2016 m. gegužės 5 d., ketvirtadienis

16-toji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose

Šiais metais Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė vyko balandžio 23-29 d. ir atkartojo Bibliotekų metų šūkį –„Stiprios bibliotekos – stipri visuomenė“. Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose vyko daugybė įdomių renginių: edukacijų, susitikimų, knygų, elektroninių paslaugų, parodų bei akcijų pristatymų. Renginiuose apsilankė apie pusę tūkstančio dalyvių ir svečių, kurie  dėkojo už turiningai praleistą laiką.
Jono Avyžiaus viešoji biblioteka šventinę savaitę pradėjo nuo fotografijų  parodos „Skaitantis joniškietis“ (autorė – fotografė Agnė Malinauskaitė) atidarymo. Parodoje eksponuota 15 joniškiečių – aktyvių bibliotekos skaitytojų –  nuotraukos.
Balandžio 26 d. joniškiečiai buvo pakviesti į susitikimą su kino aktore Gražina Baikštyte bei jos naujausios knygos „Gyvenimas kaip teatras“ pristatymą. G. Baikštytė pasakojo apie savo kelią į kino pasaulį ir naujai atrastą rašytojos talentą. Nuoširdžius pokalbius ji sudėjo į knygą, o interviu su kai kuriais aktoriais jau galima vadinti istorija.
Kasmet, bibliotekų savaitės metu, apsilanko ir Trečiojo amžiaus universiteto studentai, kuriems pristatomos bibliotekos naujovės, supažindinama su elektroninėmis paslaugomis, iš naujo primenama, kokias paslaugas teikia biblioteka, kaip naudotis elektroniniu katalogu, kaip susirasti ir užsisakyti norimą knygą, kaip ieškoti straipsnių, naudotis duomenų bazėmis.

Plikiškių filiale vyko viktorina „Jei skaitysi – tai žinosi“, kurioje dalyvavo 1–4 klasių moksleiviai. Viktorina buvo sudaryta iš klausimų apie Lietuvos ir lietuvių kalbos istorijas, knygų autorius, veikėjus. Vaikai ne tik atsakinėjo, bet ir kūrė istorijas, užrašinėjo pasakas, patarles apie knygas ir skaitymą. Bariūnų filiale buvo surengtas rytmetis „Knygų skaitymas – puiki terapija“, kurio metu buvo pristatytos skaitytojų pamėgtos ir skaitomos knygos: Gražinos  Baikštytės  „Gyvenimas kaip teatras“, Dalios  Kutraitės „Dalia Kutraitė kalbina“, Agnės Gilytės „Spintologija“ ir kitos.

Kriukų filialo bibliotekininkė bibliotekų savaitės metu renginiais džiugino ne tik bibliotekos lankytojus, bet ir visą bendruomenę. Kasmet vykstanti šventė prie Blauzdžiūnų knygų išdavimo punkto  „Pabuskime su gamta ir knyga“ simboliškai verčiant etnoknygos kaimo gyventojus pakvietė prisiminti Jurginių šventės papročius ir tradicijas, o aktyviausiems renginio dalyviams, organizatoriams ir svečiams padėkota knygomis, kartu visus paraginant nepamiršti skaitymo ir bibliotekos. Kriukų miestelio bendruomenei bibliotekininkė surengė šventę „Jurgi, šildyk žemę“.  Maldenių filialo bibliotekininkė kvietė bendruomenės nares dalyvauti kūrybinio rašymo valandėlėje „Laiškas bendruomenei“, o vaikai popietėje „Mano bendruomenė ir aš“ diskutavo ir dalijosi mintimis apie gimtąjį kaimą, bendruomenę ir jos žmones.

Skaistgirio filiale vyko edukaciniai užsiėmimai „Piešimas ant akmenukų“, kur dalyviai pirmą kartą išbandė tokį piešimo būdą, o Linkaičių filialas pakvietė į popietę „Patirk atradimo džiaugsmą“, kurios metu vaikai atsakinėjo į klausimus apie bibliotekas, knygas, vartė miniatiūrines knygeles ir kūrė knygų skirtukus.

Žagarės filialo bibliotekininkės surengė susitikimus su Žagarės gimnazijos moksleiviais, pasakojo apie bibliotekininko profesiją, studijas. Mokiniams pasiūlyta apsilankyti įvairiausiose interneto svetainėse, kur galima ne tik žaisti, bet ir stebėti lėktuvų skrydžius, tikrintis lietuvių kalbos, geografijos žinias ir pan., o pačioje bibliotekoje apsilankę pradinukai sužinojo, kur knygelės gyvena, kaip reikia elgtis bibliotekoje, kaip galima tapti skaitytoju, kaip išsirinkti knygas.

16-tąją Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę Joniškyje vainikavo susitikimas su bibliotekos globėja, Joniškio garbės piliete, soliste  Sofija Jonaityte ir jos dovanotų knygų lentynos pristatymas. Bibliotekos globėja dalijosi mintimis apie skaitymo poveikį žmogaus asmenybei, savo mylimas knygas, ypač didžiausias moralines ir dorovines vertybes skleidžiančią A. de Saint-Egziuperi knygą „Mažasis princas“. Renginį muzikiniais akcentais nuspalvino Joniškio A. Raudonikio meno mokyklos muzikantai, vadovaujami mokytojos Zitos Gaškauskaitės, ištrauką iš „Mažojo princo“ skaitė bibliotekininkė Rita Mačiukienė.
Dėkojame visiems prisidėjusiems ir dalyvavusiems bibliotekų savaitės renginiuose. Lauksime ir kitais metais.


Ieva Lipskienė,
Joniškio Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos
vyriausioji bibliotekininkė projektinei ir edukacinei veiklai

                                   
                                              





                                               

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą