2015 m. gruodžio 1 d., antradienis

Mažeikiuose vyko seminaras apie informacijos ir bibliotekinių paslaugų inovacijas

Mažeikių rajono savivaldybės viešoji biblioteka, įgyvendindama Lietuvos kultūros tarybos remiamą projektą „Informacijos sklaidos inovacijos Mažeikių viešojoje bibliotekoje“. 2015 m. lapkričio 23 d. surengė mokomąjį seminarą, kuriame kalbėta apie naujas informacines ir bibliotekines paslaugas vartotojams. Kadangi mūsų bibliotekos patalpos dar remontuojamos, renginys vyko Mažeikių muziejuje.
Lietuvos aklųjų bibliotekos Šiaulių filialo vedėja Jovita Lapinskaitė savo pranešime aptarė skaitymo sutrikimų turinčių žmonių naudojimosi informacija ir bibliotekinio aptarnavimo ypatumus, pasidalino sėkminga Lietuvos aklųjų bibliotekos praktika ir sprendimais, rengiant kultūrines bei edukacines programas, pristatė šiems vartotojams skirtų priemonių parodėlę. Tos pačios bibliotekos Klaipėdos filialo vedėja Daiva Žiemelienė kalbėjo apie bibliotekos teikiamas skaitmenines paslaugas regėjimo negalią turintiems žmonėms. Kad tokie vartotojai galėtų nevaržomai naudotis skaitmeniniais įrankiais, jiems yra pritaikytos kompensacinės priemonės, pavyzdžiui, ekrano didinimo, skaitymo programinė įranga ir pan. Lietuvos aklųjų biblioteka yra sukūrusi ir valdo elektroninių leidinių valdymo informacinę sistemą (ELVIS), kurioje 24 valandas per parą ir 7 dienas per savaitę galima atsisiųsti ir klausytis įgarsintų leidinių, siūlyti formuoti bibliotekos fondą, bendrauti tarpusavyje.
Skaitmeninių mokymo priemonių ir mobiliųjų įrenginių naudojimo ugdyme švietimo konsultantė, Klaipėdos Simono Dacho progimnazijos mokytoja ekspertė Virginija Birenienė kalbėjo apie planšetinių kompiuterių pritaikymą žmonėms su negalia. Jie gali valdyti planšetę balsu ir klausytis teksto, rodomo ekrane, pasididinti vaizdą, pakeisti spalvas ar prisijungti savo Brailio rašto įrenginį. Pranešėja paaiškino bibliotekininkams, kaip naudotis knygų skaitymo programėle iBook bei  QR kodais, kaip panaudoti planšetinius kompiuterius vaikams skirtuose edukaciniuose užsiėmimuose.
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Regiono bibliotekų veiklos ir vadybos skyriaus vedėja Ekaterina Prakapene supažindino su elektroninėmis knygų skaityklėmis ir elektroninėmis knygomis. Papasakojusi jų atsiradimo istoriją, palygino el. skaityklių ir planšetinių kompiuterių galimybes, aptarė jų privalumus ir trūkumus, kalbėjo apie elektroninių knygų leidybos, jų įsigijimo ir skaitymo problemas, pristatė bibliotekų elektroninių paslaugų portalą www.ibiblioteka.lt, kuriame galima užsisakyti ir skaityti elektronines knygas.
Šiaulių universiteto Informatikos, matematikos ir e. studijų instituto Kompiuterių sistemų katedros vedėjas, doc. dr. Egidijus Paliulis supažindino seminaro dalyvius su naujausiomis debesų technologijomis, jų infrastruktūra, teikiamomis paslaugomis, naudojimo galimybėmis ir privalumais. Debesų kompiuterija ir debesų technologijos palaipsniui tampa vis svarbesne sąvoka informacinių technologijų pasaulyje, kadangi jos suteikia galimybę turėti lanksčią infrastruktūrą ir efektyviau panaudoti kompiuterinius resursus. Pažangesnis jų naudojimas suteikia įmonėms bei organizacijoms galimybę palengvinti, paspartinti atliekamus darbus, optimizuoti savo veiklos sąnaudas ir teikti patogesnes paslaugas klientams.
Renginio pabaigoje Mažeikių viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Irena Atkočaitienė pristatė pradėtą įgyvendinti bibliotekos projektą „Pažangių technologijų ir laisvalaikio centras“, kurį remia Lietuvos kultūros ministerija ir Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projektas „Bibliotekos pažangai2“, papasakojo apie Viešosios bibliotekos filialų organizuojamas veiklas, kuriose naudojama nauja projekto dėka įsigyta įranga.
Seminare įgytos žinios padės bibliotekininkams konsultuoti skaitymo sutrikimų turinčius vartotojus skaitmeninės informacijos ir įrangos naudojimo klausimais, bibliotekos lankytojams teikti paslaugas naujausiomis informacinių technologijų priemonėmis.

Dangira Undžienė,
Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

                                           
                                                               Egidijus Paliulis

                                                           Ekaterina Prakapenė
                                                     
                                                    Jovita Lapinskaitė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą