2016 m. rugpjūčio 2 d., antradienis

Ukrinų bibliotekos skaitytojai dalyvauja skaitymo skatinimo akcijoje „Vasara su knyga“

2016-ieji paskelbti Bibliotekų metais, todėl visose bibliotekose vyksta daug renginių. Nuo birželio 1 d. iki rugsėjo 8 d. skaitytojai dalyvauja skaitymo skatinimo akcijoje „Vasara su knyga“. Bibliotekose organizuojami skaitymai skleidžiant bendrą žinią: „Skaitymas yra malonumas, skaitymas yra atostogos, skaitymas yra bendravimas“. Šioje akcijoje dalyvauja ir Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filialo skaitytojai.
Nuo birželio 1 d. pradėta dalyvių registracija į Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos organizuojamą „Vasaros skaitymo iššūkį‘‘, į kurį įsijungė 8 savivaldybių bibliotekos. Skaitytojai registravosi savo bibliotekoje ir gavo lankstinuką, kuriame įrašyta 10 užduočių. Atlikus užduotį, t. y. perskaičius knygą, pažymima lipduku – drugeliu. Iššūkis įvykdytas perskaičius knygas pagal kiekvieną užduotį. Bibliotekininkė fiksuoja duomenis „Skaitymo iššūkio“ tinklaraštyje, taip sukurdama Knygų bokštą. Džiugu, kad į šią akciją įsijungė ne tik jaunieji bibliotekos skaitytojai, bet ir vyresni: iš viso – 18 dalyvių.
Skaitomiausia „Vasaros skaitymo iššūkio“ knyga yra David Walliams „Berniukas milijardierius“, kurią pasirinko 9 skaitytojai: aštuoni kaip užduotį „knyga mėlynu viršeliu“, vienas kaip užduotį „nuotykių knyga“. Michael Morpurgo knygą „Karo žirgas“ perskaitė 10 dalyvių, kaip užduotį „Perskaityk knygą, kurios pavadinime minimas gyvūnas“, o du – kaip užduotį „Perskaityk knygą apie istorinį įvykį“. Nors ši akcija tik įpusėjo, bet 5 bibliotekos skaitytojai jau įvykdė užduotį – perskaitė 10 knygų. Nors nugalėtojai jau žinomi, bet, kad neprarastų ūpo likusieji, apie juos dar neskelbiama.
Ukrinų bibliotekoje vyksta ir kiti įvairūs, įdomūs kūrybiniai renginiai. Liepos 27–28 dienomis į biblioteką rinkosi jaunieji skaitytojai. Liepos 27 dieną čia skambėjo rytietiška muzika, kvepėjo smilkalai, o bibliotekos savanorė, dailės mokytoja Inga Šilinskaitė tapė chna tatuiruotes ant kūno. Bibliotekininkė paruošė pristatymą apie baltai žydintį ir karšto klimato šalyse augantį augalą chna, pasakojo, kaip ir kam jis naudojamas, kalbėjo apie kūno tapymo ritualus Indijoje, Arabijoje ir Afrikoje. Rytietiškais raštais ir ornamentais išmarginta kūno oda, skambanti muzika ir smilkalų dvelksmas leido vaikams pasijusti kaip „Tūkstančio ir vienos nakties“ pasakoje.
Liepos 28 dieną vyko vasarą perskaitytų knygų aptarimas, naujų knygų pristatymas ir bendros asmenukės kūrimas fotografijų konkursui „Vasara su knyga“.
Liepos 29 dieną į biblioteką rinkosi vyresniojo amžiaus skaitytojai, kurie taip pat turėjo galimybę pasijusti kaip „Tūkstančio ir vienos nakties“ pasakoje. Skambant rytietiškai muzikai, kvepiant smilkalams bibliotekos savanorė, dailės mokytoja Inga Šilinskaitė tapė chna tatuiruotes ant kūno, nes kūno tapyba chna – tarsi gėrio, sėkmės ar laimės kodas, paliekamas kito žmogaus sieloje. Iš knygos „Tūkstantis ir viena naktis“ skaitėme šimtas penkiasdešimt antros nakties Šachrazados pasakojimą, kaip žvirblis neišsigelbėjo nuo likimo, todėl kilo diskusija, ar žmogus yra savo likimo kalvis. Mokėmės užsidėti indžių drabužį – sarį.
Inicijuota akcija, susitikimai, renginiai yra svarbus kūrybinis skaitymo procesas, naudingas laisvalaikio praleidimo ir bendravimo būdas bibliotekos lankytojams.

Valda Muravjovienė
Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Ukrinų filialo bibliotekininkė



                                                        




                                         

                                                           

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą