2016 m. kovo 8 d., antradienis

Aukštelkų bibliotekai – 70 metų

Kovo 3 d. Aukštelkų biblioteka krašto žmones sukvietė į savo 70 metų jubiliejaus šventę „Laiko, žmogaus ir žodžio sąskambiai“.
Jau nuo 2014 metų ši biblioteka dirba gerose, suremontuotose patalpose mokyklos pastate, tačiau renginys organizuotas mokyklos salėje, kad sutalpintų visus svečius ir dalyvius, kurių susirinko tikrai daug. Aukštelkiečiams buvo džiugu, jog į bibliotekos iškilmes atvyko ir rajono Savivaldybės meras Antanas Čepononis, kurį atlydėjo Seimo nario Vytauto Juozapaičio patarėjas Mantas Poškus.
Šventinė nuotaika tvyrojo išpuoštoje salėje, susirinkusiųjų kaimo žmonių veiduose. Atėjusieji galėjo pavartyti fotoalbumą su nuotraukomis iš bibliotekos gyvenimo, lankstinuką, išleistą bibliotekos 70-ajam jubiliejui.
 Renginį vedė filialo vyresnioji bibliotekininkė Indrė Judeikevičienė ir literatė aukštelkietė Rasa Jurgulienė. Jos šventę pradėjo jausmingomis eilėmis. Po to filialo vyresnioji bibliotekininkė išsamiai pristatė savo biblioteką, panaudodama kompiuterines technologijas, įgarsintas skaidres, senas nuotraukas. Taip apžvelgta bibliotekos istorija nuo pat 1946 metų, kuomet tuometinio ūkininko Petro Lapinsko name buvo įkurtas klubas-skaitykla, vadovaujamas Elenos ir Antano Veršnickų šeimos narių. Įdomu buvo išgirsti, kad ir tada lankytojai skaitydavo laikraščius, kad vykdavo jaunimo pasilinksminimo vakarai, paskaitos, kad šis klubas-skaitykla 1949 metais pavadintas biblioteka. Jubiliejinės šventės dalyviai išgirdo visų bibliotekos darbuotojų pavardes, sužinojo, kuo išsiskyrė kiekvieno jų veikla. Pavyzdžiui, klubui-skaityklai vadovavusi Aniceta Mekaitė-Morozova buvo subūrusi jaunimą į saviveiklą, įkūrė  dramos būrelį. 1958 metais bibliotekoje, persikėlusioje į ūkininko Alekso Meko gyvenamąjį namą, darbavosi Zita Krikštopaitė-Steponavičienė, kuri kartu buvo ir šokių kolektyvo vadovė. Nuo 1959-ųjų bibliotekai vadovavusi Zinaida Greičienė rengdavo pokalbius apie knygas, ruošdavo minėjimus. Bene labiausiai ir jaunimą, ir vyresniuosius į biblioteką traukdavo čia vykdavę meno bei sporto užsiėmimai. 1964 metais biblioteka įsikūrė dviejų aukštų naujai pastatytame name. Ten dirbusi Alfreda Onaitienė įsteigė 5 kilnojamąsias bibliotekėles, sudarė bibliotekos fondo katalogus.
Šventės dalyviams papasakota ir apie bibliotekos legenda tapusią bibliotekininkę Jadvygą Liutkevičienę, kuri čia pradėjo dirbti 1966-aisiais ir dirbo 43 metus. Ji už nepriekaištingą darbą ne kartą apdovanota Radviliškio kultūros skyriaus padėkos raštais, 2007 metais įvertinta Gerumo angelo statulėle – Radviliškio rajono savivaldybės metų apdovanojimu
Skaidrėse praskriejo visa bibliotekos istorija, stabtelti iš ekrano kvietė buvusių darbuotojų Aldonos Ivanauskienės, Irenos Kavaliauskienės, kitų prisiminimai. Mintimis renginyje pasidalijo Jadvyga Liutkevičienė, 1958 metais bibliotekininke dirbusi aukštelkietė Ada Ganienė. Aukštelkietis literatas Stanislovas Gavėnas pasveikino biblioteką su gražiu jubiliejumi, ta proga sukūrė eilių ir padovanojo knygų. Buvusi Viešosios bibliotekos direktorė, dabar rajono Savivaldybės tarybos narė Aldona Januševičienė taip pat padovanojo knygų ir žiupsnelį prisiminimų. Kaimo biblioteką ir į jos šventę susirinkusius įvairaus amžiaus žmones pasveikino Aukštelkų seniūnė Alma Kubilinskienė, seniūnaitis Sigitas Nakutis, Aukštelkų kaimo bendruomenės valdybos narė V. Pliatkienė, laikinai einanti bendruomenės pirmininko pareigas. Viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė, sveikindama bibliotekos buvusius ir dabartinius darbuotojus, palinkėjo, kad čia niekada netrūktų skaitytojų, lankytojų, kad biblioteka visada juos trauktų ir būtų reikalinga visam kaimui.
Šventės dalyviams koncertavo Aukštelkų kultūros namų moterų ansamblis „Sodietė“, Radviliškio muzikos mokyklos birbynininkų ansamblis (vadovas Tomas Kanapinskas), Vaižganto progimnazijos merginų šokių kolektyvas (vadovė Vida Gilienė), gitaromis pagrojo Vaižganto gimnazijos moksleivės Greta Muliūnaitė ir Rugilė Stasiulytė, dainavo „Radviliškio balsas – 2016“ dalyvė Eglė Gakštytė.
Indrė Judeikevičienė padėkojo rėmėjams – Aukštelkų seniūnijai, kaimo bendruomenei „Aukštoji Alka“, Aurimui Gelumbauskui, kuris pagamino šventei suvenyrus, „Prezo“ kepyklėlei. gaminius.

Alma Miknienė
Radviliškio tajono savivaldybės
Viešosios bibliotekos vyresnioji metodininkė

Austėjos Judeikevičiūtės nuotraukos

                                 
                             Jubiliejinis renginys sukvietė daug kaimo gyventojų, svečių

 Aukštelkiečius jų bibliotekos 70-mečio proga pasveikino rajono meras Antanas Čepononis


Šventę vedė literatė Rasa Jurgulienė (iš dešinės) ir bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė Indrė Judeikevičienė

             Išskirtinėje aukštelkiečių šventėje netrūko ir dainų, muzikos, geros nuotaikos...


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą