2017 m. balandžio 2 d., sekmadienis

Šiaulių apskrities bibliotekoje vyko Knygų pristatymo konkursas


Kovo 30 d. vyko XXII Knygų pristatymo konkursas, kasmet organizuojamas Vaikų literatūros skyriaus bibliotekininkų iniciatyva. Konkurse dalyvavo Šiaulių miesto ugdymo įstaigų auklėtiniai ir pedagogai. Balandžio mėnesį tokie konkursai bus surengti Mažeikių, Kelmės, Plungės, Joniškio, Telšių ir Kuršėnų bibliotekose. Kiekvieno rajono ar miesto trijų amžiaus grupių nugalėtojai bus deleguoti į Konkurso finalą, kuris vyks Šiaulių apskrities viešojoje bibliotekoje gegužės 10 dieną.


Knygas konkursui Šiauliuose pristatė lopšelių-darželių „Kregždutė“ ir „Ežerėlis“ (jaunesniųjų grupė) ugdytiniai, Šiaulių Centro pradinės, „Juventos“ ir Gegužių progimnazijų (1–4 klasės), „Romuvos“, Jovaro progimnazijų ir Šiaulių r. Voveriškių mokyklos (5–8 klasės) bei Šiaulių Didždvario ir Sporto gimnazijų (9–12 klasės) mokiniai.

Konkursą vertino trijų asmenų komisija: Šiaulių universiteto Lietuvių kalbotyros, literatūros ir komunikacijos katedros profesorė, vaikų literatūros specialistė Džiuljeta Maskuliūnienė, bibliotekos visuomenės informavimo specialistė Laima Juzulėnienė ir kalbos tvarkytojas Robertas Gedrimas.

Diplomais įvertinti ir Konkurso baigiamajame renginyje Šiauliams atstovaus:

Iš 1–4 klasių grupės – Šiaulių Centro pradinės mokyklos 3B klasės mokiniai (mokytoja D. Kinekuvienė), pristatę V. Račicko knygą „Sunku būti mokiniu“;
iš 5–8 klasių grupės – Šiaulių r. Voveriškių mokyklos 6 klasės mokiniai (mokytojos G. Baltutienė ir V. Bačiauskienė), pristatę Rachel R. Russell knygą „Prietrankos dienoraštis“;
iš 9–12 klasių grupės – Šiaulių sporto gimnazijos 9 klasės mokinė Aurelija Klimašauskaitė (mokytoja N. Romanova), pristačiusi Christopherio McDougallo knygą „Gimę bėgti“.

Jaunesniųjų grupėje diplomu įvertintos lopšelio-darželio „Kregždutė“ ugdytinės (auklėtoja R. Ginelevičienė), labai įtaigiai pristačiusios Onos Mateikaitės knygą vaikams „Kačiukų pasaulis“. Šios amžiaus grupės vaikai į Konkurso finalą nedeleguojami.

Visi Konkurso dalyviai buvo paskatinti saldžiais prizais, diplomų nelaimėjusiems įteiktos padėkos.

Ne vienus metus Konkursą stebinčios ir pasirodymus vertinančios D. Maskuliūnienės nuomone, Konkurso tikslas – atkreipti dėmesį į geras knygas vaikams – iš esmės pasiektas, nors kai kurių dalyvių pasirinkimas ir kelia abejonių. Profesorė džiaugėsi, kad šių metų dalyviai pasirinko pristatyti ne tik prozos, bet ir poezijos knygas, klasikinius, paauglių pamėgtus literatūros kūrinius, užsienio ir lietuvių autorius. Konkurso dalyviai buvo drąsūs, išradingi ir kūrybingi, dauguma jų savo pasirodymuose sėkmingai sujungė vaidybinius, muzikinius, raiškiojo skaitymo įgūdžius.

Komisija vertino ir dalyvių kalbos taisyklingumą, retorinius gebėjimus, komunikaciją su žiūrovais, pasirodymo įtaigumą. Ne mažiau svarbūs buvo ir kiti dalykai, pavyzdžiui, mokėjimas atskleisti kūrinio vertę, kontekstą, pristatyti autorių, kalbėjimo trukmės kontrolė ir pan.


Šio etapo konkurso nugalėtojais tapo tie, kuriems geriausiai pavyko perteikti savo santykį su perskaityta knyga, nustebinti komisiją ir žiūrovus originaliu, išradingu knygos ir konteksto pristatymu. Sveikiname visus Konkurso dalyvius ir juos Konkursui parengusius mokytojus, o nugalėtojams linkime sėkmės Konkurso finale.
Laimos Juzulėnienės inf.
Ievos Slonksnytės nuotr.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą