2014 m. lapkričio 7 d., penktadienis

FILMO „PASAULIO VIRTUVĖ“ PRISTATYMAS

                      2014 metų lapkričio 5 dieną Radviliškio viešojoje bibliotekoje įvyko pilnametražio dokumentinio filmo „Pasaulio virtuvė“ pristatymas.
Filmą pristatė režisierė Aistė Ptakauskė. Ji išdėstė pagrindines filmo problemas bei pagrindinę mintį. Po to prasidėjo filmo peržiūra. Jai pasibaigus režisierė su kolege daktare Margarita Jankauskaite atsakinėjo į žiūrovams kilusius klausimus bei vedė diskusiją temomis, kurios yra paliečiamos filme: kaip pagerinti emigrantų integraciją į Lietuvos gyvenimą, kokios perspektyvos emigrantui tobulėti? Pateikti klausimai apie jų padėtį Lietuvoje, jų santykius bei darbo perspektyvas. Buvo diskutuojama apie Radviliškio kitataučių bendruomenę, kaip jiems padedama prisitaikyti ar išmokti lietuvių kalbos. Diskusijos pabaigoje žiūrovai buvo pakviesti nusifotografuoti su filmo režisiere prie fotosienos.
Filmo „Pasaulio virtuvė“ kūrimas truko vienerius metus, padedant norvegų operatoriui Samvelui Gandžumianui. Tai filmas apie penkias moteris, kurios atsikraustė gyventi į Lietuvą iš skirtingų pasaulio šalių, skirtingais istoriniais laikotarpiais ir dėl skirtingų priežasčių. Režisierė Aistė Ptakauskė pasirinko būtent šias penkias moteris, nes jose įžvelgė vidinę gyvenimo ir jausmų dramą, išgyventą skausmą bei kultūrinius skirtumus. Iš pirmo žvilgsnio šių moterų gyvenimo istorijos atrodo neįtikėtinos, bet, geriau įsižiūrėjus ir įsiklausius, pasirodo, kad tai galėjo nutikti kiekvienam iš mūsų. Iš ko dėliojame savo pasaulį, kurį vadiname namais? Iš lyties, amžiaus, odos spalvos, tautybės? O gal tiesiog iš atjautos, talento, meilės ir žmogiškumo? „Pasaulio virtuvė“ bus rodoma penkiolikoje Lietuvos miestų. Po kiekvienos viešos peržiūros yra rengiamos diskusijos tarp savivaldybių, visuomeninių organizacijų ir miestų bendruomenių.
„Pasaulio virtuvė“ – ne vien filmas. Tai – kvietimas pasvarstyti, kas mus verčia jaustis svetimais, paraginimas ištiesti pagalbos ranką tiems, kurie šalia mūsų nesijaučia savais.

Aistė Bernotaitė,
Šiaulių valstybinės kolegijos studentė, Viešosios bibliotekos praktikantė

Lauros Bagučanskytės nuotraukos

Filmo herojų portretai

Režisierė Aistė Ptakauskė radviliškiečiams pristatė savo filmą

Diskusijoje dalyvavo ir dr. Margarita Jankauskaitė (dešinėje)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą