2017 m. balandžio 10 d., pirmadienis

Raginėnų piliakalnio legendos


Balandžio 7 dieną Pakalniškių kaimo bibliotekoje įvyko literatūrinis renginys „Raginėnų piliakalnio legendos“. Jame pranešimą skaitė Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio vyriausiasis fondų saugotojas, ekskursijų gidas Sigitas Senulis. Susitikime dalyvavo Pakalniškių pagrindinės mokyklos vyresniųjų klasių mokiniai, Pakalniškių kaimo gyventojai. Renginys skirtas Piliakalnio metams paminėti.

Svečias, remdamasis istorine medžiaga, papasakojo apie Raginėnų archeologijos paminklų kompleksą, apie iki mūsų dienų šioje teritorijoje išlikusias senovės gyvenvietes, pilkapynus, senkapius, mitologinius akmenis. Priminė piliakalnio tyrinėtojus iš užsienio ir mūsų šalies šviesuolius, mokslo žmones, iš kurių žymiausias – Jonas Basanavičius.
Sužinota, kad nemažai piliakalniu domėjosi ir Petras Tarasenka, karo gydytojas, literatas, kurio parašytos knygos yra susijusios su šiais tyrinėjimais. S. Senulis demonstravo skaidres su piliakalnio vaizdais, komplekso žemėlapiais, tyrinėtojais, archeologiniais radiniais. Papasakojo legendų. Remdamasis archeologiniais tyrinėjimais, akcentavo, kad Raginėnų gyvenvietėje gyveno žiemgaliai – viena iš dabartinės Lietuvos ir Latvijos teritorijoje gyvenusių baltų tautų. Paaiškino, kad pats kalno pavadinimas kilęs ne nuo žodžio „ragana“, kaip įprasta manyti, o nuo Daugyvenės upės, kuri juosia piliakalnį, vingio, primenančio ragą.

Gausios istorinės medžiagos apie piliakalnį sukaupta Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio fonduose, daugiausiai apie jį rašė ir įvairios medžiagos yra surinkęs kraštietis, Panevėžio vyriausiasis specialistas paveldui Petras Juknevičius.


Ramutės Smailienės inf. ir nuotr.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą