2015 m. birželio 8 d., pirmadienis

Šakynos moksleivių pažintis su gimtosiomis vietomis

    Mokslo metai jau beveik baigiasi.Už lango vis dažniau saulė kviečia į lauką, mokytis likusias dienas labai nesinori…Šakynos mokyklos pradinių klasių mokiniai su savo auklėtojomis A. Jakumiene ir S. Laurutavičiene nusprendė susipažinti su Šakynos įžymiomis vietomis, praleisti paskutines pamokas netradiciškai. Vadovaujami Šakynos filialo  vyresniosios  bibliotekininkės Zinos Keturakytės, birželio 3 dieną patraukė į „žygį“. Su devizu — „Savo kraštą aš turiu pažinti“ moksleiviai norėjo susipažinti su vietovės žymiais žmonėmis, kultūros paminklais.
    Savo kelionę jaunieji renginio dalyviai pradėjo Šakynos bibliotekoje. Pirmiausia pavartė sukauptą kraštotyrinę medžiagą. Smagiausia buvo žiūrėti senas mokyklines nuotraukas, nes ten rado ir pažįstamų veidų — kas savo mamą vaikystėje, kas tetą ar kaimyną pažino.
      Iš bibliotekos visi patraukė prie paminklo, skirto Šakynoje gimusiam kunigui, skulptoriui Antanui Rimavičiui. Paminklą pastatė žymus visuomenės veikėjas, visiems šakyniečiams gerai pažįstamas Stasys Šalkauskas. Jaunimas sužinojo, kur seniau buvo įsikūrusi apylinkė, biblioteka ir daraktorinė mokykla. Po to patraukė į senąsias kapines, kuriose yra po gaisro atstatyta didžiausia Šiaurės Lietuvoje koplyčia.
    Prie kapinių vartų bibliotekininkė vaikus pamokė, kaip reikia elgtis kapinėse, pakartodama savo močiutės žodžius — jog tai mirusiųjų namai ir ten mes esame svečiai, todėl ir turime elgtis mandagiai. Mokiniai aplankė knygnešio Ignaco Normanto kapą, išklausė pasakojimo apie vargonininką A. Baltrušaitį, aplankė atstatytą koplyčią.
      Grįždami namo, jaunieji kraštotyrininkai klausėsi pasakojimų apie Šakynos vardo kilmę (jų yra net keturi). Užsuko ir į Šakynos Mykolo Arkangelo bažnyčią. Sužinojo apie bažnyčios statytojus kunigą Juozapą Varanavičių ir valstietį Žvirblį. Klebonas J. Urbonas vaikams papasakojo, kaip reikia elgtis bažnyčioje, parodė liturginius rūbus, papasakojo apie dabartinį Romos katalikų bažnyčios popiežių Pranciškų. Visiems buvo labai smagu užlipti siaurais laipteliais, apžiūrėti zakristiją.

Zina Keturakytė,
Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Šakynos filialo vyresnioji bibliotekininkė.







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą