2017 m. gegužės 9 d., antradienis

Rimanto Kmitos viešnagė Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekoje


2017 m. gegužės 6 d. kuršėniškiai turėjo išskirtinę galimybę pabendrauti su kūrėju, poetu, literatūrologu, kritiku, romano „Pietinia kronikas“ autoriumi Rimantu Kmita ir paklausyti žaismingų romano epizodų šiaulietiška šnekta.

Knyga „Pietinia kronikas“ skirta autoriaus gimtajam Šiaulių miestui, konkrečiau – pietiniam jo rajonui. Knygoje pasakojama vieno vaikino istorija iškart po Nepriklausomybės. „Kožos ir treningai, meilė ir pinigai, laukinis kapitalizmas ir regbis. Juokas pro ašaras… i viskas – originals.“ Taip pristatoma šiaulietiška kalba parašyta knyga, pelniusi autoriui Jurgos Ivanauskaitės literatūrinę premiją.  


Rašytojas mielai dalijosi knygos gimimo paslaptimis, įžvalgomis apie kalbą, skaitė knygos ištraukas, atsakinėjo į klausytojų užduodamus klausimus. Paklaustas mielai dalijosi svajonėmis apie galimą knygos tęstinumą. „Miuziklas, nauja knyga, o gal net kino filmas“, – tokių intriguojančių planų yra autoriaus galvoje. Popietės dalyviai ne tik susipažino su autoriaus kūryba, šiaulietiška šnekta, bet ir patyrė gerų emocijų. Pabaigoje visi dalyvavusieji galėjo įsigyti romaną su autoriaus palinkėjimu.

Rimantas Kmita  2000 m. įvertintas  Z. Gaidamavičiaus-Gėlės premija už geriausią 1999 m. poetinį debiutą – už eilėraščių knygą „Nekalto prasidėjimo“, o 2010 m. – „Lietuvos ryto“ premija už kultūrinės eseistikos knygą „Ištrūkimas iš fabriko: modernėjanti lietuvių poezija XX amžiaus 7–9 dešimtmečiais“.

Karolinos Jasiukevičiūtės inf.

Robertos Rasikienės nuotr. 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą