2017 m. birželio 5 d., pirmadienis

Pikelių, Ukrinų ir Židikų bibliotekose įgyvendintas projektas, skirtas Piliakalnių metams paminėti


2017 m. birželio 2 d. įvyko baigiamasis Mažeikių viešosios bibliotekos Pikelių, Ukrinų ir Židikų filialų vykdomo projekto „Piliakalniai – turtingas praeities pažinimo šaltinis“ renginys ant Dapšių piliakalnio. Vaikai skaitė savo sukurtas legendas, vyko susitikimas su mokytoju ir kraštotyrininku Algirdu Vilku, buvo apdovanoti rašinių konkurso „Legenda apie Dapšių piliakalnį“ prizininkai ir dalyviai. Projektą iš dalies finansavo Mažeikių rajono savivaldybė.
„Graži ta mūsų Lietuva. Jos sraunios upės, gilūs ežerai, didinga jūra ir šilai, ir kloniai, piliakalniai, kalnai – ir viskas juk čia pat, po mūsų kojom“, – šiais Linos Kleismantienės eilėraščio žodžiais bibliotekininkė Valda pradėjo pirmąją susitikimo dalį. Ošiant medžiams, šviečiant saulei Pikelių, Ukrinų ir Židikų kaimų vaikai, tvirtai stovėdami ant protėvių supilto Dapšių piliakalnio, skaitė savo sukurtas legendas. Jos buvo įvairios: apie velnius, užburtas mergeles, stebuklingas upes ir milžinus.


Antrojoje renginio dalyje vyko edukacinė paskaita. Mokytojas Algirdas Vilkas supažindino su Dapšių piliakalnio istorija, papasakojo apie čia kadaise stovėjusią pilį, nuvedė į piliakalnio šiaurinio šlaito dalį, kur buvo kapinaitės. Čia  1905 m. Jonas Girdvainis pastatė akmeninį koplytstulpį, kuris žymėjo dviejų sūnų dvynukų, nespėtų dar pakrikštyti, palaidojimo vietą. 1908 m. Boleslovas Kontrimas su savo mažamečiu sūnumi Česlovu Kontrimu įmontavo iš Liepojos atsivežtą metalinį, akmeniniame pagrinde įtvirtintą kryžių Varduvoje nuskendusiai Domicelei Taratuto prisiminti („Domicele (D) Taratuto, 1908 m.“). 2014 m. koplytstulpis atstatytas. Po pasivaikščiojimo kraštotyrininkas dalyviams surengė mini viktoriną apie Mažeikių krašto piliakalnius, pakvietė sušokti senovinį apeiginį šokį apie Žemaitijos simbolį – mešką,  žaisti įdomų, senovinį žaidimą, lydimą dainos žodžių „dedu dedu pouda, unt koknelės joudą“.

Pabaigoje įteikti apdovanojimai rašinių konkurso „Legenda apie Dapšių piliakalnį“ prizininkams ir dalyviams. Konkurse dalyvavo 19 vaikų, kuriems įteikti padėkos raštai ir atminimo dovanėlės, o prizininkėms Justei Tarvydaitei už rašinį  „Legenda apie Dapšių piliakalnį“, Kornelijai Murinaitei už rašinį „Apie tris upes“ ir Andrellai Kiričenkovaitei už rašinį „Dapšių piliakalnio vaidilutės“ – atmintukai.

Projekto, skirto Piliakalnių metams paminėti, veikla siekta stiprinti vaikų tautinę tapatybę, ugdyti jų pilietiškumą, supažindinant su piliakalnių istorija, literatūros ir folkloro žanru – legenda, organizuojant rašinių konkursą ir edukacinę paskaitą-ekskursiją ant piliakalnio. Projektas svarbus ir naudingas Pikelių, Ukrinų, Židikų kaimuose gyvenantiems vaikams. Dalyvaujantys konkurse vaikai įsitraukė į kūrybinę veiklą, dažniau lankėsi bibliotekoje ir skaitė knygas. Edukacinė paskaita-ekskursija į Dapšių piliakalnį suteikė galimybę įdomiai perteikti istorijos įvykius.

Iki liepos 30 d. Ukrinų bibliotekoje eksponuojama Mažeikių rajono 5–7 klasių mokinių dailės olimpiados „Piliakalniai: praeitis ir ateitis“ paroda.

Valdos Muravjovienės inf.
Ingridos Daukontienės nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą