2015 m. vasario 6 d., penktadienis

Susitikimas su knygos „Kelių eismo taisyklės vaikams“ autore, komisare inspektore Aiste Dijokaite


Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje sausio 30 d. lankėsi Vilniaus apskrities VPK Kelių policijos valdybos Administracinės veiklos skyriaus komisarė inspektorė, knygos „Kelių eismo taisyklės vaikams“ autorė Aistė Dijokaitė.

Aistė gimė ir užaugo Kelmėje. Šiuo metu ji dirba Vilniuje saugaus eismo specialiste. Pareigūnė eismo kultūrą skatinančia veikla bei prevencinių saugaus eismo projektų organizavimu užsiima ne vienerius metus, nuo 2001 m. teisėjauja Lietuvos mokinių konkurso „Saugokime jaunas gyvybes keliuose“ varžybose „Šviesoforas“ ir „Saugus ratas“, vykdo bei koordinuoja prevencinį projektą „Saugokime vieni kitus kelyje“. Ji viena pirmųjų Lietuvoje įkūrė Saugaus eismo klasę, taip pat įvairiems leidiniams rengia informaciją saugaus eismo temomis, organizuoja mokymus, saugaus eismo temomis  konferencijose skaito pranešimus.

Aistė Dijokaitė, buvusi mūsų bibliotekos skaitytoja, mielai sutiko tapti Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos globėja. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, įgyvendindama projekto „Bibliotekos pažangai 2“ iniciatyvą „Atrask vaikystės biblioteką“, kviečia prie jos prisijungti Lietuvoje žinomus, autoritetą turinčius žmones ir tapti didelių miestų ir miestelių bibliotekų globėjais. Bibliotekos globėja yra ir dailininkė, žinoma knygų iliustruotoja Lina Eitmantytė-Valužienė.

„Aukuro“ pagrindinės mokyklos trečiokams (mokytoja Jūratė Laurutienė), ketvirtokams (mokytoja Sonata Rimkuvienė) ir „Kražantės“ progimnazijos ketvirtokams (mokytoja Irena Kliminskienė) pristatyta Aistės Dijokaitės nauja knyga „Kelių eismo taisyklės vaikams“. Tai knyga, skirta mažajam eismo dalyviui, taip pat tėvams, mokytojams, auklėtojams, visiems, kam svarbu, kad nuo mažų dienų vaikas gatvėje jaustųsi saugus. Pagrindiniai knygos herojai Milda ir Lukas padės išmokti atidumo gatvėje bei kelyje, perprasti eismo aplinką ir suvokti pavojus, kylančius, jei nesilaikai kelių eismo taisyklių. Šioje knygoje galiama rasti ne tik taisyklių, bet ir patarimų bei iliustruotų situacijų, pamokančių, kaip gatvėje ir kelyje elgtis vaikui pėsčiajam, vaikui keleiviui ir vaikui dviratininkui. Pasitikrinti žinias galima atsakant į knygoje pateiktus klausimus ir atliekant užduotis.

Susitikimo metu pareigūnė akcentavo, kad net degant žaliai šviesoforo šviesai, prieš einant per gatvę, būtina dairytis į kairę ir į dešinę, įsitikinti, kad mašina sustojo, ir tik tuomet eiti per gatvę, kad važiuojant automobiliu keleiviui saugos diržas turi būti užsegtas taisyklingai – perjuostas per petį ir per juosmenį, o ne per kalą, kaip daugelis vis dar mėgsta, kad labai svarbu išsiugdyti įprotį nešiotis atšvaitus. Mokiniai žiūrėjo saugaus eismo filmukus, atsakinėjo į klausimus, galėjo praktiškai išbandyti, kodėl reikalingas šalmas dviratininkui, prisiminė pagrindines taisykles važiuojantiems dviračiu.

Moksleiviai iš anksto ruošėsi susitikimui, dalyvavo piešinių konkurse „Aš saugus Kelmės gatvėse“. Konkurso nugalėtojus knygos autorė apdovanojo ryškiaspalvėmis liemenėmis su šviesą atspindinčiais elementais. Jais tapo Justas Miliauskas, Edvinas Galinis ir Nedas Kasparas.

Visi susitikimo dalyviai apdovanoti atšvaitais. Mokiniai pažadėjo juos būtinai prisisegti ir nešioti kasdien. Kiekvienam atiteko pamokų tvarkaraštis bei knygų skirtukai su patarimais, kaip reikia elgtis, kad būtum saugus kelyje. Bibliotekos skaitytojams komisarė inspektorė padovanojo leidinukus „Saugokime vieni kitus kelyje“ ir „Susipažinkime: policija“. Jauniesiems bibliotekos lankytojams didžiulį įspūdį paliko ne tik nuoširdi ir šilta pareigūnės šypsena, įdomus pokalbis, bet ir tvarkinga bei graži uniforma. Susitikimo metu aptartos ne visos saugaus eismo taisyklės, tad pareigūnė pažadėjo savo profesionalią pagalbą organizuojant Saugaus eismo savaitę mūsų bibliotekoje. Saugaus eismo savaitė gegužės 4-10 dienomis vyks visoje Lietuvoje, jos tikslas – skatinti visuomenę imtis naujų papildomų prevencinių priemonių, skirtų išsaugoti žmonių sveikatą ir gyvybes.

Saugumas kelyje – ypatingai aktuali ir jautri tema visoje šalyje, todėl prisidėti prie saugaus eismo mokymo yra visų ugdymo įstaigų pareiga.


Danguolė Garnienė 
Vyriausioji bibliotekininkė 

                                                   





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą