau, bet visur tai – vieta, kur ne vienas vaikas randa šilumos, dėmesio ir yra daug saugesnis, nei laiką leisdamas gatvėje. Seminaro dalyvių nuomone, tegul kiekvieno vaiko vaikystė būna paženklinta tik geromis pasakų ir žaidimų emocijomis.
Dar ir pasibaigus seminarui, kolegės diskutavo, dalijosi patirtimi, nepakartojamomis emocijomis, kurių  suteikia mažieji „šnekoriai“.

Vida Marcinkienė
Radviliškio viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja  

Audronė Sinušaitė - Radviliškio viešosios bibliotekos Žaislotekos darbuotoja

Aldona Šiaulienė - Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros sk. vedėja

Rima Matulevičiūtė - Šiaulių miesto Viešosios bibliotekos l. e. Vaikų literatūros skyriaus vedėjos pareigas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą