2017 m. birželio 13 d., antradienis

Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka kvietė į Knygų mugę po atviru dangumi

Birželio 8 d. Šiauliuose, Vilniaus g. pėsčiųjų bulvare, prie P. Višinskio paminklo, jau devintąjį kartą šurmuliavo Knygų mugė po atviru dangumi, kurią organizavo Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka. Šiemet šventė išsiskyrė edukacijų ir kūrybinių dirbtuvių vaikams gausa.


Knygos, koncertai ir poezija

Knygų mugė po atviru dangumi – tai tradicinis bibliotekos renginys, vykstantis nuo 2010 metų, suburiantis visą miesto bendruomenę. Kasmet Knygų mugėje po atviru dangumi dalyvauja daugiau nei dešimtis įvairių šalies leidyklų ir knygynų, šiemet jų susirinko net 14: „Nieko rimto“, „Algarvė“, „Raidynėlis“, „Andrena“, „Aktėja leidyba, prekyba“, „Trys nykštukai“, „Homo liber“, „Žara“, „Charibdė“, „Lieparas“, „Magilė“, internetinis knygynas „Naujos ir skaitytos knygos“, Šiaulių „Aušros“ muziejus ir Andželika Bubelytė. Smagią nuotaiką kiekvienam pirkėjui ir praeiviui kėlė koncertavęs Šiaulių pučiamųjų instrumentų orkestras. Vyko literatūrinė popietė „Literatūriniai Šiauliai“, kurioje dalyvavo Jaunius Kulnys, Birutė Padvarietienė, Romualdas Rutkauskas, Vytautas Gasparavičius, Viktoras Gulbinas, Jadvyga Šimkienė ir Armandas Ozolas. Literatų popietę smuiko muzikos garsais papuošė Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos moksleivė Gabija Bapkinaitė. Koncertavo Lauros Remeikienės ir Agnės Michalenkovaitės paruošti Lauros studijos dainorėliai. Taip pat vyko Muilo burbulų šou, kurį organizuoti padėjo Šiaulių turizmo informacijos centras. Tačiau šiais metais vyko ne tik tradicinė knygų mugė, bet buvo parengta nuotaikinga programa vaikams ir jaunimui.

Įkurtos net dvi specialios erdvės vaikams ir jaunimui

Biblioteka, vykdydama Šiaulių miesto savivaldybės iš dalies finansuojamą projektą „Skaitymo džiaugsmas: Knygų mugė po atviru dangumi“, įkūrė specialią pramogų ir edukacijų zoną vaikams ir jaunimui – Smalsiųjų išradingųjų ir Kūrybinių improvizacijų erdves. 
Smalsiųjų išradingųjų erdvėje vyko edukacinės dirbtuvės „Nusipiešk savo svajonių marškinėlius“ (Joniškio rajono savivaldybės J. Avyžiaus viešoji biblioteka). Kiekvienas atsinešęs savo vienspalvius marškinėlius, galėjo juos pasipuošti savo sukurtu dizainu. Taip pat vaikai buvo kviečiami ramiai prisėsti ir paspalvinti jau paruoštas mandalas, kurios ypač teigiamai veikia tiek kūrybinę saviraišką, tiek emocinę. Vyko nuotaikingas žaidimas „Superherojaus iššūkis“, kurį organizavo Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos „Saulės“ filiale įkurtas Komiksų centras (K. Korsako g. 10). Veiklos dalyviai ne tik susikūrė savo, kaip superherojų, slapyvardžius, supergalias, stiprybes ir silpnybes, bet turėjo išbandyti ir jėgas. Vaikams buvo pateikiamos aktyvios užduotys, kurias atlikę sužinojo, ar yra tikri superherojai. Smalsiųjų išradingųjų erdvėje vyko kūrybinės miniatiūrų dirbtuvės „Seku pasaką Lietuvai“ (Šiaulių moksleivių namai). Praeiviai buvo kviečiami ne tik prisidėti prie miniatiūrų gamybos, bet ir „pasimatuoti“ specialiai jiems nupiešiamus rūbus pasirinktų pasakų motyvais. „Ar norite, jog mes dabar nupieštume Jums pasakišką rūbą ir Jūs į jį čia ir dabar „įtilpsite““ – praeivius intrigavo Šiaulių Moksleivių namų renginių organizatorė, neformaliojo vaikų švietimo mokytoja metodininkė Laura Pikelienė ir Mados teatro „Mūza“ technologijų mokytoja metodininkė Daiva Rozgaitė – Udrienė.

Kūrybinių improvizacijų erdvėje vyko kūrybinis užsiėmimas „Smėlio ir šviesos spalvų terapija“ (Šiaulių rajono savivaldybės viešoji biblioteka). Vaikai galėjo patys išmėginti smėlio ir šviesų stalelius, piešti pirštukais ir delnais ar išbandyti piešimą dažais, naudojant šviečiantį molbertą. Nuo 13 val. vyko edukacinės dirbtuvės „Greitasis knygų ligoninės priimamasis“, kuriame buvo mokomasi kaip „pagydyti“ suplyšusias knygas, kokių veiksmų reiktų imtis, norint knygeles išlaikyti naujas, kam reikalingi knygų skirtukai. Tuo pačiu metu taip pat vyko literatūrinės improvizacijos su „Naisių teatro“ aktore Jūrate Levickaite. Vaikai, žaisdami, piešdami ir besilinksmindami, mokėsi garsinio skaitymo subtilybių. Buvo organizuojama Kasų pynimo mokyklėlė (Šiaulių profesinio rengimo centras) ir Veidukų piešimo dirbtuvės.

Biblioteka dėkoja mugės partneriams ir bičiuliams

Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka už edukacines dirbtuves „Nusipiešk savo svajonių marškinėlius“ dėkoja Joniškio rajono savivaldybės J. Avyžiaus viešajai bibliotekai, už kūrybinį užsiėmimą „Smėlio ir šviesos spalvų terapija“ dėkoja Šiaulių rajono savivaldybės viešajai bibliotekai, už kūrybines miniatiūrų dirbtuves „Seku pasaką Lietuvai“ – Šiaulių moksleivių namams, už literatūrines improvizacijas – „Naisių teatro“ aktorei Jūratei Levickaitei, už Kasų pynimo mokyklėlę – Šiaulių profesinio rengimo centrui, už Veidukų piešimo dirbtuves – bibliotekos dailininkei ir  AB Dailės prekės SKIZZE  direktorei Kristinai Taurosevičiutei, už Muilo burbulų šou – Šiaulių turizmo informacijos centrui, už nuotaikingą koncertą „Bulvaro dūdos“ – Šiaulių pučiamųjų instrumentų orkestrui, už ypač nuotaikingus pasirodymus – Lauros studijai bei Laurai Remeikienei ir Agnei Michalenkovaitei, už literatūrinę popietę – visiems literatams, pasidalinusiems savo kūryba, už muzikinį popietės apipavidalinimą – Gabijai Bapkinaitei,  už renginio įgarsinimą ir organizacinę pagalbą – Šiaulių kultūros centrui, už bendradarbiavimą Šiaulių miesto autobusuose transliuojant reklaminį šventės klipą – UAB „Media Traffic“,  ir visiems dalyviams, kūrusiems šventinę nuotaiką! 

Agnės Kemzūraitės inf.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą