2016 m. vasario 15 d., pirmadienis

Saugaus interneto savaitės renginiai Ukrinuose

Ukrinų biblioteka prisijungė prie iniciatyvos „Saugesnio interneto savaitė 2016“, padėdama savo bendruomenei jaustis saugesnei internetinėje erdvėje. Šios savaitės metu bibliotekoje buvo rekomenduojami įvairūs leidiniai ir internetinės nuorodos apie draugišką internetą, vyko popietės, kuriose kalbėta apie saugų bendravimą ir naršymą internete. Renginiuose buvo naudojama įranga, įsigyta iš projekto „Pažangių technologijų ir laisvalaikio centras“ lėšų.
2016 m. vasario 11 d. Ukrinų bibliotekoje vyko popietė vaikams „Saugus ir draugiškas internete“. Renginio pradžioje bibliotekininkė priminė, kad ši savaitė yra skirta atkreipti visuomenės dėmesį į saugesnio interneto programą, kurios tikslas – skatinti saugesnį, ypač vaikų, naudojimąsi internetu ir naujomis jo technologijomis, apsaugoti vaikus, kovojant su neteisėtu ir žalingu interneto turiniu bei elgesiu. Mobiliosios programėlės, naršymas internete ir bendravimas socialiniuose tinkluose jau tapo kasdienybe – išmaniaisiais telefonais nevaržomai naudojasi net ikimokyklinukai. Todėl kalbant apie saugumą, įspėta ir apie grėsmes virtualioje erdvėje: virusus, asmeninių duomenų pasisavinimą, netgi identiteto vagystės galimybę. Saugaus interneto savaitės metu didelis dėmesys skirtas ir patyčioms. Priminta, kad virtualių patyčių problema kasmet tampa vis aktualesnė, nes tarp bendraamžių pasitaikantis žeminantis elgesys jau persikėlė ir į socialinius tinklus. Pakalbėję apie galimas įvairias patyčių pasekmes ir pagarbaus elgesio internete svarbą, mokiniai pasirašė „Garbingo elgesio internete kodeksą“ ir pasižadėjo jo laikytis.
Popietė suaugusiems „NE REIKIA DRAUSTI. Ar dėti skyrybos ženklą?“ apie vaikų naudojimąsi internetu vyko vasario 12 d. Susirinkusiam būreliui mamyčių su vaikais bibliotekininkė papasakojo, ką tėveliai turi žinoti, kad jų vaikas atsakingai ir saugiai naršytų internete. Trumpai priminė apie jame tykančius pavojus – virusus ir kaip jų išvengti. Daug diskusijų sukėlė trumpų vaizdo siužetų peržiūra apie tai, kai elektroninėje erdvėje bendrauji nesaugiai, per daug viešini savo asmeninę informaciją. Mamos ir vaikai įdėmiai žiūrėjo mokomuosius filmukus ir tikino pasimokę iš pateiktų siužetų. Tėveliams buvo rekomenduojama stebėti, kokio turinio žaidimus internete žaidžia vaikai, kokias viešina nuotraukas, kalbėti su vaiku apie žalingą turinį, patyčias. Nereikia drausti vaikams naudotis internetu, bet mokyti juos ir patarti. Todėl susitikimo pabaigoje nutarta, kad pavadinime NEREIKIA DRAUSTI skyrybos ženklo nereikia dėti.

Valda Muravjovienė,
Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Ukrinų filialo vyresnioji bibliotekininkė

                                                 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą