2016 m. balandžio 12 d., antradienis

SEMINARAS „POETAS, RAŠYTOJAS IR VAIKIŠKA KNYGA“, SKIRTAS TARPTAUTINEI VAIKŲ KNYGOS DIENAI IR BIBLIOTEKŲ METAMS

Balandžio 1 dieną Viešojoje bibliotekoje įvyko seminaras „Poetas, rašytojas ir vaikiška knyga“, skirtas Tarptautinei vaikų knygos dienai ir Bibliotekų metams pažymėti. Seminaro metu buvo pristatyta žemaitiškų skaitinių knyga vaikams „Cirulielis“.
Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė kalbėjo apie vaikišką literatūrą, žemaičių tarmę, apie  Skuodo rajono R.Granausko viešosios bibliotekos direktoriaus J.Grušo organizuojama  konkursą „Kuriame žemaitiškai“.
Žemaitiškų skaitinių knygą vaikams „Cirulielis“ ir literatus iš Skuodo pristatė  viena iš knygos kalbos redaktorių, Skuodo rajono laikraščio „Mūsų žodis“ redaktorė - Dalė Zabitienė. D. Zabitienę dažniausiai žemaitiškoje kūryboje žinoma, kaip Tamošauskė Dalė, rašanti pasakas, publicistinius, mokslinius straipsnius žemaičių tarmė.
„Cirulielis“ tai vienintelis leidinys vaikams Lietuvoje žemaičių tarme. Knygos autoriai yra ne tik iš Žemaitijos, bet ir iš kitų Lietuvos vietovių – Kauno, Vilniaus, Klaipėdos. Knygos sudarytos Untulis Edmundas, redaktorė Dalė Zabitienė. Ši knyga turi didele edukacinę reikšmę. Iliustracijas šiai knygai kūrė Skuodo meno mokyklos mokiniai. Seminaro metu savo kūrybą žemaitiškai skaitė Skuodo literatai Bronė Diekontienė, Stasė Jurgilevičienė, Aldona Močienė, Adelė Mosteikienė ir Auksius Račka, kuris yra knygos sudarytojo Edmundo Untulio anūkas. Auksius pirmą kūrinį „Atsisveikėnėms“ parašė būdamas 11 metų.
Seminare dalyvavo poetė, dainuojamosios poezijos atlikėja Vilhelmina Imbrienė, kuri atliko savo kūrinius žemaičių tarme. Akmenės krašto literate, poetė Aurelija Gerulskienė paskaitė savo kūrybos eilės žemaitiškai.
Viešosios bibliotekos direktorė susirinkusiųjų vardų padėkojo  svečiams už nuostabų renginį apie išleistą knygą vaikams „Cirulielis“ žemaičių tarme.

Viešosios bibliotekos direktorė
Zita Sinkevičienė
D. Markulienės nuotraukos




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą