2017 m. gegužės 11 d., ketvirtadienis

Akcija „Sustabdyta minutė – knygai“


Ankstyvą gegužės 5-osios rytą būrys mokinių ir mokytojų, kitų radviliškiečių rinkosi į tradicinę Radviliškio viešosios bibliotekos akciją „Sustabdyta minutė – knygai”, taip pat paminėti Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos. Šiemet pažymimi Radviliškio 450-ojo jubiliejaus metai, tuose renginiuose pagerbtas kraštietis, rašytojas, poetas, prozininkas ir satyrikas Vladas Kalvaitis.
Pirmiausia vyko jam skirta atvira pamoka „Kai skruzdę bėgančią girdi – turbūt tada ir gimsta eilės?!“ Pamoką vedė Radviliškio Lizdeikos gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Rita Šimkuvienė ir IT mokytoja metodininkė Jolanta Kvedarienė. Susirinkusieji turėjo galimybę išgirsti Lizdeikos gimnazistų skaitomą rašytojo kūrybą, sužinoti jo biografijos faktų, išgirsti pasakojimą apie gyvenimą tremtyje, kūrybinius polėkius, asmenybę, įvertinimus už nuopelnus lietuvių literatūrai.

Pamokos dalyviai liko sužavėti šio rašytojo kalbos spalvingumo, bandė įminti jo kūryboje sutinkamų retų žodžių reikšmes: drėžėti (nenoromis duoti), galvotainis (debesis, panašus į galvą), dienugalis (gyvenimo pabaiga), didžiabulė (adymo adata), badmaišis (kas daug valgo) ir kitų. Pamokos pabaigoje laukė užduotis raštu: moksleiviai rašė laiškus, linkėjimus rašytojui.

Ši pamoka buvo tarsi įžanga į pačią skaitymo akciją, kuri buvo skirta Vlado Kalvaičio kūrybai. Dešimt minučių apie pusę šimto dalyvių, susibūrusių į didesnes ar mažesnes grupeles, gavo susipažinti specialiai šiai akcijai parengtus lankstinukus. Netrukus buvo paskelbtas garsinio skaitymo startas ir visi skaitė šio kraštiečio kūrinių ištraukas.
Pasibaigus akcijos laikui, Viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė padėkojo dalyviams už aktyvumą ir indėlį, puoselėjant skaitymo tradiciją, populiarinant knygą.

Akcijoje „Sustabdyta minutė knygai“ aktyviai dalyvavo ir Radviliškio viešosios bibliotekos filialų skaitytojai, kurie įvairių autorių kūrinius skaitė įvairiose erdvėse.
Pakalniškių filialo akcija prasidėjo 8 val. ryto netradicinėje aplinkoje – po Kleboniškių kaimo vėjinio malūno sparnais. Akcijoje dalyvavo Pakalniškių pagrindinės mokyklos 6 ir 10 klasių mokiniai su lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Zita Macevičiene. Kadangi 2017-ieji paskelbti Kazio Bradūno metais,  pagerbdami jį, akcijos dalyviai skaityti pasirinko šio poeto eilėraščius.

Pavartyčių biblioteka skaitymus skyrė Ievos Simonaitytės metams. Pavartyčiuose, „Emocijų“ parke, kaimo bendruomenės moterys ir jaunieji bibliotekos skaitytojai skaitė ištraukas iš Ievos Simonaitytės romano „Vilius Karalius“ ir apsakymo „Meilutis ir Gužiukas“.
Ievai Simonaitytei skaitymus skyrė ir Šeduvos miesto filialas, pasikvietęs į akciją Šeduvos gimnazijos moksleivius bei lietuvių kalbos ir literatūros mokytoją Laimą Kulbeckienę. Skaitytos  ištraukos iš rašytojos romano „Aukštųjų Šimonių likimas“.

Baisogalos filialas į akciją pakvietė Baisogalos gimnazijos 5 klasės mokinius ir gimnazijos bibliotekininkę Rimantę Stasiukonienę. Baisogaliečiai šią akciją skyrė Motinos dienai ir skaitė Ramutės Skučaitės eiles.
Pašušvio bibliotekoje įvykusi akcija pakvietė Pašušvio pagrindinės mokyklos 10 klasės mokinius ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytoją Kristiną Diržinauskaitę. Moksleiviai skaitė Henriko Radausko kūrinius „Krautuvėlės pardavėja“, „Fleita“ ir kitus. Tuo pačiu pasigrožėta šios  mokyklos 7 klasės mokinio Manto Špoko tapybos darbų paroda „Sambūvis“.

Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos Šaukoto skyriuje Šaukoto bibliotekos organizuotoje akcijoje skambėjo Kazio Bradūno bei Justino Marcinkevičiaus eilės. Rajoninio skaitovų konkurso nominantė ketvirtokė Austėja Japertaitė padeklamavo eilėraštį, skirtą mamai. Perskaitytas ir rusų rašytojo Sergejaus Machotino laiškas viso pasaulio vaikams „Augti su knyga“.
Raudondvaryje dalyviai rinkosi į jaukų Raudondvario kultūros namų kiemelį, prie žydinčių tulpių. Atvyko Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centro Šeduvos skyriaus mokytojai, Raudondvario kultūros namų darbuotojai ir ištikimiausi Raudondvario bibliotekos skaitytojai. Skaityti pasirinkta Bernardo Brazdžionio, Justino Marcinkevičiaus, Juozo Erlicko kūryba.
 

Alksniupių kaimo biblioteka ir Alksniupių pagrindinės mokyklos aštuntokai su mokytoja Zita Kučiene akciją vedė kaimo parkelyje, patogiai įsitaisę ant suoliukų. Skaityti įvairūs eilėraščiai, ištraukos iš knygų.
Sidabravo filialas akcijos rytą į kiemelį prie bibliotekos sukvietė pačius mažiausius skaitytojus ir jų mokytoją Laimutę Ožalinskienę. Taip pat dalyvavo aktyviausi skaitytojai ir bibliotekos globėja Audrutė Beresnevičienė. Buvo skaitoma Nijolės Normantaitės knygelė „Mano pasakaitė“. Mažieji, per žiemą išmokę skaityti, skaitė patys, klausėsi kitų, ant plytelių piešė pasakų herojus.

Pociūnėlių filialo kartu su Pociūnėlių pagrindinės mokyklos mokytojomis Roma Buivydiene ir Aušrele Slabokiene organizuota akcija įvyko mokykloje.
Pociūnų filialas skaitymo akcijai parengė žaismingą knygučių ir žaislų parodėlę „Svečiuose pas meškučius“, jaunieji skaitytojai skaitė Vytės Nemunėlio (Bernardo Brazdžionio) „Meškiukas Rudnosiukas“.

Beinoravos, Žeimių filialai, kaip ir Viešoji biblioteka, skaitė Vlado Kalvaičio kūrybą. Beinoravietė Radasta Bieliūnienė paskaitė ištraukų iš jo knygos „Sustiprinto režimo barakas“.
Tradicine akcija „Sustabdyta minutė – knygai“ siekiama priminti ir įrodyti knygos, skaitymo svarbą ir jaunuolio, ir vyresniosios kartos žmogaus gyvenime, skatinama tam visada surasti laiko.


Radviliškio viešosios bibliotekos inf.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą