2014 m. birželio 17 d., antradienis

Paminėjo Gedulo ir vilties dieną

Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Sedos filiale birželio 13-osios popietę vyko Gedulo ir vilties dienos minėjimas „Svetimos žemės nešiojamas ilgiesi savosios“. Pasidalinti prisiminimais, pabendrauti tarpusavyje, pasiklausyti tremtinių dainų susirinko buvę tremtiniai ir jų artimieji.
Renginys prasidėjo Sedos Vytauto Mačernio gimnazijos gimnazistų Gabrielės Griškėnaitės ir Egidijaus Vainučio atliekama daina apie tremtinius. Vedėjas Gediminas Jokubauskas trumpai priminė faktus, kada prasidėjo trėmimai ir kiek žmonių iš Lietuvos buvo išvežta.
Buvusi tremtinė Irena Mažeikienė prisiminė, kaip jos mama su trimis mažametėmis dukromis vyko į tremtį pas savo vyrą, nes kitos išeities nebuvo. Dukros pareiškusios mamai, kad joms reikia tėvo, ne atsiųstų tėvo pinigų namui. Tėvas iš tremties perlaida buvo atsiuntęs 7000 rublių, tai buvo dideli pinigai, tačiau jie neatstos tėvo, taip nutarė visos. Kita tremtinė Jūratė Derkintytė perskaitė Antano Miškinio eilėraštį, kuriame, pasak moters, labai aiškiai atsispindi to meto tikrovė. Seserys Stanislava Kniuipienė ir Julija Kambarytė ištremtos nebuvo, tačiau tremtį patyrė Stanislavos vyras. Jis pasakojęs, kad iš tremties visai ir grįžti būtų nebenorėjęs, jei ne tėvų ilgesys tėvynei. Jie ten buvę jau prasigyvenę, turėję savo namą, šiek tiek gyvulių. Jadvyga Drąsutytė trumpai prisiminė, kaip buvo ištremta visą jų šeima, abu tėveliai ir šeši vaikai. Iš tremties sugrįžo tik mama su keturiais vaikais, ten mirė tėvelis, brolis ir sesuo, sakė, kad nuo kažkokių ligų.
Gedulo ir vilties dienai miestelio bibliotekoje surengtoje parodoje yra ir kitų tremtinių prisiminimų. Tai Kristinos Paulauskaitės straipsnis „Išvežė alyvoms žydint“, apie buvusią sediškę Stefaniją Matutytę-Grybauskienę bei aplankas „Tremties prisiminimai“, Stefanijos Stankutės-Žukauskienės-Dacienės.
Minėjime buvę tremtiniai ir jų artimieji dar ilgai nuoširdžiai bendravo: susirinkusieji skaitė lietuvių poetų eilėraščius, renginio vedėjas padainavo keletą patriotinių, savos kūrybos dainų.
Renginį organizavo vyresnioji bibliotekininkė Loreta Mickienė ir Sedos kultūros centras.

Straipsnio autorės Valerija Kvedaraitė ir Loreta Mickienė

Nuotraukos Loretos Mickienės 





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą