2017 m. kovo 17 d., penktadienis

Edukacinė išvyka „Knygnešių keliais“ Ukrinuose


2017 m. kovo 16 d. Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filiale buvo paminėta Knygnešio diena. Popietėje „Knygnešių keliais“ dalyvavo Ukrinų pagrindinės mokyklos ketvirtokai ir mokytoja Jūratė Šiaulienė.

Renginys prasidėjo bibliotekininkės pasakojimu apie spaudos draudimo laikotarpį, kaip vaikai mokykloje negalėjo mokytis, kalbėti, skaityti lietuviškai, koks sunkus buvo lietuviškos knygos kelias. Vaikai dalijosi žiniomis, diskutavo apie sunkų to meto žmonių gyvenimą, apie pavojus, kurie knygnešių tykodavo kiekviename žingsnyje, ir kiek jiems reikėjo turėti sumanumo ir išradingumo slepiant uždraustas knygas. Atvertus ant stalo padėtą senovišką lagaminą, įžvalgesni vaikai pastebėjo, kad jis nepaprastas, o su dvigubu dugnu, po kuriuo slėpėsi lietuviškos knygutės. Vaikai susidomėję apžiūrėjo surengtą knygų ir kitų spaudinių parodėlę „Tešvyti uždrausta raidė“, bandė skaityti rusiškomis raidėmis parašytą tekstą, rašyti ant senovinės rašymo lentelės.


Pažiūrėję režisieriaus Jono Trukano filmo „Knygnešys“ ištrauką, mokiniai su mokytoja Jūrate Šiauliene išsiruošė į kelionę tais pačiais takais, kuriais prieš daug metų ėjo knygnešys Antanas Mumgaudis. Knygnešys gyveno šalia Ukrinų esančiame Pocaičių kaime, link kurio, palei Kvistės upę, ėjome ir mes. Knygų prikrautą kuprinę ir lagaminą nešė Kornelija Murinaitė ir Deimantė Lukošiūtė. Kelias vedė per pelkes, susivėlusią žolę. Kad ir kaip sunku buvo eiti, žingsnius teko paspartinti, nes tolumoje buvo pastebėtas žandaras, kurį vaidino Ema Čiutytė. Pasileidus bėgte link kalnelio, reikėjo greitai paslėpti ryšulius, kad žandaras nerastų. Kuprinė buvo paslėpta po šakomis, o lagaminas – po senais lapais. Ilgai ieškojęs, žandaras viską rado, net knygas po dvigubu dugnu ir rūbais aptiko. Žandaras buvo labai piktas, tačiau, saldainiais papirktas, paleido knygnešius namo.


Nors ir sunkus, bet kupinas gerų emocijų ir įspūdžių buvo nueitas knygnešio kelias. Grįždami į biblioteką, apsilankėme Ukrinų kapinėse ir uždegėme žvakutes ant knygnešio Antano Mumgaudžio ir knygnešių rėmėjo Severino Semenavičiaus kapų. Esame dėkingi mūsų kraštiečiams už pasiaukojamą veiklą saugant lietuvišką žodį.

Valdos Muravjovienės inf.
Ingridos Daukontienės nuotr.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą