2015 m. vasario 17 d., antradienis

Saugaus interneto savaitė Ukrinuose

Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filialas prisijungė prie iniciatyvos „Saugesnio interneto savaitė 2015“, padėdamas savo bendruomenei jaustis saugesnei internetinėje erdvėje. Šios savaitės metu bibliotekoje buvo rekomenduojami įvairūs leidiniai apie saugų ir draugišką internetą, siūloma pasidomėti elektroninėje erdvėje esama informacija, dalijami lankstinukai „Kad mūsų vaikai būtų saugesni internete“ su patarimais tėvams.

2015 m. vasario 10 d. buvo minima Saugesnio interneto diena. Ta proga Ukrinų pagrindinėje mokykloje įvyko renginys „Kaip padidinti asmeninį saugumą naudojantis internetu“. Renginio pradžioje bibliotekininkė priminė, kad ši diena yra skirta atkreipti visuomenės dėmesį į saugesnio interneto programą, kurios tikslas – skatinti saugesnį, ypač vaikų, naudojimąsi internetu ir naujomis jo technologijomis, apsaugoti vaikus, kovojant su neteisėtu ir žalingu interneto turiniu bei elgesiu. Renginio svečias – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono Ryšių kuopos laidinio ryšio ryšininkas Edvinas Pocevičius kalbėjo apie grėsmes internete ir kas jas sukelia, mokė saugiai naudotis internetu: diegti ir atnaujinti antivirusines programas, neskleisti internete asmeninės informacijos, aiškino, kokius slaptažodžius kurti, kad jie nebūtų lengvai „nulaužiami“. Svečias sulaukė klausimų ne tik apie saugų naudojimąsi internetu, susirinkusiuosius domino Edvino Pocevičiaus tiesioginis darbas kariuomenėje. Vaikinai domėjosi patekimo į kariuomenę ir darbo joje sąlygomis, ginkluote. Svečiui atsakius į klausimus, susirinkusieji  padėkojo už atvykimą. Manau, kad Ukrinuose auga jaunimas, kuriam rūpi ne tik saugus naršymas internete, bet ateityje jie pasirūpins ir mūsų šalies saugumu.

2015 m. vasario 11 d. bibliotekininkė pakvietė atvykti tėvelius ir vaikus į popietę „Mūsų vaikai internete“ Ukrinų bibliotekoje. Susirinkusiam būreliui mamyčių su vaikais bibliotekininkė papasakojo, ką tėveliai turi žinoti, kad jų vaikas atsakingai ir saugiai naršytų internete. Trumpai priminė apie jame tykančius pavojus – virusus ir kaip jų išvengti. Daug diskusijų sukėlė trumpų vaizdo siužetų peržiūra apie tai, kai elektroninėje erdvėje bendrauji nesaugiai, per daug viešini savo asmeninę informaciją. Mamos ir vaikai įdėmiai žiūrėjo mokomuosius filmukus ir tikino pasimokę iš pateiktų siužetų. Tėveliams buvo rekomenduojama stebėti, kokio turinio žaidimus internete žaidžia vaikai, kokias viešina nuotraukas, kalbėti su vaiku apie žalingą turinį, patyčias. Popietės pabaigoje, atlikus testą „Ar tavo vaikas priklausomas nuo kompiuterio?“, pastebėta, kad susirinkusiųjų vaikai mėgsta naudotis kompiuteriu, bet turi nemažai ir kitos veiklos. Mažieji popietės dalyviai apdovanoti prizais.

Valda Muravjovienė,

Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filialo vyresnioji bibliotekininkė 



                                         
                                                                                      
                                                           

 Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono Ryšių kuopos laidinio ryšio ryšininkas Edvinas Pocevičius susitikimo metu
Nuotrauka Armando Daukonto

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą