2014 m. birželio 23 d., pirmadienis

PO VIEKŠNIŲ KRAŠTĄ...

Vasara – kelionių, išvykų, malonaus bendravimo gamtoje metas. Viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus suorganizuota pažintinė išvyka vykdant projektą „Sveikata – brangiausias turtas“ buvo viena iš maloniausių projekto renginių. Išvykoje dalyvavo Vaikų literatūros skyriaus aktyvistai ir sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Akmenės viltis“ lankytojai.
Išvykos tikslas padėti susipažinti su natūraliąja medicina, skatinti vertinti ir vartoti  vaistažoles, propaguoti sveiką gyvenimo būdą.
Išvyką pradėjome ekskursija į Viekšnių pirmąją vaistinę-muziejų. Mus maloniai priėmė, parodė eksponatus ir nuoširdžiai papasakojo Aleksandravičių šeimos istoriją muziejaus darbuotoja Danutė Končienė.
Pažintį su pirmąja Viekšnių vaistine-muziejumi pradėjome nuo receptų kambario. Čia būdavo parduodami vaistai, higienos reikmenys, kitos prekės. Malonu, kad viskas išlikę ir seni baldai, ir receptų knygos, ir buteliukai su vaistais, ir vaistų svarstymui, išpilstymui, supakavimui reikalingos priemonės.
Toliau pažintį tęsėme gyvenamosiose  patalpose. Čia apžiūrėjome vaistų gamybai naudojamus įrankius bei įvairiausius indus, susipažinome su žaliavų pavyzdžiais: veršio girnele, žmogaus oda, vilko mėsa, gyvatėmis... Vėliau muziejaus darbuotoja mums parodė vaistininkų gyvenamuosius kambarius bei virtuvę. Čia išlikę visi baldai, gausų namų apyvokos daiktų, šeimos relikvijų, nuotraukų.
Baigę pažinti su vaistine, turėjome progos apžiūrėti rankdarbių bei paveikslų parodą atkeliavusią iš tolimosios Indijos, kuri veikia pagalbiniame pastate įrengtose patalpose.
Apžiūrėję vaistinę-muziejų nepraleidome progos susipažinti su aviacijos pradininko A.Griškevičiaus memorialiniu muziejumi. Didelio vaikų ir jaunuolių susidomėjimo sulaukė A.Griškevičiaus suprojektuoto „garlėkio“ ir lėktuvo „Lituanika“ modeliai.
Ne mažiau patiko ir etnografinė ekspozicija. Išvykos dalyviai susipažino su namų apyvokos daiktais, buities reikmenimis, baldais, drabužiais, linų apdirbimo įrankiais ir kitais ekspozicijos  eksponatais.
Aplankę Biržiškų šeimos paminklą važiavome į nuo pamatų atstatytus namus, kuriuose gimė ir augo šie garsūs Lietuvos vyrai. Čia įsikūrusi biblioteka ir Mažeikių  Viešosios bibliotekos Biržiškų memorialinė ekspozicija. Apie turimą ekspoziciją, brolių Biržiškų gyvenimą ir veiklą mums papasakojo bibliotekos darbuotoja.
Pamankštinę raumenis ant „beždžionių“ tilto, pasukome į Jadvygos Balvočiūtės ekologinį vaistažolių ūkį. Ūkio darbuotoja mums papasakojo apie vaistažoles, žolelių rinkimą ir ruošimą, ekologinį ūkininkavimą, parodė vaistinių augalų ekspoziciją po atviru dangumi.
Už išvykai suteiktą autobusą esame dėkingi Kruopių vidurinės mokyklos direktorei Astai Lipkinienei, o už malonią kelionę  vairuotojui Jonui Meižiui.

Viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vedėja O. Janionienė
Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Akmenės viltis“ pirmininkė D.Maželienė

Aridos Vitkutės nuotraukos






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą