2014 m. lapkričio 17 d., pirmadienis

Šiaurės šalių bibliotekų savaitė‘14

Lapkričio 10–14 dienomis Radviliškio viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose vyko Šiaurės šalių bibliotekų savaitės renginiai, kurių šiemetė tema – „Troliai šiaurėje“.
Lapkričio 10-ąją Viešosios bibliotekos konferencijų salėje vyresnioji bibliotekininkė Vilija Budraitienė  Gražinos pagrindinės mokyklos 6 a klasės mokiniams skaitė ištrauką iš Tove Jansson knygos „Tėtis ir jūra“. Po to atsakė į vaikams kilusius klausimus, pakvietė juos apsilankyti bibliotekoje ir tapti skaitytojais.
Tos pačios dienos pavakarę Viešosios bibliotekos Informacijos-kraštotyros skyriuje skaityta Stefan Spjut „Stallo“ ištrauka. Ją jaukioje aplinkoje, degant žvakėms, skaitė Lizdeikos gimnazijos abiturientė Rolanda Noraitytė. Klausytojai vaišinosi kava, arbata bei sausainiais.
„Kai mini trolį, jis stovi prieangyje“ – šia švedų patarle Šiaurės šalių bibliotekų savaitė prasidėjo Tyrulių bibliotekoje. Čia renginiai tęsėsi tris dienas. Žvakių šviesoje buvo skaitomi šiaurės šalių rašytojų kūriniai. Iš internetinės svetainės atspausdinus puikias trolių figūrėles, vaikai jas nuspalvino ir sukūrė savą trolių pasaulį: nupiešė medžius, kalnus, mišką, juose „apgyvendino“ popierinius trolius. Kitą dieną susirinkę į biblioteką mažieji skaitytojai iš modelino lipdė trolius. Modelinu pasirūpino Diana Teišerskytė, kuri savanoriauja bibliotekoje nuo spalio mėn. ir dirba su mažaisiais skaitytojais. Paskutinę teminės savaitės dieną vaikai išėjo į miestelio parką ieškoti pasislėpusių trolių. Rado daug pėdučių, bet tikro trolio niekas nematė: jie labai gerai moka slėptis!
Grįžę į biblioteką, visi apstulbo – čia laukė trolių keptas pyragas.
Pakalniškių bei Pavartyčių kaimo filialuose Šiaurės šalių literatūros garsiniai skaitymai surengti su mokyklomis. Prie Pakalniškių bibliotekos prisijungė pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokiniai su mokytojomis Vilma Kleiniene ir Ramute Malatokiene. Vaikams  trumpai papasakota apie šią jau aštuoniolikti metai vykstančią savaitę. Pademonstruotas jai rašytojo, iliustratoriaus Briano Pilkingtono sukurtas plakatas. Patiems mažiausiems klausytojams perskaityta norvegų pasakėlė „Pasaka apie tris ožiukus“. Mokytoja Ramunė Malatokienė vaikams perskaitė tarptautinio autorių kolektyvo sukurtą kūrinėlį „Monstrų kivirčas“. O mokytoja Vilma Kleinienė – ištrauką iš visame pasaulyje išgarsėjusios švedų rašytojos Tove Jansson knygos „Tėtis ir jūra“. Renginio pabaigoje kompiuteryje vaikams pademonstruota „Pasaka apie tris ožiukus“ norvegų kalba.
Pavartyčių bibliotekos suorganizuotame renginyje dalyvavo Šeduvos gimnazijos Pavartyčių skyriaus 3 ir 4 klasių mokiniai su mokytoja Danute Briediene.
Sidabravo filiale paruošta paroda ta tema ir surengta  klausimų-atsakymų popietė „Ką žinai apie Šiaurės šalių rašytojus?“, kurios dalyviai iš plastilino lipdė trolius, skaitė knygelę „Troliai Mumiai ir stebuklų metas“, internetu pakeliavo po Šiaurės šalis.
Beinoravos kaimo filiale mažiesiems skaitytojams buvo pristatyta naujai gauta suomių rašytojo Tapani Bagge knygelė „Trolių Mumių slėnio lobiai“. Kaip ir visose Lietuvos bibliotekose, beinoraviškiams buvo skaitomos ištraukos iš knygos „Tėtis ir jūra“.
Alksniupių bei Daugėlaičių kaimo bibliotekų vaikai piešė Šiaurės šalių rašytojų  kūrinių personažus ir savo piešiniais papuošė biblioteką.
Įdomių renginių savaitės dienomis būta ir kituose Viešosios bibliotekos filialuose.

Informaciją pateikė:
Aistė Bernotaitė, Saulė Remeikienė, Nijolė Bertulienė, Rima Lukoševičiūtė, Ramutė Smailienė, Nijolė Snockienė, Almina Šereivienė.

Viešosios bibliotekos ir jos filialų archyvų nuotraukos

Beinoravos mažieji piešė trolius

Stefan Spjut „Stallo“ ištrauką skaitė Lizdeikos gimnazijos abiturientė Rolanda Noraitytė

Šiaurės šalių bibliotekų savaitės skaitymai Viešosios bibliotekos Informacijos-kraštotyros skyriuje
 

Vaikai lipdė trolius Sidabravo bibliotekoje

Popietės akimirka Alksniupių bibliotekoje

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą