2014 m. gegužės 9 d., penktadienis

Teminis vakaras „Žodis knygai“ Buknaičių bibliotekoje

Iš kopų šnabždesio su debesim ir prošvaistėm,
Iš marių virpulio ir ežerų nendrėtų.
Iš duonos kvapo ir miškų giesmės
Kalba gimtoji lūposna įdėta.
(J. Degutytė)

2014 m. gegužės 7 d. Mažeikių rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos Buknaičių filiale vyko teminis vakaras „Žodis knygai“, skirtas lietuviškos spaudos draudimo panaikinimo 110-osioms metinėms. Renginyje dalyvavo dainų autorė ir atlikėja Vilhelmina Imbrienė, tautodailininkė, literatų klubo narė Alma Krapauskienė, muzikantas Vaclovas Krapauskas. Į renginį buvo pakviesti Buknaičių kaimo gyventojai, kurie priima jiems teikiamą vienokį ar kitokį atotrūkį nuo kasdienės veiklos. 
Kultūrinis gyvenimas yra vienas sudedamųjų dalių kaimo švietimo ir poilsio organizavimo sistemoje. Jeigu turime gerą norą, pasiekiame ir rezultatų. Juk kultūrinė veikla reikalinga ne kam kitam, o mūsų pačių dvasinio klimato prasmingumui, praeities prisiminimui bei ateities vizijų įprasminimui. Gyvenimas mums visiems labai svarbus, todėl stengiamės skirti laiko kultūringam, prasmingam poilsio organizavimui. Per ilgus darbo metus sukaupta kūrybinės patirties bei meilės darbui su kūrybingais žmonėmis. Tiesiog ir šį kartą suradome tokius, kurie moka džiaugtis gyvenimu, gražiai pakalbėti, padainuoti, paskaityti poeziją, sušildyti sielą, sukurti prasmingą poilsį. 
Pasikvietę Mažeikių tautodailininkę - literatę Almą Krapauskienę, bei poezijos ir dainų kūrėją ir atlikėją Vilhelminą Imbrienę, pasijutome pakylėti nuo atliekamų dainų, gitaros skambesio, skaitomos poezijos. Svečiai džiaugėsi aplodismentais, šiltu jų  priėmimu bei gausiu bendruomenės narių dalyvavimu Spaudos, Kalbos ir Knygos dienos paminėjime. Tarp atlikėjų ir kaimo bendruomenės narių užvirė diskusijos apie poezijos vertinimą kaime, tapybą, švietimą, skambėjo bendros dainos, pritariant gitara Vilhelminai bei akordeonu Almos vyrui Vaclovui. Dar ilgai netilo kalbos šiame susiėjime, kuriame tarsi kasdiene duona buvo dalijamasi žodžiais. Betarpiškame bendravime prisimintos ir kitos pavasario šventės, kuriose liejosi poezijos posmai. Plečiasi bibliotekos veikla, platėja literatūrinių renginių žemėlapis nuo renginių, išleidžiamų naujų  kūrėjų knygų, kurių jau net po septynias yra pateikusios renginyje savo kūrybą pristačiusios poetės  A. Krapauskienė ir V. Imbrienė iš Mažeikių. Iš šios dienos renginio liko šilti, manau, abipusiai prisiminimai, surišti su kūryba.
Žemai lenkiuosi nuostabiems žmonėms, esu sužavėta, tikiu, kad šio vakaro žodžiai ištarti iš šių žmonių – turtingų žodžiais, lūpų, pagydė ne vieną širdį – kalbėjo Buknaičių bendruomenės pirmininkė Gražina Kraulienė.
Maloniai praleistas laikas su dainų autore ir atlikėja Vilhelmina Imbriene, tautodailininke – literate Alma Krapauskiene, muzikantu Vaclovu Krapausku buknaitiškiams paliko neišdildomą įspūdį žvarbų vakarą minint lietuviškos spaudos draudimo panaikinimo 110-ąsias metines. Tai kiekvieno mūsų šventė - teisė kalbėti ir skaityti lietuviškai.

Valerija Beniušienė,
Mažeikių rajono savivaldybės Viešosios
Bibliotekos Buknaičių filialo vyresnioji bibliotekininkė
                     
Nuotraukos V. Beniušienės




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą