2017 m. gegužės 29 d., pirmadienis

Bibliotekoje parodos Šiaulių kraštotyros draugijos jubiliejui

Jau įprasta, kad Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Bibliografijos-informacijos skyriuje gegužė yra kraštotyros mėnuo. Šis mėnuo buvo dosnus kraštotyros renginių. 2017-ieji Šiaulių kraštotyrininkams svarbūs tuo, kad Šiaulių kraštotyros draugija mini 90-ies metų sukaktį. Šiai svarbiai datai pažymėti bibliotekoje eksponuojamos keturios parodos.
Parodoje „Šiaulių kraštotyros draugijai – 90“ eksponuojami originalūs draugijos dokumentai, vienintelis tuo laikotarpiu  leistas kraštotyros žurnalas „Gimtasai kraštas“ iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus rinkinių, kuriuos atrinko muziejininkė Birutė Lukošiūtė.
Taip pat čia rasime įvairios literatūros, susijusios su Šiaulių kraštotyros draugijos veikla, iš buvusios Lietuvos kraštotyros draugijos Šiaulių miesto skyriaus atsakingosios sekretorės Lidijos Joanos Pranienės asmeninio rinkinio ir iš Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos fondų.
Pirmojo aukšto bibliotekos fojė mus pasitinka Birutės Marijos ir Albino Algirdo Musneckių parengta paroda „Miesto šviesuoliai“. Joje eksponuojamos Šiaulių miestui ir kraštotyrai nusipelniusių žmonių nuotraukos, rankraščių faksimilės, pateikti svarbiausi jų veiklos ir gyvenimo faktai. Pirmasis stendas skirtas Elenai Adomavičienei – pedagogei, edukologijos mokslų daktarei, kraštotyrininkei, Mikelio prizo laureatei, Šiaulių jaunųjų kraštotyrininkų ugdymo mokyklos įkūrėjai ir vadovei. Labai svarbus Šiauliams ir įžymiosios Venclauskių giminės indėlis. Parodoje eksponuojama profesionaliai fotomenininkų parengta medžiaga apie Kazimiero Venclauskio ir Stanislavos Jakševičiūtės-Venclauskienės šeimą, jų namus, kuriuos dukros padovanojo Šiaulių miestui. Daug dėmesio skirta vienai iš dukterų – teisininkei, ilgaamžei Šiaulių miesto garbės pilietei Gražbylei Venclauskaitei, tapusiai tikru miesto šviesuolio simboliu. Eksponuojamos įdomios ir išskirtinės nuotraukos iš parodos autorių sukaupto archyvo. Parodoje rasime stendą, skirtą įžymiai šiauliečių šeimai, – Stanislovui ir Jadvygai Jurevičiams ir jų jauniausiai dukrai Vandai Kavaliauskienei. Stanislovas Jurevičius buvo pedagogas, chemikas, provizorius, organinės chemijos vadovėlio autorius. Lietuvos nusipelniusios provizorės, Kraštotyros draugijos narės, Mikelio prizo laureatės Vandos Kavaliauskienės viso gyvenimo aistra buvo kraštotyra. Jei ne ji, Šiauliai neturėtų unikalaus Katinų muziejaus. Eksponuojama medžiaga ir apie Joną Krivicką – mokytoją, kraštotyrininką, Mikelio prizo laureatą, nepamainomą ekskursijų vadovą, visuomenininką, knygų ir straipsnių autorių. J. Krivicko iniciatyva buvo įkurtas muziejus Šiaulių J. Janonio gimnazijoje. Gausi medžiaga eksponuojama stende, skirtame Šiaulių miesto garbės piliečiui, menotyrininkui, kraštotyrininkui, Mikelio prizo laureatui prof. Vyteniui Rimkui ir jo tėvui Jaroslavui Rimkui. Rasime informacijos ir apie Garbės kraštotyrininką, Mikelio prizo laureatą, įdomių ekskursijų po Lietuvą vadovą Danielių Balčiūną.
Bibliotekos Konferencijų salėje eksponuojama paroda „Šiaulių kraštotyrininkai – Mikelio prizo laureatai“. Šioje parodoje eksponuojamos Šiaulių miesto kraštotyrininkų – Mikelio prizo laureatų ir jiems įteiktų skulptūrėlių nuotraukos, šių garbių žmonių pasisakymų apie kraštotyrą faksimilės bei Garbės kraštotyrininkės Irenos Rudzinskienės sukurtas Mikelio prizo laureatų genealoginis medis. Nuotraukos paimtos iš archyvo, sukaupto ir saugomo bibliotekos Bibliografijos-informacijos skyriuje. Jas kompiuterinėmis programomis koregavo kraštotyrininkai fotomenininkai Albinas Algirdas ir Birutė Marija Musneckiai. Medžiagą parodai rengė Bibliografijos-informacijos skyriaus vedėja Rima Giržadienė.
Gegužės 18 d. vyko Šiaulių jaunųjų kraštotyrininkų Mikelių mokyklos 2016–2017 mokslo metų baigimo šventė, kurios metu ugdytiniai pristatė savo kraštotyros darbus, o šešiems iš jų buvo įteikti mokyklos baigimo pažymėjimai. Jaunųjų kraštotyrininkų mokyklėlės vadovė Rita Margevičienė sudarė „2016–2017 mokslo metų kraštotyros darbų katalogą“, kuriame net 20 ugdytinių darbų, iš kurių 5 Jaunųjų kraštotyrininkų Mikelių mokyklos ugdytinių baigiamieji kraštotyros darbai. Šių darbų paroda taip pat eksponuojama Bibliografijos-informacijos skyriuje. Jaunosios kartos kraštotyros darbai – tai prasmingas skirtingų kartų kraštotyrininkų bendradarbiavimas, teikiantis viltį, kad yra kam perimti garbių kraštotyrininkų patirtį Šiauliuose.


                                                                      Šiaulių m. sav. viešosios bibliotekos
                                                                      Bibliografijos-informacijos skyriaus inf.

                                     
                                               


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą