2016 m. gegužės 5 d., ketvirtadienis

Skaitytojų įrašymo dienos Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešojoje bibliotekoje „Eikim, tėveli, į biblioteką“

Balandžio 1–15 dienomis Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešojoje bibliotekoje vyko vaikų įrašymo į skaitytojus dienos „Eikim, tėveli, į biblioteką“.
Tai tradicinis, dvi savaites trunkantis renginys, kuris kviečia pačius mažiausius pirmą kartą apsilankyti bibliotekoje, susipažinti su teikiamomis paslaugomis ir naudojimosi biblioteka taisyklėmis. Vaikų erdvėje organizuojamos įvairios veiklos: jaunųjų skaitytojų laukia jiems skirti leidiniai, taip pat galima puikiai praleisti laiką žaidžiant stalo žaidimus, dalyvauti įvairiose kūrybinėse dirbtuvėse ar užsiėmimuose, žaidybiniuose ir garsiniuose skaitymuose, piešti bei spalvinti, dėlioti dėliones, susitikti su žymiais rašytojais ir dailininkais. Vaikams visuomet atviros Pasakų kambario, kuriame laukia didysis nuotykių ir pasakų žinovas, visų pamėgtas personažas Drevinukas, durys. Ypač džiugu, kad sulaukėme tėvelių, atlydėjusių savo pirmą kartą bibliotekoje besilankančias atžalas. Kiekvienas prisiminimui gavo originalų knygų skirtuką bei nemokamą skaitytojo bilietą.
Mažieji lankytojai turėjo galimybę sukurti savo knygą. Vieniems patiko labai mažos knygelės, bet spalvingos, kurioms pagaminti galima panaudoti įvairią piešimo techniką, kitiems – su daugiau teksto, kai kurių buvo pačių sugalvotos ir užrašytos mintys, kitų –paprasčiausiai nurašyta iš skaitytų knygų. Patys mažiausieji, kuriems dar sunkiai sekėsi skaityti, piešė, didesnieji rašė. Visų svarbiausia, kad tai sava kūryba, pulsuojanti gėriu, grožiu ir jų pačių rankų šiluma. Tai puiki priemonė, kuri padeda atrasti naują minčių perdavimo būdą, savitai išreikšti save žodžiu ir vaizdu, pajusti ryšį tarp vaizdo ir žodžio. Jaunieji kompiuterių mylėtojai taip pat įsijungė į veiklą ir organizavo animacinių filmų peržiūras, supažindindami pačius mažiausius su savo mėgiamiausiais ir įdomiausiais filmukais.
Balandžio 1 d. vaikų erdvės pasakų klubo „Drevinukas“ nariai dalyvavo Tytuvėnuose vykusioje Knygos šventėje. Tytuvėnų bibliotekos jaunieji skaitytojai neįprastai pažymi šią dieną, tradiciškai susitikdami knygų herojų eitynėse per savo miestą ir aplankydami įvairias įstaigas. Nuotaikingai į knygų herojų būrį įsijungė jaunieji „drevinukai“, kurie skaitė, deklamavo, kartu su visais dainavo ir aplankė Tytuvėnų regioninį parką.
Balandžio 6 d. pirmą kartą bibliotekoje apsilankę vaikų lopšelio-darželio „Kūlverstukas“ ugdytiniai susipažino su vaikų erdve, pažiūrėjo lėlių vaidinimą pagal Birutės Lenktytės pasakėlę „Nuotykiai virtuvėje“, kartu su linksmuoju Drevinuku dainavo ir deklamavo. Kiekvienas apvežiojo, nuspalvino savo ranką ir tapo bibliotekos draugu, prisidėdami prie akcijos „Tu gali sukurti knygą! Duok ranką! Tapk bibliotekos draugu!“. Atsisveikindami vaikai pažadėjo būtinai užsukti į biblioteką ir pažiūrėti, kaip atrodys knyga rudenį ir keliais lapais ji bus storesnė.
Balandžio 14 d. bibliotekos erdvę pripildė linksmai nusiteikę „Aukuro“ pagrindinės mokyklos pirmaklasiai kartu su mokytojomis Aldona Baškiene ir Sonata Rimkuviene. Skaitytojų įrašymo dienų proga surengta šventė „Jau moku skaityti“. Savo mintimis apie skaitymo džiaugsmą ir naudą pasidalino bibliotekininkė Danguolė Garnienė. Ji supažindino mokinukus su naudojimosi biblioteka taisyklėmis, pakvietė visus tapti bibliotekos skaitytojais ir lankytojais. Šventėje dalyvavo Pagryžuvio ir Tytuvėnų bibliotekų bibliotekininkės Vilma Dichavičienė bei Dalia Galbuogienė. Bibliotekininkės, tapusios žaviomis burtininkėmis, vaikus įtraukė į edukacinį užsiėmimą „Vaikai+Knyga=Biblioteka“. Mokinukai smagiai ir energingai atsakinėjo į įvairius klausimus, mokėsi burtažodžių, suvaidino pasaką „Ropė“. Šventės pabaigoje buvo perskaitytas pasižadėjimas visuomet būti gerais, pareigingais skaitytojais ir įteiktas pirmaklasių mokytojoms.
Skaitytojų įrašymo dienomis bibliotekoje veikė komiksų paroda „Life is live“. Mažuosius svečius sudomino ir žaislinių knygelių paroda, kurią prižiūri visuomet puikiai nusiteikusi raganaitė žybsinčiomis akimis. Lentynoje buvo galima rasti „dainuojančių“, „grojančių“, minkštų, labai didelių ir mažyčių knygų bei knygų-dėlionių.
Spalvotais piešiniais išmargintos knygos pasitinka pirmuosius skaitymo žingsnius žengiantį būsimą bibliotekos lankytoją. Skaitymas yra vienas iš geriausių būdų, padedančių augančiajam vaikui tobulėti bei lavinti vaizduotę, pasinerti į nuotykius ir istorijas, suteikiantis naujų žinių ir patirčių. Džiaugiamės ir dėkojame mokytojams bei auklėtojams už gražų ir kūrybingą bendravimą, pirmą kartą apsilankiusius mažuosius kviečiame nepamiršti tako į biblioteką. Tikimės, kad šiems vaikams – būsimiems bibliotekos lankytojams – vaikų erdvė taps susitikimų, draugystės, bendravimo vieta, kad jie noriai dalyvaus bibliotekos renginiuose, padės juos rengti prisidėdami savo idėjomis, kūrybingumu.


Audronė Stonaitienė ir Danguolė Garnienė

                                                






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą