2016 m. gruodžio 19 d., pirmadienis

Mažeikiuose įkurtas pažangių technologijų ir laisvalaikio centras

Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos projektas „Pažangių technologijų ir laisvalaikio centras“ – vienas iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos bei Lietuvos kultūros ministerijos 2015 metais finansuotų projektų.

Manome, kad projektui vykdyti buvo labai palankus metas, nes baigėsi viešosios bibliotekos renovacija. Kadangi renovacijos projekte nebuvo numatyta lėšų bibliotekai modernizuoti, tokią galimybę iš dalies suteikė pastarasis projektas.


Projekto tikslas – sukurti viešojoje bibliotekoje ir šešiuose filialuose (Palnosų, Renavo, Sedos, Šerkšnėnų, Ukrinų, Viekšnių) techninę bazę nevyriausybinių organizacijų veiklai organizuoti, mokytojų, mokinių mokymo, savišvietos ir saviraiškos poreikiams tenkinti. Mažeikių rajono savivaldybės viešoji biblioteka projekto veiklas vykdė kartu su partneriais – Mažeikių rajono nevyriausybinių organizacijų asociacija, Mažeikių rajono savivaldybės Švietimo skyriumi, Mažeikių moterų LIONS klubu ir Mažeikių rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuru.

  
Viešojoje bibliotekoje įrengta konferencijų patalpa, aprūpinta modernia įranga. Nevyriausybinės organizacijos gali naudotis interaktyviu ekranu, įgarsinimo sistema, bibliotekos informaciniais ištekliais savo veikloms organizuoti. Konferencijų ir prezentacijų įranga gali naudotis mokytojai, vedantys bibliotekoje netradicines pamokas, taip pat moksleiviai, atliekantys savarankiškus darbus po pamokų. Šioje patalpoje bibliotekininkai organizuoja mokymus, paskaitas bei kitus renginius, edukacinius užsiėmimus moksleiviams. Patalpa pritaikyta ir filmams demonstruoti.

 
Viešosios bibliotekos žaislotekoje įrengta interaktyvių žaidimų zona vaikams. Naudodamiesi Xbox One + Kinect įranga vaikai gali žaisti interaktyvius žaidimus (žaidimų paketas „Sport, Zoo, Dance“). Naudodamiesi interaktyviu ekranu Smart Board vaikai gali žaisti edukacinius žaidimus „Jumpido“. Įsigyta įranga ir priemonės naudojamos vaikų edukaciniams, informaciniams, tarpusavio bendravimo, aktyvaus laisvalaikio leidimo įgūdžiams ugdyti.
Galimybė bibliotekoje susipažinti su naujomis technologijomis, kurios galbūt ne kiekvienam prieinamos mokykloje ar namuose, sužinoti jų pritaikymo galimybes ir su jomis dirbti moksleivius ne tik praturtino naujomis žiniomis, bet ir sužadino jų smalsumą savarankiškai ieškoti įvairių informacijos šaltinių tiek mokymuisi, tiek laisvalaikio praleidimui, paskatino nelankančius bibliotekų tapti bibliotekų vartotojais ir lankytojais. Ypač didelį moksleivių aktyvumą, norą daugiau sužinoti ir išmokti paskatino projekto partnerių Mažeikių moterų LIONS klubo organizuoti renginiai Palnosų, Sedos ir Šerkšnėnų filialuose. Aktyviausiam ir išmaniausiam renginio dalyviui buvo skirtas prizas – dalyvavimas tarptautinėje stovykloje Lithuanian LIONS Youth Camp „Life is“, kuri vyks 2017 metų vasarą. Partneriai nugalėtoju išrinko Palnosų filialo skaitytoją Modestą Kyziką.
 

Šeši projekte dalyvavę filialai, kurie vykdo panašią veiklą, aprūpinti ekranais, projektoriais, planšetiniais kompiuteriais.

Pabaigoje keletas skaičių. Projekto vykdymo laikotarpiu (2015–2016 metais) viešojoje bibliotekoje ir šešiuose filialuose įvairios nevyriausybinės organizacijos organizavo savo nariams ir bendruomenei 18 paskaitų bei kitų renginių,  mokytojai surengė 19 netradicinių pamokų, bibliotekininkai kartu su partneriais organizavo 38 edukacines pamokas, 24 laisvalaikio renginius, 32 ekskursijas moksleiviams, 20 mokymų (kaip naudotis nauja įranga, kompiuterinio raštingumo), 19 paskaitų ir  kitokio pobūdžio renginių nevyriausybinių organizacijų ir bendruomenės atstovams. Įvairiose projekto veiklose dalyvavo per 3800 dalyvių, interaktyvius žaidimus žaidė apie 590 vaikų.

Irenos Atkočaitienės

bibliotekos direktoriaus pavaduotojos
projekto vadovės
inf. ir nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą