2016 m. balandžio 26 d., antradienis

Susitikimas su poetu Jonu Endrijaičiu Akmenės rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje

 Poezijos eilėmis apie pavasarį, obelų žydėjimą Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė pradėjo  literatūrinį  kūrybos vakarą su  poetu, rašytoju dainuojamosios poezijos kūrėju, žurnalistu ir atlikėju  literatūrinės Jono Aisčio premijos laureatu Jonu Endrijaičiu. Poetas išleido 9 eilėraščių knygas, iš kurių 4 - vaikams (rink. „Saulėlydžio ažiukai“ - 1992, „Bituliukai“ - 1996, „Mažojo policininko abėcėlė“ - 2000. Išleido poezijos knygas „Bundanti gentis“ - 1991, „Keltas“- 1995. Yra bardas sukūręs žodžius ir muziką daugiau kaip 50 dainų, jo žodžiais dainuojamos dainos, ne vieną įrašęs ir pats, jos publikuotos rinkiniuose. Yra kelių knygų 
sudarytojas, poezijos rinkinių bendraautoris. 2013m. pasirodė jo pirmasis romanas „Nemunas kaltės nenuplauna“, pasakojantis apie sovietmetį, to meto skaudulius. 2002 m. apdovanotas Edvardo Šulaičio literatūros fondo (JAV) premija, o 2009 m. jam įteikta Jono Aisčio literatūrinė premija už  eilėraščių rinkinį “Lietaus raitelis”, kuriame yra eilėraščiai apie Lietuvą, gentį, meilės lyrika.
"Į savo eilėraščių knygas su metais pradedu žiūrėti itin reikliai, esu tikrąja žodžio prasme griežčiausias savo eilėraščių kritikas, tačiau kartas nuo karto, kai pasiilgstu tėviškės, saviškių, keliauju Dzūkiją, Lazdijus pamedituoti, pasėdėti su širdžiai brangiais žmonėmis, padėkoti jiems už  tai, kas esu, pasivaikščioti naujai grįstu, vaikystę įamžinančiu taku palei  Lazdijos upelį iki Baltajo ežero"- sakė Jonas Endrijaitis.
Knygoje „Vėpūtinis prie obels" vyrauja meilės lyrika, kalbėjimas apie šiuolaikinio žmogaus vertybes, genties šaknis. Literatūrinio renginio metu  poetas  pristatė naują knygą „Meilės subrandinti. Eilėraščius: „Tiltas“, „Paskutinis traukinys“, „Velnių malūnas“, „Vėjų rožė“, „Angelo kregždutė“, „Paskutinė rudens šventė“, „Vilkiška meilė“ ir kitus.
Eilėmis, dainuojamąja poezija ir džiugia nuotaika sklidina Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės pradžia Akmenės rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje nepaliko abejingų: ilgai netilo Jono Endrijaičio dainos, skambėjo poeto skaitomos eilės.

Viešosios bibliotekos direktorė
Zita Sinkevičienė

Dalios Markulienės nuotraukos


                                                 
        Poetas Jonas Endrijaitis ir Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė


   Poeto Jono Endrijaičio kūrybos spaudinių paroda „Švies eilėraščiai – sielos laiškai“





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą