2015 m. lapkričio 23 d., pirmadienis

Literatūrinis vakaras su vertėju, rašytoju Vidu Morkūnu Akmenės rajono viešojoje bibliotekoje

„Kūrybiškumas – originalių bei vertingų idėjų turėjimas, dažniausiai ateina matant pasaulį iš labai skirtingų pusių“                                                                                      (Kon Robinsonas)

Šiais britų menotyrininko Kon Robinsono žodžiais apie kūrybiškumą Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė pradėjo literatūrinį vakarą, skirtą rašytojo, vertėjo, kraštiečio Vido Morkūno kūrybos pristatymui.
Direktorė pristatė  rašytojo V.Morkūno kūrybą ir parengtą spaudinių parodą „Savitas žvilgsnis į gyvenimą“.
Vido Morkūno – rašytojo, vertėjo, naujaakmeniečio kūryba publikuojama rajoniniame laikraštyje „Vienybė“, žurnaluose „Nemunas“, „Literatūra ir menas“,  ­„7 meno dienos“, „Metai“, almanache „Veidai“ ir kt.
2001m. išleistoje apsakymų knygoje „Manekeno gimtadienis“ autorius rašo: „Gimiau Naujojoje Akmenėje. Ten prabėgo šauni vaikystė bei paauglystė. Vėliau – šiek tiek studijų Klaipėdoje (lietuvių literatūra, režisūra). Galiausiai, jau persikėlęs į Vilnių, baigiau aukštuosius kino scenaristų kursus (Sauliaus Šaltenio studija). Vieni yra įgudę įdomiai aprašyti tikrus nutikimus iš savo ar draugų gyvenimo, kitus įkvepia gamta, o man kūryboje – įdomiausios vizijos, sapnai, vaizduotės pokštai, kultūriniai sluoksniai“.
Nuo 2004 metų Lietuvos rašytojų sąjungos narys.
2010 metais apdovanotas Antano Vaičiulaičio premija už išspausdintą novelę „Mirtis“;
2012 metais išleista apsakymų knyga „Reportažas iš kiaušinio“;
2014 metais įteikta Jurgio Kunčino premija už novelę „Stebuklingas šaukštas“;
2015 metais išleista eilėraščių knyga „Nekropolių šviesos“. Tai pirmoji Vido Morkūno poezijos knyga.
Akmenės rajono „Vienybės“ laikraščio redaktorius L.Rozga rašo: „Literatūrinės kūrybos pradėjęs Naujojoje Akmenėje, Vidas dabar yra vienas iš moderniųjų rašytojų, ieškančių savitos kalbos, savitai žvelgiantis į kūryboje vaizduojamą gyvenimą“.
Viešosios bibliotekos direktorė Z.Sinkevičienė pristatė savo parengtą projektą  „Internetinės literatūrinės svetainės sukūrimas Viešojoje bibliotekoje“. Paminėjo, kad šie metai Lietuvoje paskelbti Etnografinių regionų metais.
Šiuolaikinė moderni literatūra ir lietuvių liaudies kanklių melodijos susipynė į vieną visumą šiame literatūriniame renginyje. Koncertavo Naujosios Akmenės muzikos mokyklos kanklininkų ansamblis, vadovaujamas mokytojos L.Rimkevičienės.
Rašytojo V. Morkūno kūrybą pristatė Akmenės  gimnazijos mokytoja, lituanistė R.Ringienė. Mokytoja paskaitė eilėraščių iš rašytojo poezijos knygos „Nekropolių šviesos“. Labai subtiliai analizuodama supažindindama skaitytojus su eilėraščiuose paslėptomis prasmėmis.
Mokytoja R.Ringienė priminė rašytojo V.Morkūno žodžius, sakytus jos mokiniams per lietuvių kalbos pamoką: „Ką reikia mokėti verčiant į kitą kalbą. Reikia mokėti gerai gimtąją kalbą“.
Rašytojo V.Morkūno literatūrinis vakaras Viešojoje bibliotekoje sutapo su savaitraštyje „Literatūra ir menas“ publikuota rašytojo kūryba ir interviu.
Rašytojas atsakinėjo į skaitytojų klausimus, kalbėjo apie poeto S.Gedos kūrybą, G.Patacko, Š.Šaltenio, D.Kalinauskaitės kūrybą. Minėjo, kad 2017 metais planuoja išleisti apsakymų knygą. Kalbėjo apie racionalumą kūryboje, apie rašyme paslėptus kodus.
Naujosios Akmenės muzikos mokyklos direktorės pavaduotojas V.Bogavičius paskaitė apsakymą „Muziejus“ iš rašytojo knygos „Manekeno gimtadienis“. Moksleivė Rimantė iš Akmenės gimnazijos paskaitė apsakymą „Ramybė šitiems namams“.
Rašytojas atvyko į literatūrinį vakarą su žmona ir dukra. V.Morkūnas padėkojo direktorei Z.Sinkevičienei, už pakvietimą atvykti į gimtąjį miestą ir biblioteką, kur prabėgo vaikystės, jaunystės metai.
Dailininkas A.Adomaitis, Šiaulių krašto Akmenės skyriaus žurnalistas V.Ruškys mintimis pasidalino apie rašytojo kūrybą.
Viešosios bibliotekos direktorė Z.Sinkevičienė padėkojo rašytojui už kūrybos pristatymą ir pakvietė dar apsilankyti bibliotekoje.

Zita Sinkevičienė
Akmenės rajono viešosios bibliotekos direktorė
   

                                                             
D.Markulienės nuotraukoje  literatūrinio renginio akimirkos: iš dešinės į kairę mokytoja R.Ringienė, Viešosios bibliotekos direktorė Z.Sinkevičienė, rašytojas V.Morkunas

                                                          

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą