2014 m. rugsėjo 23 d., antradienis

Atrask vaikystės biblioteką

Ne vienam augančiam vaikui durys į skaitymo pasaulį atsivėrė, kai pirmą kartą apsilankė bibliotekoje. Šiuolaikinė biblioteka jau ne tik knygų saugykla, apsiribojanti tik leidinių išdavimu, ji tapo ir lankytojų susitikimų bei susibūrimų vieta. Visai pagrįstai biblioteka vis dažniau suvokiama kaip socialinė institucija, sudaranti galimybes kultūringam ir įdomiam laisvalaikiui bei asmenybės tobulėjimui.
Vaikų biblioteka tampa jungtimi tarp namų ir mokyklos, vieta, kur galima susitikti su bendraamžiais, ruošti pamokas, žaisti, susirasti įvairios informacijos, sudaromos sąlygos vaikų saviraiškai.
Norėdama patenkinti nuolat augančius visuomenės poreikius, sustiprinti bibliotekų darbuotojų kompetencijas ir gebėjimus, kad būtų pagerinta šalies žmonių gyvenimo kokybė, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, įgyvendindama projekto „Bibliotekos pažangai 2“ iniciatyvą „Atrask vaikystės biblioteką“, kviečia prie jos prisijungti Lietuvoje žinomus, autoritetą turinčius žmones ir tapti didelių miestų ir miestelių bibliotekų globėjais.
Iniciatyva „Atrask vaikystės biblioteką“ yra Nacionalinės bibliotekos inicijuojamo projekto „Bibliotekos pažangai 2“ dalis. Šio projekto tikslas – sustiprinti bibliotekų gebėjimus tenkinti besivystančios visuomenės poreikius ir įtvirtinti bibliotekas kaip tvarias bendruomenines institucijas, galinčias pagerinti Lietuvos žmonių gyvenimo kokybę. Atrasti vaikystės biblioteką kviečiami visi visuomeniški, aktyvūs vietos bendruomenės nariai, socialiniai partneriai. Kartu su bibliotekomis visuomenei žinomi žmonės kurs ir įgyvendins projektus, skatins prie jų prisijungti vietos bendruomenę ir inicijuos įvairias veiklas. Globėjai padės bibliotekai išgryninti idėjas ir veiklas, kurios bus teikiamos finansavimui gauti. Bibliotekos globėjas kartu su bibliotekos darbuotojais ir partneriais aktyviai dalyvaus bibliotekos veikloje, įvairiuose renginiuose.
Globėjas rūpinsis savo biblioteka ne tik į ją atvykęs, bet ir vykdydamas savo įprastas veiklas. Jis skleis  gerąją informaciją apie iniciatyvą „Atrask vaikystės biblioteką“ ir atstovaus biblioteką bei jos interesus savo aplinkoje. Tokiu būdu jis rodys sektiną pavyzdį ir skatins savanoriškai prisijungti prie šios iniciatyvos ir kurs naują iniciatyvą.
Kėdainių rajono savivaldybės Mikalojaus Daukšos viešoji biblioteka, Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka ir Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka džiaugiasi ir kuria bendras veiklas kartu su atrastais globėjais – televizijos laidų vedėja Beata Nicholson, aktoriumi Giedriumi Savicku bei televizijos laidų vedėja Laura Imbrasiene. Galime pasidžiaugti, kad Kelmės Žemaitės viešoji biblioteka taip pat jau turi savo globėją, kuriuo būti maloniai sutiko mūsų kraštietė dailininkė, knygų iliustruotoja bei vaikų literatūrinio žurnalo „Laimiukas“ vyriausioji redaktorė Lina Eitmantytė-Valužienė. Dailininkės L. Eitmantytės-Valužienės kūrybiniame bagaže – apie dvidešimt knygų vaikams bei literatūrinis žurnalas vaikams „Laimiukas“, kalėdinių atvirukų komplektas, surengta ne viena kūrybos darbų paroda Lietuvoje, taip pat ir Kelmėje. Dailininkės kūrybos darbai eksponuoti Bolonijoje, Bratislavoje, Seule. 2013 metais Suomijos mieste Kuhmoinen galerijoje Riihigalleria organizuota L. Eitmantytės-Valužienės personalinė paroda kartu su dailininkais Stasiu Eidrigevičiumi ir Jūrate Račinskaite. Jie buvo pakviesti kaip Lietuvą atstovaujantys knygų iliustratoriai.
Jau įvyko pirmasis susitikimas su dailininke Lina Eitmantyte-Valužiene, o į biblioteką atkeliavo siuntinys su naujausiais bei ankstesnių metų žurnalo „Laimiukas“ numeriais ir plakatais. Tai Linos dovana mažiesiems bibliotekos skaitytojams. Dailininkė prisiminė: „vaikų bibliotekoje skaičiau nuo pirmos klasės. Įsiminė piešinių konkursas ant asfalto prie bibliotekos, kuriame laimėjau meškiną. Kai išvykau iš Kelmės mokytis į Vilnių, grįžusi visuomet užsukdavau ne tik paskaityti, bet ir pabūti jaukioje bibliotekos aplinkoje, išgerti arbatos tarp knygų, pasidalinti naujienomis. Kai nebuvo bibliotekoje kompiuterių, ji atrodė jaukesnė. Tačiau dabar malonu matyti atnaujintą vaikų biblioteką, kurioje gausiai lankosi jaunieji skaitytojai, vyksta renginiai.“
Lankydamasi Kelmėje Lina Eitmantytė-Valužienė dažnai aplanko biblioteką, čia yra surengusi ne vieną savo kūrybos darbų parodą, susitikimą su jaunaisiais bibliotekos skaitytojais. Rudenį tikimasi, kad į biblioteką atkeliaus nauja menininkės knygų iliustracijų paroda bei bus pristatyti naujausi jos darbai.
Kontaktinis asmuo dėl iniciatyvos „Atrask vaikystės biblioteką“ – Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo-informavimo skyriaus vyriausioji bibliotekininkė Danguolė Garnienė, tel. 8 427 52232.

Danguolė Garnienė
Kelmės Žemaitės viešosios  bibliotekos
vyriausioji bibliotekininkė 




1 komentaras:

  1. Laba diena visiems, noriu pasidalinti turima patirtimi su dr. Ajayi. Jis yra labai galingas žmogus, kurį palaimino jo priekinis tėvas padėti žmonėms, turintiems įvairių gyvenimo problemų. Aš išgyvenu blogesnį savo gyvenimo etapą, nes mano vyras man pasakė, kad nori skyrybų iš niekur, paklausiau jo, kur suklydau, tačiau jis man nieko neatsakė, o jis išsikraustė iš namų. Tai buvo tikrai įtempta, todėl laukiu pagalbos, kai sutikau dr. Ajayi burtininkas internete, po tam tikrų konsultacijų paaiškinau jam savo būklę ir sužinojau, kad mano vyras dirba su sekretoriumi darbe ir jis yra prižiūrimas jos, o didysis rašybos rašytojas man pasakė, ką reikia padaryti, ir aš laikiausi jo nurodymų, šiandien aš Aš didžiuojuosi moterimi, sakydama, kad mano vyras yra namuose su manimi, ir mes tikimės, kad mūsų antrasis vaikas bus dėkingas rašytojui Ajayi, jei jums reikia rašybos keitiklio pagalbos iškilus bet kokioms problemoms. tinkamas asmuo, norintiems tobulo ir tikroviško gyvenimo aprašymo lt. Susisiekite su jo „Viber“ ar „WhatsApp“ numeriu: +2347084887094 arba el. Paštu: drajayi1990@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti