2017 m. gegužės 2 d., antradienis

Ukrinuose vyko Nacionalinei Lietuvos bibliotekų savaitei skirti renginiai


Lietuvos bibliotekininkų draugija 2017 metų balandžio 24–30 dienomis skelbė 17-ąją Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, kurios tema „Tu esi biblioteka“. Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filiale visą savaitę vyko renginiai vaikams ir suaugusiesiems, eksponuojama spaudinių paroda „Knygos istorija: praeitis ir dabartis“.

Balandžio 25 d. rytmetį vyko renginys vaikams „Tu esi biblioteka“, į kurį atvyko Ukrinų pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokiniai. Bibliotekininkė paskelbė Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės pradžią ir paragino skaityti knygas, o biblioteką laikyti ypatinga vieta, vienu iš kasdienybės stebuklų, kur žinių ir išminties klodai yra prieinami visiems. 



Net ir mažose mokyklų ar kaimo bibliotekose galima pajusti tą paslaptingą dvasią, bet kai kurios pasaulio bibliotekos tiesiog užgniaužia kvapą. Tai išgyvenome žiūrėdami skaidres apie gražiausias ir įdomiausias pasaulio bibliotekas. 


Moksleiviams didelį įspūdį paliko Delfto technologijų universiteto biblioteka Nyderlanduose, kuri yra po žeme, ir Štutgardo miesto Vokietijoje biblioteka, išsiskirianti baltu, apverstos piramidės formos interjeru. Buvo pristatyta paroda „Knygos istorija: praeitis ir dabartis“. Moksleiviai apžiūrėjo papiruso ritinėlį, 1859 m. išleistą knygą „Wisu metu gywenimai szwentuju“, elektroninę knygų skaityklę. Vaikai, diskutuodami apie bibliotekos reikšmę ir naudą, nusprendė, kad ir ateityje bibliotekos bus pilnos knygų, rašytojai atvyks jas pristatyti. Atsisveikinant bibliotekininkė paragino visus dažniau lankytis bibliotekoje, nes jie ir yra biblioteka.

Balandžio 27 dienos popietę diskutuoti apie bibliotekos vaidmenį, svarbą ir ateitį atvyko vyresni skaitytojai. Bibliotekininkė pristatė skaidres su gražiausių ir įdomiausių pasaulio bibliotekų nuotraukomis, kurias apžiūrėję dalyviai pradėjo diskusiją apie bibliotekų svarbą šiuolaikinėje visuomenėje. Dalyviams didelį susidomėjimą sukėlė Vatikano biblioteka ir jos fondai, kuriuose saugomi įvairūs rankraščiai ir senovinės knygos, ir jų kaimo biblioteka, nes čia jie gali ateiti pasiimti knygų, pabendrauti. Prakalbus apie ateitį, buvo prieita bendros nuomonės, kad internetas, elektroninės knygos neišstums popierinių knygų, jų skaitymo malonumo, internetas ir tradicinės knygos nekonkuruos, o papildys viena kitą.

Valdos Muravjovienės inf.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą