2015 m. rugsėjo 10 d., ketvirtadienis

Radviliškio rajono viešojoje bibliotekoje susitikimas su Svajūnu Sabaliausku-Geladuoniu

Rugsėjo 3 d. Radviliškio viešoji biblioteka pakvietė į susitikimą su kraštiečiu Svajūnu Sabaliausku-Geladuoniu – Vytauto Gedgaudo premijos laureatu, šiais metais apdovanotu Radviliškio rajono savivaldybės mero padėkos ženklu, knygų „Rūta Staliliūnaitė: Aš esu Barbora. Atsiminimai apie legendinę scenos karalienę“ bei „Atviri pokalbiai su Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatais“ autoriumi.  
Renginyje sveikinimo žodį tarė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Justė Venckutė, pasidžiaugusi, kad kraštietis savo knyga įamžino Radviliškiui svarbią asmenybę, talentingą aktorę.
Vakaras tarsi pasiskirstė į dvi dalis. Pirmojoje prisiminta su mūsų kraštu susijusi aktorė Rūta Staliliūnaitė, klausytasi glaudžius ryšius su ja bei jos artimaisiais palaikiusių Grinkiškio Jono Poderio gimnazijos mokytojų Audros ir Klemo Indrėkų, kalbintas knygos sudarytojas. Klausytojams buvo įdomu sužinoti knygos atsiradimo istoriją: kiek anksčiau išleidęs knygą apie Šiaulių dramos teatro aktorių Praną Piauloką, Rūtos Staliliūnaitės įvardintą „scenos broliu“, Svajūnas Sabaliauskas nutarė išleisti knygą ir „scenos sesei“. Prisimintas jaukus 2008 metų vakaras-susitikimas su šviesaus atminimo aktore Viešojoje bibliotekoje, kai jai buvo įteikiamas  svarbiausias metų apdovanojimas – Gerumo angelo statulėlė. Prisiliesta prie „gyvo“ Rūtos Staliliūnaitės žodžio, kiek vėliau bibliotekai laiškeliu atskriejusio iš Kauno – perskaityta to laiško ištrauka. Knygų autorius pateikė istorinių faktų apie Radviliškio kraštui būdingą pavardę Geladuonis, kuri išnyko 1934-aisiais, kai Svajūno senelė Geladuonytė ištekėjo už Sabaliausko. Svečias pasidalijo planais po kelerių metų sudaryti antrąją knygą, kurioje bus aktorės dienoraščių ištraukos, kino filmai, filmuoti spektakliai. Paklausyta Rūtos Staliliūnaitės balso, skambant jos įskaitytos alegorinės pasakos įrašo ištraukai iš kompaktinės plokštelės, pridėtos prie knygos. Antroji vakaro dalis buvo skirta naujausiai kraštiečio knygai „Atviri pokalbiai su Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatais“. Pasitelkęs žurnalistinius įgūdžius, Svajūnas Sabaliauskas-Geladuonis šioje knygoje kalbino 21 laureatą – aktorius, rašytojus, fotografus, dailininkus. Tarp publikuotų interviu ir paskutiniai pokalbiai su šviesaus atminimo aktoriumi Donatu Banioniu, lietuvybės puoselėtoju, rašytoju Jonu Mikelinsku. Į knygą taip pat pateko autoriaus diktofone išsaugotas interviu su Justinu Marcinkevičiumi.
Baigiantis susitikimui, svečiui padėkojo Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė ir įteikė naujausią žurnalo „Radviliškio kraštas“ numerį.
Renginį paįvairino Jūratės Stakvilevičienės ir Veros Silickajos atliekami muzikos kūriniai.
Veikė Svajūno Sabaliausko-Geladuonio kūrybos paroda. Buvo galima įsigyti autoriaus knygų su autografu.

Laura Bagučanskytė,
Radviliškio rajono viešosios bibliotekos
Kultūrinės veiklos vadybininkė

VB archyvo nuotr.

                                                  
                     Susitikti su kraštiečiu knygų autoriumi susirinko nemažai radviliškiečių

                          Svajūnas Sabaliauskas-Geladuonis atsakė į pateiktus klausimus

                                                   
Grinkiškiečiai mokytojai Audra ir Klemas Indrėkai pasidalijo bendravimo su aktore Rūta Staliliūnaite prisiminimais


                          Ne vienam buvo įdomu gauti knygų autoriaus autografą

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą