2016 m. gegužės 4 d., trečiadienis

Ukrinų bibliotekoje vyko Nacionalinei Lietuvos bibliotekų savaitei skirti renginiai

Kiekvienais metais balandžio 26–29 dienomis minima Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Šiemet ji neeilinė, nes 2016-ieji – šalyje paskelbti Bibliotekų metais, o šiųmetės Nacionalinės bibliotekų savaitės, kaip ir visų Bibliotekų metų, šūkis – „Stiprios bibliotekos – stipri visuomenė“. Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filiale visą savaitę vyko renginiai vaikams ir suaugusiems, eksponuojama spaudinių paroda „Biblioteka – knygų pasaulis“. Renginiuose naudota įranga, įsigyta pagal projektą „Pažangių technologijų ir laisvalaikio centras“.

 Balandžio 26 d. rytmetį įvyko renginys vaikams „Biblioteka. Užeik, tavęs laukia knygose paslėptų lobių“. Į biblioteką atvyko Ukrinų pagrindinės mokyklos 3–5 klasių mokiniai. Bibliotekininkė supažindino juos su daugiafunkcine erdve, kurioje yra senos ir naujos knygos, skirtos įvairaus amžiaus grupėms, kur galima naudotis kompiuteriu, bevieliu internetu, kur galima bendrauti su draugais. Vaikai, naudodami planšetinius kompiuterius, ieškojo knygose paslėptų ir užkoduotų klausimų su nuoroda į paslėptą lobį. Visiems vaikams buvo suteikta galimybė nuskaityti kodą su Qrafter kodų programėle. Užkoduoti klausimai buvo paslėpti įvairiose knygose, o vaikai, teisingai atsakę į klausimus, surado lobį – sveikinimą ir saldainius.  

Balandžio 26 d. suaugusieji buvo pakviesti į literatūrinį vakarą „Viljamas Šekspyras – žymiausias rašytojas pasaulyje“.  Tai įdomus šiųmetės savaitės akcentas – palaikant Britų tarybos iniciatyvą, V. Šekspyro 400-ųjų mirties metinių proga daugelyje Lietuvos bibliotekų buvo skaitoma šio vieno garsiausių pasaulio dramaturgų poezija ar improvizuojama klausant jo eilėraščių. Ukriniškiai klausėsi ir patys skaitė šio rašytojo parašytus sonetus, susipažino su biografija ir kūryba.

Balandžio 29 d. bibliotekoje vyko vienas projekto „Pažangių technologijų ir laisvalaikio centras“ renginių – edukacinė pamoka „Informaciniai šaltiniai mokslui“. Ukrinų pagrindinės mokyklos moksleiviams pristatytos duomenų bazių svetainės, vartytos senovinės suskaitmenintos knygos, bandyta skaityti senąja kalba ir kt. Bibliotekininkė pristatė interaktyvios bibliotekos portalą www.ibiblioteka.lt, kuriame galima skaityti elektronines knygas, jas pavartyti, prisitaikyti norimą teksto dydį ir foną. Ši pamoka buvo naudinga kiekvienam moksleiviui, norinčiam daugiau žinoti ir geriau mokytis.

Balandžio 29 d. vakare ukriniškiai bibliotekoje žiūrėjo Baz Luhrmann filmą „Romeo ir Džiuljeta“. Naujausioje versijoje atgimsta Viduramžių Verona ir dvi priešiškai nusiteikusios šeimos – Montekiai ir Kapulečiai. Meilės istorijos struktūra taip pat klasikinė, tačiau dialogai pakeisti šiuolaikiškesniais tekstais. Palikti tik iki skausmo pažįstami Šekspyro žodžiai. Prieš filmą susirinkusieji buvo susipažindinti su Viljamo Šekspyro biografija ir kitais jo parašytais kūriniais.

Valda Muravjovienė
Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Ukrinų filialo bibliotekininkė

                                                    
                                                      





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą