2015 m. gegužės 13 d., trečiadienis

Laisvo žodžio diena

    Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena minima kasmet gegužės 7-ąją. Šią dieną prieš 111 metų, specialiu caro administracijos įsaku, Lietuvoje buvo panaikintas kalbos, knygų leidybos, spaudos ir laisvo žodžio draudimas, trukęs 40 metų. Tai unikalus reiškinys, nes kitos pasaulio tautos, nežino tokio reiškinio kaip spaudos draudimas, knygnešys, knygnešystė.
    Bibliofilas Domas Kaunas yra pasakęs : „Spaudos atgavimo diena turėtų būti antroji šventė po Nepriklausomybės atgavimo“. Labai svarbu, kad mūsų tauta apgynė nevaržomo žodžio teises prieš didžiulį milžiną, kad gavo teisę viešai spausdinti savo knygas ir spaudą, palengvino kovą dėl kitų teisių, palengvino sąlygas ugdyti mūsų piliečių tautiškumą.
    Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje, šią svarbią datą paminėjome labai šiltai ir turiningai. Sulaukiame svečių iš l/d „Atžalynas“ – „Pelėdžiukų“ grupės vaikučių su auklėtoja Nijole Lukšiene ir „voveriukų“ grupės vaikučių iš l/d „Žvaigždutė“ su auklėtoja Jūrate Badaukiene. Susitikę pabendravome, pakalbėjome apie Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos svarbą ir reikšmę, apie bibliotekas, knygas ir skaitymą, garsiai paskaitėme ir paklausėme pasakos „Išdykėliai zuikučiai ir išmintingasis Kipsis“ iš knygos „Lietuvos vaikų pasakos 7“, pristatėme, aptarėme ir nuodugniai apžiūrėjome literatūros parodą „Knygų įvairovė“. Vaikučiams buvo daug džiugių akimirkų, o mums vilties – mes skaitome ir skaitysime...


          Aurelija Gerulskienė
Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Vaikų literatūros skyriaus specialistė


                                      
       
                      
J.Mažeikienės nuotraukoje  Vaikų literatūros skyriaus specialistė 
            Aurelija Gerulskienė  pristato literatūros parodą „Knygų įvairovė“



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą