2015 m. liepos 9 d., ketvirtadienis

Edukacinė stovykla senosioms tradicijoms pažinti

Liepos 6 – 8 dienomis Joniškio rajono Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos  Maldenių filialas  organizavo edukacinę pažintinę stovyklą, skirtą Etnografinių regionų metams paminėti.
Liepos 6-osios, Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos vakare, Maldenių ir aplinkinių kaimų gyventojai, kaip ir visose pasaulio vietose, kur gyvena lietuviai, giedojo „Tautišką giesmę“. Po giesmės giedojimo visi pakviesti į  bibliotekos organizuotą vakarą „Naktigonės tradicijos“.
Naktigonė apibrėžiama kaip arklių ir jaučių ganymas naktį, prasidėdavęs  vos pievoms pradžiūvus ir tęsdavęsis  iki vėlyvo rudens. Bibliotekos teatriuko „Padaužiukai“ jaunieji artistai parodė vaidinimą apie ganymo tradicijas ir papročius. Šiam renginiui vaikai ruošėsi iš anksto: mokėsi lietuvių liaudies dainelių, erzinimų, pasakojimų, kuriuos senovėje pasakodavo vieni kitiems prie laužo, mokėsi šokti įvairius šokius, žaisti žaidimus. Visą savo paruoštą programėlę vaikai ir parodė susirinkusiems, kol gaspadinė (Stanislava Mundrienė) ant laužo virė košę.
Piemenukus ir visus žiūrovus namine gira,  senoviniu kaimo žmonių valgiu – kaplūnu vaišino Emilija Kvedarienė ir  Stanislava Mundrienė. Vakarą dainomis ir žaidimais užbaigė  Maldenių moterų folkloro ansamblis.    
Antrąją stovyklos dieną vaikai ir suaugusieji susibūrė daryti šiaudų sodus. Šio rankdarbio paslapčių mokė Maldenių auksarankė Stanislava Mundrienė. Ji pasakojo, kuo svarbi šiaudų vėrimo tradicija, kokia buvo šiaudų sodų reikšmė senovės lietuvių gyvenime, pamokė šiaudų vėrimo. Dalyvių pasidaryti  šiaudų sodeliai   leido visiems  pajausti  tarsi sėkmės magiją.
 Trečioji stovyklos diena  buvo skirta juostų pynimui.  Su šiuo amatu vaikus supažindino maldeniškės Irena Aukselienė ir Stanislava Mundrienė. Užsiėmimų pabaigoje visi vaikai  džiaugėsi savo rankomis nupintais knygų skirtukais. Vaikus taip džiugiai nuteikė pirmieji smulkūs pynimo darbeliai, kad visi pažadėjo dar susitikti ir pratęsti juostų pynimo edukacijas. 
Renginys organizuotas rajono savivaldybės finansuojamos skaitymo skatinimo ir kraštiečių kūrybos sklaidos programos lėšomis, bendruomenės narių pagalba. Naktigonės vakarą parėmė kaimo  bendruomenė (pirmininkė Renata Šidlauskaitė), drabužius mažiesiems artistams pasiuvo maldeniškė Aelita Brazauskienė.

Lionė Adomaitienė
Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos
Maldenių filialo vyresn. bibliotekininkė

                            
                                       Po „Tautiškos giesmės“ į naktigonės vakarą
                                         
                                                       Naktigonėje

                                                       Naktigonėje

                                          
                                        O kokia gardi S. Mundrienės išvirta košė

                                          
                                                Mokomės verti  šiaudų sodus

                                         
                                                 Mokomės pinti juostelę 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą