2015 m. lapkričio 26 d., ketvirtadienis

Skaitymai žvakių šviesoje Ukrinų bibliotekoje

 Kai į mūsų šalis ateina pats tamsiausias metų laikas, mes uždegame žvakes ir skaitome knygą. Tai pagrindinė Šiaurės šalių bibliotekų savaitės tradicija, kurios septintą kartą laikėsi ir Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filialas. 
Šių metų Šiaurės šalių bibliotekų savaitės tema – „Draugystė“. Šviesos ir žodžio šventė – kūrinio skaitymas balsu – Ukrinų bibliotekoje vyko lapkričio 10 dieną. Į vaikams skirtą renginį „Auštant“ susirinko pradinių klasių vaikai su mokytojomis. Skaitymui parinkta norvegės Maria Parr knyga „Vaffelhjart“ („Vaflinė širdelė“). Bibliotekininkė žvakių šviesoje skaitė knygos ištrauką „Kaip aš sudaužiau Leną“ vertimą. Panaudojant naują įrangą, įsigytą iš projekto „Pažangių technologijų ir laisvalaikio centras“ lėšų, buvo demonstruojamos skaidrės, kurios supažindino vaikus su Šiaurės šalimis ir jų istorija. Vaikai diskutavo draugystės tema: kokia ji gali būti. Vieni įvardijo draugystę su savo augintiniais, tėveliais, klasės draugais, kaimynais, kitiems labai norėjosi paminėti draugystę tarp berniuko ir mergaitės. Bibliotekininkė priminė, kad šiandien perskaitytas tekstas nutiesė draugystės tiltą tarp visų Šiaurės šalių bibliotekų, kurios dalyvavo garsiniuose skaitymuose. Po diskusijos vaikai rašė gražius žodžius klasės draugams ir dovanojo draugystės saldainius. Pasiklausę gražių žodžių apie klasės draugus, pasmaguriavę saldainiais, sužinoję apie Šiaurės šalis, pasimėgavę jaukia žvakių liepsnelių sukurta atmosfera ir skaitymu balsu, vaikai išskubėjo į pamokas. 
Suaugusieji į renginį „Temstant“ rinkosi lapkričio 13-osios vakarą. Šviesos ir žodžio šventei buvo skaitoma šių  metų  plakato autorės Saros  Lundberg – švedų  dailininkės, knygų iliustruotojos, rašytojos – refleksiją Šiaurės šalių bibliotekų savaitės tema „Draugystė gimsta bežaidžiant“. 
Po skaidrių demonstravimo renginio dalyviai diskutavo apie draugus ir draugystę. Visi pritarė, kad žmogui reikia draugo. Gurkšnodami šiaurietišką arbatą susirinkusieji, pritariant Ievos skambinimui gitara, dainavo dainą „Reikia draugą turėti“. 
Bibliotekoje lapkričio 9–20 dienomis veikia paroda, supažindinanti su Šiaurės šalimis, jų istorija ir folkloru.

Valda Muravjovienė, 
Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Ukrinų filialo vyresnioji bibliotekininkė


Nuotraukos iš asmeninio archyvo


                                                   

                                         

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą