2015 m. liepos 2 d., ketvirtadienis

Tęsiasi literatų ir dailininkų bendradarbiavimas

   Jau antrus metus kūrybingi Radviliškio ir aplinkinių rajonų atstovai – literatai bei dailininkai – susibūrė į kūrybinę stovyklą „Kurkime kartu“. Šiemet, birželio 26–27 dienomis, jie darbavosi Šiaulėnų apylinkėse.
   Kūrybinė stovykla prasidėjo dailininkės Ilonos Žvinakienės tapybos parodos atidarymu Radviliškio viešojoje bibliotekoje. Susirinkusieji apžiūrėjo parodą, sužinojo daugiau apie šią kūrėją, jos biografiją, tai, kad yra kilusi iš Plungės, baigusi Šiaulių universiteto Dailės fakultetą, dabar gyvena ir kuria Panevėžyje. Radviliškiečiams ji pažįstama iš darbų, įamžinusių Burbiškio dvarą, tulpių žydėjimą. Tapytoja, kurios kūryba artima impresionizmui, aktyviai dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje. Nuo 1999 metų yra Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Su parodos atidarymu kolegę šiltai pasveikino buvusi kurso draugė Genė Stugienė, kiti dailininkai, padėkos žodį tarė ir atminimo dovanėlę įteikė Radviliškio viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja, laikinai einanti direktorės pareigas Vida Marcinkienė.
   Po to kūrybinės stovyklos dalyviai išskubėjo į Šiaulėnus, kur nekantravo pradėti žvalgytis po apylinkes, eskizuoti, fotografuoti akį patraukusius vaizdus. Kūrėjai sau mielų peizažų bei objektų ieškojo Diktariškių dvare, Šiaulėnų kalneliuose, bažnyčioje, dvare. Kitą dieną aplankė Sidariuose esančią Buračų sodybą, cerkvę, įamžino kraštovaizdį. Kadangi dauguma – tobulinantys savo įgūdžius dailės pedagogai, juos konsultavo Dailininkų sąjungos nariai Ilona Žvinakienė ir Ramūnas Dagys.
Pirmosios dienos vakare surengta bendra vakaronė. Ji vyko Šiaulėnų krašto muziejuje, kitaip vadinamame Vlado Tiškaus. Šio miestelio kultūros namų jaunimo orkestras (vadovas Kęstutis Norys) pasitiko vakaro dalyvius – literatus, dailininkus ir Šiaulėnų bendruomenės narius –  pasveikinimo maršu. Rajono literatų klubo „Jonvabalis“ pirmininkė Aldona Januševičienė pasidžiaugė tęstiniu kūrėjų bendradarbiavimu, pasiektais rezultatais ir ateities planais, o dailininkų telkėja Genovaitė Stugienė pritarė, kad tai padeda menininkams tobulėti, skatina juos naujiems kūrybiniams ieškojimams. Po organizatorių kalbėjusi Šiaulėnų seniūnijos seniūnė Ieva Bliznikienė padėkojo kūrėjams, kad jie pasirinko Šiaulėnų apylinkes, ir išreiškė viltį, jog plenero metu sukurtų darbų paroda neaplenks jų miestelio. Vėliau visi buvo pakviesti į muziejaus salę, kur pristatyta radviliškietės literatės Dalios Šalengienės (Izabelės Vasarės) pirmoji knyga „Būti savimi“, iliustruota mokytojos Genės Stugienės. Eilių iš šios knygos paskaitė ir apie literatę papasakojo jos kolegė Elena Stančikienė. Vakarą paįvairino kraštiečio menininko Eugenijaus Arbušausko atliekamos dainos. Prie vakaro organizavimo prisidėjusi Šiaulėnų bibliotekininkė Almutė Petrylienė plenero dalyviams įteikė savo paruoštų dovanėlių – suvenyrinių medaus stiklinaičių, seniūnė – knygą apie Šiaulėnų kraštą, o literatė Dalia Šalengienė – vakaro metu pristatytą savo eilių rinkinį su autografu. Renginys baigėsi šiltu bendravimu prie seniūnijos bendruomenės, organizatorių ir pačių menininkų paruošto vaišių stalo – medaus su agurkais, kaimiško sūrio, braškių, kitų gardumynų.
   Projektą organizavęs Radviliškio rajono literatų klubas ,,Jonvabalis“ apjungė jau ne pirmus metus įvairiuose pleneruose dalyvaujančius savo narius, rajono literatus, dailininkus. Kaip ir pernai, iš darbų, sukurtų kūrybinių dirbtuvių dienomis, numatoma sudaryti atvirukų rinkinį, kuriame dalyvių lankytų vietų piešiniai bus praturtinti poezija.
   Pirmoji kūrybinių darbų paroda planuojama lapkričio mėnesį Radviliškio viešojoje bibliotekoje, vėliau ją ketinama eksponuoti Šiaulėnuose, Joniškyje, kitur.
Projektą iš dalies finansuoja Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Jaunimo ir kitų nevyriausybinių organizacijų paramos fondas. Partneriai – Radviliškio viešoji biblioteka, Turizmo informacijos centras, Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyrius, Šiaulėnų seniūnija.

Radviliškio rajono literatų klubo „Jonvabalis“ informacija



Lauros Bagučanskytės nuotraukos



                        Literatė Dalia Šalengienė pristato savo pirmąją knygą „Būti savimi“



              Eilių iš pristatomos knygos paskaitė autorės kolegė Elena Stančikienė



               Su parodos atidarymu kolegę pasveikino buvusi kurso draugė Genė Stugienė


  Dailininkei padėkojo Radviliškio viešosios bibliotekos vadovė Vida Marcinkienė



                          Dailininkė Ilona Žvinakienė savo tapybos parodos atidaryme



                        Šiaulėnų kultūros namų jaunimo orkestras pasitiko vakaro dalyvius



                                                     Kūrybinių dirbtuvių dalyviai



 Seniūnė I. Bliznikienė išreiškė viltį, jog plenero metu sukurtų darbų paroda neaplenks Šiaulėnų



         Vakarą paįvairino kraštiečio menininko Eugenijaus Arbušausko atliekamos dainos



                                       Aldona Januševičienė pristato eilių rinkinį


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą