2016 m. vasario 3 d., trečiadienis

Elektroninių skaityklių ir planšečių galimybės bibliotekoje

2016 m. vasario 2 d. Mažeikių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko mokymai viešosios bibliotekos ir filialų darbuotojoms „Elektroninių skaityklių ir planšečių galimybės“. Mokymus vedė Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos darbuotojos.
Kultūros projektų vadovė  Neringa Rutkauskienė ir vyr. bibliografė Jonė  Gorytė pristatė kaip naudotis planšetėmis „Apple iPad Air 2“, kaip tvarkyti programėles, kurti aplankus,  pristatė programėles: „Photos“, „Keynote“, „Aurasma“, „Safari“, „iBooks“. Kalbėjo apie planšečių pritaikymą bibliotekinėje veikloje: ekskursijų į biblioteką metu, edukacinėse pamokėlėse, mokymuose. Bibliotekos skaitytojai gali kurti pristatymus, filmukus, įvairius įrašus apie biblioteką, mokytis įvairių dalykų, skaityti el. knygas,  žymėtis idėjas bei pastabas, rinkti tekstą, dalintis informacija, fotografuoti, piešti, kurti ir tobulėti. Mobilieji įrenginiai suteikia neribotas galimybes. Apie programėlių naudojimą bibliotekininkės gali susipažinti puslapyje  www.iklase.lt. Taip pat papasakojo apie QR kodus, jų kūrimą ir galimybes.
Vyr. bibliotekininkė Jolita Rimeikienė pristatė nemokamo internetinio įrankio „Kahoot!“ naudojimo galimybes. „Kahoot!“ – tai internetinis įrankis, skirtas apklausoms, viktorinoms ar diskusijoms organizuoti. Jis veikia visose interneto naršyklėse su įvairiais mobiliaisiais įrenginiais, kompiuteriais, išmaniaisiais telefonais. Juo naudotis labai smagu, nes dalyviai skatinami varžytis, po kiekvieno atsakymo pateikiamas asmeninis įvertinimas bei užimama vieta, o ryškios spalvos bei smagi muzika sukuria ypatingą nuotaiką.
Regioninio bibliotekų veiklos ir vadybos skyriaus vedėja Ekaterina Prakapene pristatė knygų skaitykles ir elektroninių knygų portalą www.ibiblioteka.lt. Portalas vienija daugiau nei 70 Lietuvos viešųjų, valstybinės ir nacionalinės reikšmės bibliotekų ir kiekvienam atveria patogesnes galimybes pasiekti reikalingą informaciją ar paslaugą „vieno langelio" principu. Pagrindinės paslaugos:  dokumentų paieška, el. knygų skaitymas, rezervavimas, įvertinimas, komentavimas, el. knygų skaityklės užsakymas arba rezervavimas, dokumentų užsakymas arba rezervavimas pasirinktoje bibliotekoje,  registracija portale arba pasirinktose bibliotekose, skaitytojo pažymėjimo užsakymas ir kt. Visomis portalo paslaugomis galės naudotis asmenys, prisijungę prie portalo su LIBIS skaitytojo pažymėjimu. 
Mažeikių rajono savivaldybės viešoji biblioteka vykdo projektą „Pažangių technologijų ir laisvalaikio centras“, kurį remia Lietuvos kultūros ministerija ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projektas „Bibliotekos pažangai2“. Pagal projektą numatyta Viešojoje bibliotekoje ir 6 filialuose organizuoti edukacinius užsiėmimus, supažindinančius vaikus su el. skaityklių ir planšečių galimybėmis. Kadangi Viešoji biblioteka ir filialai šias priemones įsigijo neseniai, šie mokymai buvo labai aktualūs bibliotekininkams.

 Ingrida Jonušienė,
Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
vyresnioji bibliotekininkė metodininkė

                                                         

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą