2014 m. birželio 19 d., ketvirtadienis

Paminėta istorinė diena

Birželio 14-tąją Radviliškio viešoji biblioteka ir Radviliškio turizmo informacijos centras pakvietė radviliškiečius į Gyvosios atminties ir susikaupimo valandas „Vilties bėgiais“, skirtas Gedulo ir vilties dienai paminėti.
Renginys, tradiciškai prasidėjęs šv. Mišiomis Radviliškio bažnyčioje, tęsėsi prie kompozicijos „Skausmo ir kančios kelias“. Čia renginio vedėjas Darius Peckus kreipėsi į susirinkusiuosius B. Braždžionio eilėmis, trumpai apžvelgė istorinę tos dienos reikšmę. Tylos minute pagerbti tremties kankiniai, be kaltės kentėję ir negrįžę iš Sibiro platybių. Išlydėti jaunieji šauliai į „Tremties stoteles“, kad padėtų puokšteles bei uždegtų žvakeles. Prie Trijų kryžių atminimo žvakę uždegė ir padėjo gėlių rajono meras Darius Brazys su administracijos direktoriaus pavaduotoja Egle Ivanauskyte. Nukentėjusiesiems pagarbą išreiškė ir kiti Radviliškio rajono bei miesto valdžios atstovai. Radviliškio rajono savivaldybės meras paragino nepamiršti skaudaus mūsų Tėvynės kančių etapo ir įtvirtinti viltis, kad tų dienų įvykiai niekada nepasikartos. Išgyvenimais pasidalijo buvusi tremtinė, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Radviliškio skyriaus pirmininkė Stasė Janušonienė. Dainomis renginį paįvairino Radviliškio miesto kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių choras „Versmė“.
Organizatorių planus šią svarbią lietuviams datą paminėti prie „Tremties vagono“ pakoregavo oro sąlygos. Įsismarkavus lietui, nuspręsta literatūrinę-muzikinę minėjimo dalį perkelti į Radviliškio miesto kultūros centrą. Čia minėjimo dalyvius pasitiko skaitovas Darius Peckus ir bardų Dariaus Leveckio ir Ryto Germanavičiaus duetas iš Raseinių. Parinktos lietuvių poetų eilės ir dainos, gitaros skambesys sujaudino ir sugraudino daugelį klausytojų. Prasmingi, įtaigiai perteikti žodžiai rado atgarsį visų susirinkusiųjų širdyse.
Nuskambėjus paskutiniams akordams, žmonės neskubėjo skirstytis, bendravo, vaišinosi, dalijosi įspūdžiais.
Laura Bagučanskytė,
Viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė

Lauros Bagučanskytės ir Tomo Januševičiaus nuotraukos

Jaunieji šauliai lanko „Tremties stoteles“

 Jaunieji šauliai lanko „Tremties stoteles“

 Jaunieji šauliai lanko „Tremties stoteles“

 Jaunieji šauliai lanko „Tremties stoteles“

Tremtiniai kasmet papuošia simbolinius bėgius gėlėmis ir uždega žvakeles

Vedėjas kreipėsi į susirinkusiuosius B. Brazdžionio eilėmis

 Choro nariai nepabūgo lietaus

Meras paragino nepamiršti skaudaus mūsų Tėvynės kančių etapo

Stasė Janušonienė kreipėsi tremtinių vardu

Bardai Rytas Germanavičius (kairėje) ir Darius Leveckis dovanojo prasmingas dainas

 Skaitovo Dariaus Peckaus deklamuotos eilės sugraudino ne vieną

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą