2015 m. liepos 2 d., ketvirtadienis

Kultūrinė išvyka

  Viešosios bibliotekos administracija pakvietė rajono bibliotekininkus, skaitytojus į kultūrinę literatūros ekskursiją į poeto Zigmo Gaidamavičiaus - Gėlės muziejų. Muziejus kaupia Šiaulių krašte gimusių ir su juo susijusių rašytojų, literatų, kalbininkų rankraščius, nuotraukas, spaudinius, medalius. Literatūros muziejaus direktorė Rita Žukauskienė supažindino su poeto Zigmo Gaidamavičiaus – Gėlės kūryba, poezija, papasakojo apie poeto gyvenimą,  supažindino su muziejaus eksponatais. Muziejus įsikūręs Naisiuose, poeto Zigmo Gaidamavičiaus – Gėlės (1894-1912) gimtajame name. Z.Gaidamavičiaus ekspozicijai čia paskirtas vienas kambarys. Dviejose ekspozicijos salėse ir fonduose saugoma ir kaupiama medžiaga apie 78 praeities ir dabarties rašytojus, literatus ir kalbininkus. Ekspozicija pasakoja ir apie Z.Gėlės premijos laureatus. Ši premija kasmet skiriama už geriausią metų pirmąją poezijos knygą ( premija įsteigta 1977m.). Muziejaus direktorė papasakojo apie poeto Z.Gėlės gyvenimą, kūrybą, apie organizuojamus renginius, supažindino su muziejumi. Muziejus įkurtas 1984m., ekspozicija atidaryta 1987m. Antrame muziejaus aukšte eksponuojama unikali medalių, skirtų Lietuvos ir užsienio šalių rašytojams, kultūros veikėjams, kolekcija. Medalius sukūrė Lietuvos dailininkai.    Kultūrinė išvyka  buvo tęsiama Naisiuose. Naują tradiciją pradeda ir pirmąją mažąja Lietuvos kultūros sostine 2015 metais tampa Naisiai. Apsilankyta kultūros namuose. Susipažinta su Naisių gyvenvietės  istorija. Aplankytas Baltų dievų parkas, Alkos kalnas ant kurio įkurtas aukuras. Naisiuose vyksta vasaros festivalis be alkoholio.
    2009 m. apie Naisių kaimą sukurtas meninis filmas „Naisių vasara“ (režisierius Saulius Balandis).
Iš Naisių kilę žymūs žmonės:  poetas - Zigmas Gaidamavičius – Gėlė, mažųjų kultūros sostinių judėjimo iniciatorius, projektų „Naisių vasara“ sumanytojas ir mecenatas Ramūnas Karbauskis, režisierius, vadovaujantis Maskvos S.Majakovskio teatrui – Mindaugas Karbauskis, istorikas, antropologas – Darius Daukšas.
    Naisių  kultūros namų bibliotekos darbuotoja padovanojo periodinių leidinių „Naisių žemė“ rajono bibliotekoms.

Zita Sinkevičienė 
Akmenės rajono viešosios bibliotekos direktorė


                                                
D.Markulienės nuotraukoje: iš dešinės Viešosios bibliotekos direktorė Z.Sinkevičienė su bibliotekininkais poeto Zigmo Gaidamavičiaus – Gėlės  muziejuje


D.Markulienės nuotraukoje: Viešosios bibliotekos direktorė Z.Sinkevičienė su bibliotekininkais prie muziejaus, kuris įsikūręs Naisiuose, poeto Zigmo Gaidamavičiaus – Gėlės (1894-1912) gimtajame name.

D.Markulienės nuotraukoje: bibliotekininkai Alkos kalne ant kurio įkurtas aukuras.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą